Esenţiale azi, 8 februarie

114

Un român a câştigat prestigiosul premiu Moore pentru matematică

Un român a câştigat prestigiosul Premiu Moore pentru matematică

Ciprian Manolescu, profesor de matematică la Universitatea din California, campusul Los Angeles (UCLA), a câştigat E. H. Moore Research Article Prize pe anul 2019, o recompensă prestigioasă atribuită de Societatea Americană de Matematică pentru un articol remarcabil în domeniul cercetării ştiinţifice. Premiul Moore, în valoare de 5.000 de dolari, se decernează o dată la 3 ani.

Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

Premieră în proiectul laserului de la Măgurele, care a atins cea mai mare putere din lume la acest moment: sistemul de lasere a fost testat cu succes la 7 petawaţi, iar obiectivul de 10 petawaţi este stabilit până în iunie. François Lureau, directorul echipei franceze de Lasere de la ELI-NP, a declarat că atingerea celor 7 PW este o veste care „depășește graniţele României, deoarece performanţa de astăzi este unică. Există puţine locuri în lume care să poată gestiona un astfel de sistem. Obiectivul este să atingem 10 PW până în luna iunie.

Cursuri obligatorii pentru părinţi. Fără ele, nou-născutul nu va putea fi scos din maternitate

Conform unui proiect de lege adoptat de senatori, externarea nou-născuţilor se va face abia după ce părinţii vor beneficia de un instructaj pe tema îngrijirii bebeluşului: aceștia vor primi informaţii despre manevrele anti-sufocare la sugari, despre sindromul copilului scuturat, simptomele de febră la sugari, transportul adecvat în maşină şi schema de vaccinare.

În România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuţi. Cifrele sunt de două ori mai mari decât media europeană.

Moment istoric: Macedonia se alătură NATO

Statele NATO vor semna, miercuri, un protocol de aderare cu Macedonia, prin care ţara va deveni al 30-lea membru al Alianţei. Fiecare membru NATO va trebui apoi să ratifice acordul pentru ca Macedonia să intre oficial în Alianţă. Blocarea intrării Macedoniei în NATO a luat sfârșit luna trecută, când parlamentul Greciei a pus capăt unui conflict lung de 27 de ani privind numele Macedoniei și a aprobat, prin vot, schimbarea numelui ţării din Balcani în „Republica Macedoniei de Nord”.

Rusia cere Statelor Unite să distrugă scutul antirachetă din România

Ministerul rus al Apărării spune că SUA ar trebui să distrugă sistemele balistice MK-41 din România, pentru a respecta din nou Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Săptămâna trecută, SUA și Rusia au anunţat că se retrag din acest tratat, semnat în 1987, acuzându-se reciproc de încălcarea acestuia.

România a reafirmat că sistemul de la Deveselu are un rol strict defensiv.

Ucraina a introdus în constituţie aspiraţiile de aderare la UE şi NATO

Parlamentul Ucrainei a adoptat, joi, la propunerea președintelui Petro Poroșenko, un proiect de lege care prevede introducerea în constituţie a aspiraţiilor de aderare la Uniunea Europeană şi la Alianţa Nord-Atlantică. Textul care va fi introdus în constituţie vizează „orientarea strategică a Ucrainei de a deveni membră cu drepturi depline a UE şi NATO”.

Elveţia provoacă hackerii să îi spargă sistemul de vot electronic

Elveţia le-a lansat joi o provocare hackerilor care vor reuşi să pirateze sistemul său de vot electronic de nouă generaţie, oferind ca premiu o recompensă în valoare totală de 150.000 de franci elveţieni. Un fals scrutin va fi organizat din 25 februarie până în 24 martie, iar hackerii doritori vor „încerca să manipuleze sufragii, să citească sufragiile exprimate, să violeze secretul votului şi să scoată din funcţiune sau să ocolească dispozitivele de securitate care protejează atât sufragiile, cât şi datele asociate securităţii”. Autorităţile elveţiene intenţionează să se asigure astfel de securitatea sistemului de vot electronic.

Guvernul ungar refuză verificările olandezilor

Guvernul ungar nu va primi delegaţia parlamentară olandeză care vizitează Budapesta pentru a investiga situaţia statului de drept în această ţară, a declarat marţi Tamas Menczer, secretar de stat pentru comunicare şi reprezentare internaţională. Potrivit lui Menczer, Olanda nu este un organism de supraveghere a Ungariei, iar politicienii olandezi nu au dreptul de a efectua o investigaţie în Ungaria.

Germania cere ca Facebookul să îşi restricţioneze activităţile de colectare a datelor

Autorităţile din Germania i-au cerut joi companiei Facebook să îşi restricţioneze activităţile de colectare a datelor. Biroul Federal pentru Carteluri (Bundeskartellamt) a decis că reţeaua socială abuzează de poziţia dominantă pe piaţă pentru a obţine date ale utilizatorilor fără consimţământul acestora. Facebook a anunţat că va contesta decizia.

Statele Unite somează Iranul să oprească programul spaţial

Departamentul de Stat din Statele Unite a anunţat joi că a luat la cunoștinţă lansarea eșuată a unui satelit pe orbită și a cerut Iranului să oprească părţile programului spaţial care încalcă rezoluţiile ONU. Administraţia de la Teheran pregătește o nouă lansare în următoarele luni.

Incendiile devastează Noua Zeelandă

Incendiile care devastează South Island din Noua Zeelandă s-au agravat, iar flăcările se apropie de oraşul de coastă Nelson. Sute de case din localitatea Wakefield, la 25 de kilometri de oraşul Nelson, au fost evacuate. Incendiile declanşate marţi s-au intensificat în noaptea de joi şi s-au extins la 2.000 de hectare. Se aşteaptă ca incendiile să continue să răvăşească zona şi în cursul acestui sfârşit de săptămână.