Esenţiale azi, 12 noiembrie

73

Comisia Europeană a aprobat comercializarea vaccinului împotriva Ebola

Comisia Europeană a aprobat comercializarea vaccinului împotriva virusului Ebola

Comisia Europeană a aprobat luni, pentru prima dată, comercializarea unui vaccin împotriva virusului Ebola. Vaccinul s-a aflat în faza de testare de la izbucnirea epidemiei din Africa de Vest, în 2014, şi le-a fost administrat persoanelor cu risc ridicat de infecţie, inclusiv personalului medical, în Republica Democrată Congo. Peste 3.000 de persoane au fost infectate cu febra hemoragică Ebola şi cel puţin 2.000 au murit de la izbucnirea unei noi epidemii în urmă cu 14 luni în estul statului Congo. Limitarea răspândirii virusului este dificilă, din cauza numeroaselor grupuri rebele care acţionează în regiune.

Marea Britanie va trimite o propunere de comisar european

Guvernul de la Londra a anunţat luni că îşi va „respecta obligaţiile juridice” şi va desemna un comisar pentru viitoarea Comisie Europeană. Premierul britanic anunţase în luna iulie că ţara sa „în niciun caz nu va desemna un comisar pentru noua Comisie”. Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cel mai târziu la 31 ianuarie 2020, după ce în luna octombrie liderii europeni au decis amânarea Brexitului cu trei luni.

Separatiștii catalani au blocat autostrada dintre Spania și Franţa

Separatiştii catalani au blocat luni la frontieră, pe ambele sensuri, autostrada AP-7, care leagă Spania de Franţa. Circulaţia a fost blocată de câteva zeci de vehicule, iar circa 300 de protestatari au încercat să construiască o baricadă, în timp ce alţii au început instalarea unei scene improvizate, cu megafoane şi proiectoare. Blocajul s-a întins pe circa 20 de kilometri. Poliţia franceză a dispersat în această dimineaţă demonstranţii, împingându-i către partea spaniolă şi debarasând autostrada de blocurile de beton.

Președintele Belarusului, în vizită oficială în Austria

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, este primit astăzi în Austria pentru prima sa vizită într-o ţară membră a Uniunii Europene în ultimii trei ani, într-un context de tensiuni cu aliatul său rus. Austria constituie unul dintre principalii parteneri comerciali ai Republicii Belarus, ţară închisă, în continuare puternic dependentă de Rusia şi a cărei economie rămâne de stat în proporţie de 60%. Belarusul discută de mai mulţi ani asupra unei fuziuni cu Rusia, însă Lukaşenko a criticat anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova şi pare dornic să-şi diminueze tensiunile cu ţările occidentale.

Merkel și Putin au convenit că Ucraina trebuie să acorde un statut special regiunii Donbas

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luna trecută că administraţia de la Kiev este de acord cu instituirea unui statut special pentru Donbas şi cu desfăşurarea de alegeri în această regiune, declaraţie urmată de manifestaţii împotriva sa. Zelenski și-a nuanţat apoi afirmaţiile, spunând că alegerile nu se pot desfăşura sub ameninţarea armelor şi că trebuie să se desfăşoare conform legislaţiei ucrainene.

Iordania a dejucat atentate împotriva unor diplomaţi din SUA și din Israel

Serviciile de informaţii din Iordania au dejucat recent o conspiraţie pentru organizarea unor atacuri teroriste asupra unor diplomaţi din SUA şi din Israel şi a unor militari americani de la o bază din sudul ţării. Doi militanţi intenţionau să îşi lovească ţintele cu vehicule, apoi să le atace cu arme de foc şi cu cuţite. Militanţi din Stat Islamic şi din alte grupări jihadiste au acţionat de mai multă vreme împotriva Iordaniei, aliată a Statelor Unite; zeci dintre ei execută pedepse cu închisoarea pe termene lungi. Anul trecut, Iordania a blocat o conspiraţie a SI, care pregătea atacuri asupra mai multor obiective de securitate, centre comerciale şi personalităţi religioase.

Comandant al grupării Jihadul Islamic, ucis de israelieni

Forţele israeliene l-au ucis pe Baha Abu al-Atta, un comandant militar al grupării palestiniene Jihadul Islamic, după o lovitură aeriană care i-a ţintit domiciliul marţi dimineaţă. Cel puţin o altă persoană, o femeie, a fost de asemenea ucisă, iar alte două persoane au fost rănite.

Zeci de morţi și răniţi, în urma unui accident feroviar în Bangladesh

Cel puţin 14 oameni au murit şi peste 40 au fost răniţi în coliziunea frontală a două trenuri astăzi dimineaţă, în estul Bangladeshului. Un tren care se îndrepta spre oraşul-port Chittagong s-a ciocnit frontal cu un tren care se îndrepta spre capitala Dhaka. Nu se ştie cum a fost posibil ca cele două trenuri să ajungă pe aceleaşi şine de cale ferată. Accidentele feroviare sunt relativ frecvente în Bangladesh, în principal din cauza nodurilor feroviare nesupravegheate şi a stării proaste a căilor ferate

Poliţia din Hong Kong a acţionat cu gaze lacrimogene într-un campus universitar

Poliţia antirevoltă din Hong Kong a tras astăzi cu gaze lacrimogene într-un campus universitar, la o zi după ce un protestatar a fost împuşcat şi un altul incendiat, în unele dintre cele mai grave violenţe produse în peste cinci luni de proteste antiguvernamentale. Unele curse feroviare au fost suspendate şi câteva drumuri, închise pentru a doua zi consecutiv. Peste 260 de persoane au fost arestate luni, a anunţat poliţia, ridicând numărul total al celor reţinuţi la peste 3.000 după izbucnirea protestelor, în luna iunie. Șefa guvernului, Carrie Lam, a declarat luni că violenţa a depăşit solicitările protestatarilor pentru democraţie şi că manifestanţii sunt acum duşmanii poporului.

Coreea de Nord acuză SUA și Coreea de Sud la ONU pentru eșecul procesului de pace

Coreea de Nord a denunţat luni, la ONU, atitudinea Statelor Unite şi a Coreei de Sud, singurele responsabile, potrivit Phenianului, pentru eșecul procesului de pace. „Coreea de Nord şi-a continuat cu bună credinţă eforturile pentru o pace durabilă”, abţinându-se „să efectueze teste nucleare şi de rachete balistice intercontinentale timp de peste 20 de luni”, a subliniat ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song. El a declarat că „peninsula coreeană nu a ieşit din cercul vicios al tensiunilor” din cauza „provocărilor politice şi militare ale Statelor Unite” și a condamnat „jocul dublu” al Coreei de Sud, care îşi manifestă pe scena mondială dorinţa de pace, dar se dotează cu „arme ultramoderne ofensive şi organizează exerciţii militare”. Negocierile dintre SUA şi Coreea de Nord sunt într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi, din luna februarie, dintre Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un.