Esenţiale azi, 12 iunie

59

Studiu internaţional: Câtă încredere mai au românii în presă și unde își caută informaţiile credibile

Încrederea în presă a scăzut cu 7 procente faţă de 2018, unul dintre motive fiind faptul că studiul a fost realizat într-o perioadă preelectorală. Redacţiile care au păstrat un ton echilibrat își menţin poziţia de lider. Conţinutul puternic polarizat îndepărtează treptat audienţele digitale de anumite branduri de media. Numărul cititorilor care acceptă să plătească pentru știrile online stagnează la nivel global, se arată în studiul Digital News Report, realizat de Reuters Institute, din cadrul Universităţii Oxford, lansat public miercuri, în întreaga lume.

Studiu: Peste 70% dintre români nu fac la timp un control oftalmologic

Mai mult de 70% dintre români nu merg la timp la consultaţiile oftalmologice şi numai 13% dintre respondenţi au ajuns la un control la şase luni, reiese dintr-un studiu realizat de Lensa.ro în intervalul ianuarie – mai pe un eşantion de 6.000 de respondenţi.

Franţa: Poliţia pariziană, depășită de amploarea traficului și a consumului de droguri

Consumul de droguri chiar la una dintre intrările în capitala Franţei începe să îngrijoreze autorităţile și să trezească revolta locuitorilor. În partea de nord-est a Parisului, cartierul de lângă șoseaua de centură a devenit locul în care se întâlnesc traficanţii și consumatorii de cocaină. Poliţia face des controale, confiscă marfa și face arestări, dar pare depășită de amploarea pe care a luat-o acest fenomen.

Treisprezece state membre ale UE cer integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali

Cei 13 miniştri – din Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Italia, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria – au semnat o declaraţie comună prin care cer începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi cu Albania luna aceasta, a comunicat marţi ministerul de externe de la Sofia.

Guvernul local le cere manifestanţilor din Hong Kong să se disperseze paşnic

Matthew Cheung, adjunct al şefei guvernului, Carrie Lam, a lansat într-un mesaj video un apel către manifestanţi să deblocheze străzile din apropierea clădirilor guvernamentale şi să se retragă. „Fac apel, de asemenea, către cetăţenii strânşi să dea dovadă de reţinere pe cât posibil, să se disperseze paşnic şi să nu sfideze legea”, a spus Cheung. La scurt timp, guvernul central de la Beijing şi-a reafirmat sprijinul pentru administraţia din Hong Kong în vederea adoptării legii privind extrădarea.

Jurnalistul rus Ivan Golunov a fost eliberat

Ministrul rus de interne, Vladimir Kolokotsev, a declarat marţi că renunţă la acuzaţiile la adresa jurnalistului de investigaţii Ivan Golunov, cercetat pentru trafic de droguri. Poliţia rusă a arestat miercuri cel puţin 57 de persoane, printre care pe opozantul Aleksei Navalnîi, care demonstrau la Moscova pentru a cere pedepsirea ofiţerilor implicaţi în cazul de înscenare contra jurnalistului Ivan Golunov. Uniunea Europeană a salutat marţi decizia autorităţilor ruse de a abandona urmărirea penală a jurnalistului de investigaţii Ivan Golunov, dar şi-a exprimat regretul că în Rusia continuă acţiunile de intimidare a jurnaliștilor.

Zeci de răniţi în urma unui atac cu rachete care a vizat un aeroport din Arabia Saudită

Cel puţin 26 de persoane au fost rănite după ce rachete lansate de insurgenţi huthi din Yemen au lovit un terminal aeroportuar din Arabia Saudită, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate citate de postul TV Al-Jazeera, citat de Mediafax. Atacul cu rachete a vizat aeroportul saudit Abha, situat la circa 100 de kilometri de frontiera cu Yemenul.

Incident armat produs în Germania

Cel puţin o persoană a fost rănită în urma unui incident armat produs miercuri în oraşul german Dortmund, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate germane citate de site-ul publicaţiei Der Westen. Cel puţin o persoană a fost rănită în incidentul armat. Poliţia a confirmat că o persoană a fost rănită, precizând că victima nu prezintă risc vital.

Persoanele care trăiesc în zone de conflict sunt de cinci ori mai predispuse la anxietate şi depresie

Persoanele care trăiesc în ţări afectate de conflicte armate sunt de cinci ori mai expuse la anxietate sau depresie, potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea din Queensland, Universitatea din Washington şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Rezultatele studiului urmează să fie utilizate de OMS pentru a lua în considerare măsuri privind problemele de sănătate mintală în timpul crizelor umanitare.

Lumea a devenit ceva mai sigură, în premieră după 5 ani

Pentru al 11-lea an consecutiv, cea mai paşnică ţară din lume este Islanda, au conchis analiştii care au realizat Indexul Păcii Globale 2019, pe baza a 23 de factori, între care conflictele interne şi externe, cheltuielile militare, terorismul şi criminalitatea. Şaptesprezece state europene se regăsesc în top 25, considerate cele mai paşnice din lume. Între ele se află şi România, chiar pe locul 25.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.