Esenţiale azi, 7 noiembrie

88

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret solicită un buget de 1% din PIB pentru MTS

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret solicită Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui României alocarea unui procent de 1% din PIB în anul 2020 pentru Sport şi Tineret, în contextul acutizării problemelor cu care se confruntă cel mai sărac domeniu de activitate. În 2019, bugetul MTS este de 658 milioane lei, în creştere cu aproximativ 95 la sută faţă de anul precedent.

România, lider în UE la creșterea comerţului cu amănuntul

Comparativ, în zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 3,1% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 3,2%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,6%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 2%, iar cele de alimente, băuturi și ţigări cu 1,7%, scrie Agerpres.

Salariul mediu net a depășit 3.000 de lei. Cel mai mare câștig mediu a ajuns la 7.100 lei, în industria IT

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.082 lei în luna septembrie a acestui an, în creştere faţă de luna precedentă cu 38 lei (1,2%), anunţă INS. Valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 7.108 lei, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

Budapesta declară stare de urgenţă climatică

Noul consiliu al orașului Budapesta a declarat stare de urgenţă climatică, adoptând o propunere făcută de primarul ales recent, Gergely Karácsony, scrie Emerging Europe, citat de HotNews.ro

„Schimbarea climatică și încălzirea globală au deja un impact serios asupra vieţii noastre de zi cu zi”, a declarat Karácsony. “Avem o responsabilitate morală de a lăsa cea mai bună lume posibilă copiilor și nepoţilor noștri, nu într-o stare mai proastă decât cea pe care am primit-o de la părinţii și bunicii noștri.”

Noua Zeelandă: Legea carbon-zero, votată aproape în unanimitate

Legea Carbon-zero a guvernului Noii Zeelande a trecut, susţinută aproape unanim, joi, după ce Partidul Naţional a fost de acord să ofere srpijinul noului proiect de lege pentru mediu, scrie Stuff.co.nz.

În ciuda susţinerii faţă de legea pentru mediu, Partidul Naţional a formulat mai multe modificări privind legea, pe care le-ar face în primele 100 de zile, în cazul în care ar veni la putere. Printre acestea se numără și eliminarea controversatului obiectiv privind gazul metan și solicitarea unei comisii independente care să fixeze acest standard.

Primele audieri publice în Congres în ancheta în vederea destituirii lui Trump

Primele audieri publice în cadrul anchetei în vederea destituirii lui Donald Trump urmează să înceapă săptămâna viitoare, cu diplomaţi, au anunţat miercuri democraţii, care-l suspectează pe şeful statului american de abuz de putere în scandalul ucrainean. Prin aceste audieri – care urmează să fie transmise în direct la televiziune -, ancheta în vederea constituirii dosarului de acuzare („impeachment”) a lui Trump în Congres intră într-o nouă fază.

SUA: California sesizează justiţia pentru a forţa Facebook la transparenţă

Procurorul general al statului american California a sesizat miercuri justiţia pentru a obliga Facebook să furnizeze documente cerute în cadrul unei anchete asupra practicilor acestei reţele în materie de respectare a vieţii private. „Într-un an şi jumătate, am emis şapte solicitări pentru a obţine documente şi răspunsuri din partea Facebook”, a explicat Xavier Becerra într-o conferinţă de presă. Însă răspunsul reţelei de socializare a fost „în mare măsură necorespunzător”, potrivit procurorului, care reproşează gigantului american că „nu a furnizat şi nici măcar nu a căutat e-mail-urile lui Mark Zuckerberg şi Sheryl Sandberg (numărul unu şi, respectiv, numărul doi ai grupului – n.r.)” legate de anchetă.

Coreea de Nord critică manevre militare aeriene americano-sud-coreene prevăzute în decembrie

Washingtonul şi Seulul au renunţat anul trecut la aceste exerciţii aeriene anuale, într-o perioadă de „dezgheţ” al relaţiilor cu Phenianul. Însă negocieri schiţate de preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-corean Kim Jong Un se află într-un punct mort. Un purtător de cuvânt al Pentagomului, David Eastburn, a anunţat săptămâna aceasta că Statele Unite „nu intenţionează să renunţe la manevrele comune” cu Seulul prevăzute în acest an.

Octombrie 2019, cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în lume

Luna octombrie a acestui an a depășit cu 0,63 grade Celsius temperatura medie a perioadei de referinţă 1981-2000, mercurul termometrelor urcând cu doar 0,01 grade peste temperatura înregistrată în octombrie 2015, însă cu 1,2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, baza de referinţă a experţilor ONU pentru climă, scrie Agerpres. „Este a cincea lună la rând care înregistrează un record sau se apropie de un record”, a afirmat serviciul Copernic într-un comunicat.

Coreea de Sud: Oamenii care își înscenează moartea pentru a învăţa lecţii despre viaţă

O firmă de servicii funerare din Coreea de Sud organizează înmormântări gratis, însă numai pentru cei vii, scrie Reuters.

Peste 25.000 de oameni au participat la înmormântări pentru cei vii, un serviciu oferit de Hyowon Healing Center. Centrul Hyowon s-a deschis în anul 2012, având ca obiectiv îmbunătăţirea vieţii oamenilor prin simularea morţii lor.

„Când devii conștient de moarte și o experimentezi, îţi asumi o nouă viziune asupra vieţii”, susţine Cho Jae-hee, în vârstă de 75 de ani, care a participat la o înmormântare de acest fel recent, inclusă în pachetului de servicii „dying well”, oferit de centru.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.