Esenţiale azi, 11 noiembrie

88

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, câștigătorii primului tur al prezidenţialelor

Potrivit rezultatelor provizorii ale primului tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, obţinute în urma centralizării a 99% dintre voturi, Klaus Iohannis a obţinut 36,06% din voturile exprimate, Viorica Dăncilă – 23,56%, Dan Barna – 13,58% şi Mircea Diaconu – 9,12%. Deși prezenţa la vot în Diaspora a înregistrat un record (circa 649.000 de persoane), alegerile din 10 noiembrie reprezintă scrutinul prezidenţial cu cea mai slabă prezenţă din ultimii 30 de ani (46,66%).

Alegeri legislative în Spania: avans puternic al extremei drepte

Spaniolii au votat duminică, pentru a doua oară anul acesta, legislativul: 350 de deputaţi şi 208 senatori. Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol a câştigat alegerile generale cu 28,09% din voturi şi 120 de locuri, cu trei mai puţine decât la scrutinul din 28 aprilie. Partidul Popular s-a menţinut ca a doua forţă, iar formaţiunea de extremă dreaptă Vox a devenit a treia. Vox este marele câştigător al zilei, cu o creştere spectaculoasă de voturi obţinute – 52 de locuri în Congres, faţă de 24 obţinute în primăvară.

Ţările din Balcani vor crearea unei pieţe comune regionale

Liderii din Balcanii de Vest au discutat duminică în Macedonia de Nord măsuri concrete pentru a avansa în proiectul lor comun de creare a unei pieţei regionale, după ce Uniunea Europeană a refuzat să deschidă negocierile de aderare cu Skopje şi Tirana. Reuniunea a fost a doua întâlnire de acest fel între premierul albanez Edi Rama, omologul său macedonean Zoran Zaev şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic. Și Bosnia și Muntenegru au trimis reprezentanţi. Iniţiativa își propune instituirea liberei circulaţii a mărfurilor şi a persoanelor până în 2021. UE a decis în octombrie, la impulsul Franţei, să refuze deocamdată negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania.

Guvernul chilian a acceptat revizuirea Constituţiei

Guvernul Republicii Chile a acceptat una din principalele revendicări ale protestatarilor din ultimele trei săptămâni, anunţându-şi duminică acordul pentru modificarea Constituţiei. Printre modificările luate în considerare se numără „o definiţie mai bună a drepturilor individuale şi modalităţile de a impune respectarea acestora”, precum şi precizarea obligaţiilor statului şi stabilirea unor mecanisme mai bune pentru participarea cetăţenilor. Protestele din Chile au izbucnit pe 18 octombrie, fiind declanşate de creşterea preţului biletelor de metrou. Violenţele s-au soldat cu 20 de morţi şi aproximativ 1000 de răniţi. Manifestanţii au condamnat inegalităţile sociale legate de educaţie, sănătate şi pensii; unii au cerut şi convocarea unei adunări constituante.

Președintele Boliviei a demisionat

Preşedintele bolivian Evo Morales şi-a anunţat duminică demisia după trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale pentru un patrulea mandat şi după ce armata şi poliţia s-au raliat apelurilor opoziţiei. Mai mulţi miniștri și deputaţi renunţaseră anterior la posturile lor, în urma violenţelor. Criza politică s-a accelerat brutal duminică în Bolivia, unde greva generală şi manifestaţiile paralizează activitatea de peste zece zile. În trei săptămâni, valul de proteste s-a soldat cu trei morţi şi 383 de răniţi. Preşedintele şi vicepreşedintele tribunalului electoral din Bolivia au fost arestaţi duminică și urmează să fie urmăriţi penal pentru fraude în alegerile din 20 octombrie. Mexicul a acordat azil politic pentru 20 de oficiali bolivieni și și-a exprimat disponibilitatea de a oferi refugiu și președintelui demisionar Morales.

Turcia a început expulzarea militanţilor ISIS străini

Turcia a început expulzarea militanţilor capturaţi din gruparea Stat Islamic (ISIS). Ankara anunţase anterior că va începe această operaţiune chiar dacă deţinuţilor le-au fost revocate cetăţeniile. Ministerul de Interne turc a precizat că un american a fost expulzat, iar alţi şapte jihadişti „de origine germană” vor fi expulzaţi joi. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că în închisorile din Turcia se află 1.201 deţinuţi membri ISIS.

Iranul a descoperit noi rezerve masive de petrol

Preşedintele iranian Hassan Rohani a anunţat duminică descoperirea unui câmp petrolier cu rezerve de 53 de miliarde de barili. Câmpul de 2.400 de kilometri pătraţi se află în provincia Khuzestan, din sud-vestul ţării, şi are o profunzime de 80 de metri. Descoperirea ar putea majora cu o treime rezervele ţării. Iranul este pe locul patru în lume în privinţa rezervelor de ţiţei şi pe locul doi în privinţa rezervelor de gaze naturale.

Forţele irakiane au împușcat mortal trei protestatari

Forţele irakiene au împuşcat mortal trei protestatari antiguvernamentali duminică, în timpul protestelor din oraşul Nassiriya. Peste 100 de persoane au fost rănite. Forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene şi asupra demonstranţilor din Bagdad, rănind peste 20 de persoane. De la începerea protestelor au fost ucise circa 320 de persoane. Prim-ministrul Adel Abdul Mahdi a luat măsuri pentru a încerca să calmeze tensiunile care au început la 1 octombrie, precum alocarea unor drepturi pentru cei săraci şi asigurarea de locuri de muncă pentru absolvenţii de facultăţi, însă manifestanţii și-au înmulţit solicitările, cerând acum o revizuire a sistemului politic sectar şi plecarea elitei conducătoare. Statele Unite au lansat duminică un apel către autorităţile centrale din Irak în vederea adoptării unei reforme electorale şi organizării de alegeri anticipate şi au solicitat încetarea violenţelor contra manifestanţilor.

Poliţia din Hong Kong a deschis focul asupra protestatarilor

Poliţia din Hong Kong a deschis focul asupra demonstranţilor şi a rănit luni cel puţin un manifestant. Protestatarii au ridicat baricade în mai multe locuri din oraş. Unele curse feroviare şi liniile de metrou au fost afectate luni dimineaţă. Mai multe universităţi şi-au anulat cursurile de astăzi. Activiştii au blocat mai multe drumuri şi au devastat centre comerciale duminică, în al 24-lea weekend consecutiv de proteste antiguvernamentale. Ultimul val de violenţe s-a declanşat după ce un student a murit în spital săptămâna trecută, după o cădere de la înălţime în timp ce protestatarii erau dispersaţi de poliţie.

Piaţa auto chineză, în a 16-a lună de declin

Piaţa auto chineză – cea mai mare din lume – a înregistrat şi în octombrie o scădere a vânzărilor de 4%, fiind a 16-a lună consecutivă de declin arată datele publicate luni de Asociaţia Producătorilor Auto din China. La nivel mondial, creşterea preţurilor, tensiunile politice, scăderea apetitului pentru automobilele diesel şi noile servicii de car-sharing încep să reducă cererea pe pieţe precum Marea Britanie şi SUA. Analiştii avertizează că industria auto mondială ar putea fi deja în recesiune.