Esenţiale azi, 13 iunie

75

Liderii Opoziţiei semnează astăzi acordul președintelui privind parcursul european al României

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, joi, de la ora 16, la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor de Opoziţie pentru semnarea Acordului Politic Naţional care vizează consolidarea parcursului european al României.

Cum s-au împărţit 6 miliarde de lei în Sănătate: 80% pentru salarii, 20% pentru bolnavi

Sănătatea din România a primit anul acesta o „transfuzie” financiară fără precedent: 6 miliarde de lei, adică aproape 5% din PIB. Suma a fost absorbită însă de majorarea salariilor medicilor şi asistentelor. Prin urmare, condiţiile în care sunt trataţi pacienţii nu s-au schimbat aproape deloc.

România trece printr-un nou val de scumpiri

În medie, preţurile au fost mai mari, în luna mai, cu 4 procente, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În piaţa Obor din Bucureşti, un kilogram de cartofi noi costă între 2 şi 3 lei. La fel, şi castraveţii, în timp ce roşiile sunt şi 7 lei kilogramul. Oamenii sunt revoltaţi şi când văd cât costă fructele. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata inflaţiei a ajuns la 4,1%. Influenţele importante în sensul creşterii preţurilor în luna aprilie au venit din partea produselor alimentare (+0,79%), notează Curs de Guvernare.

România reia operaţiunile la trei mine de materiale rare

Guvernul va relua, după 30 de ani, operaţiunile la trei mine producătoare de materiale rare, printre care europiu și disprosiu, a declarat ministrul economiei, Niculae Bădălău, într-un interviu pentru Bloomberg. Autorităţile discută cu mai mulţi producători de baterii electrice pe marginea unei investiţii de peste 50 de milioane de euro pe piaţa locală, a adăugat acesta, fără să specifice numele potenţialilor investitori, conform profit.ro

Patriarhia Română denunţă încalcarea Legii Cultelor de către creatorii unui spectacol pro-LGBT

Patriarhia Română acuză că spectacolul de teatru „Eu sunt. Și?”, care a fost prezentat în prima zi a Festivalului Cluj Pride 2019, încalcă Legea Cultelor, întrucât „conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemator”. Actorii apar pe scenă în chiloţi și acoperiţi cu obiecte vestimentare specific călugărești în timp ce mănâncă slănină cu ceapă pe o icoană. „Amintim că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că «sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase»”, afirmă comunicatul Patriarhiei.

Stare de urgenţă în Bulgaria

Autorităţile bulgare au decretat stare de urgenţă în nord-estul ţării, din cauza inundaţiilor. Din cauza ploilor torenţiale, câmpurile au fost inundate și fermierii se tem că, dacă vor mai fi precipitaţii, culturile vor fi compromise. În majoritatea localităţilor din nord-estul ţării a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a scoate apa din curţi şi din case.

Estul Germaniei se goleşte: Populaţia a ajuns la cel mai scăzut nivel după 1905

Circa 13,6 milioane de persoane trăiesc în estul Germaniei în 2019, acelaşi număr ca în 1905. Aceasta, în timp ce în vestul Germaniei populaţia s-a dublat, la peste 68 de milioane de persoane, comparativ cu 32,6 milioane la începutul secolului XX, arată un studiu al Institutului Ifo pentru Cercetare. Diferenţa de populaţie decurge din exodul masiv al est-germanilor spre Vest după divizarea Germaniei, în 1949, şi înainte de construirea zidului ce a separat Vestul, adică Republica Federală Germania, de Est, Republica Democrată Germană (RDG), în 1961.

Tayyip Erdogan: Turcia a cumpărat deja sisteme antiaeriene S-400 din Rusia

Patrick Shanahan, secretarul interimar al apărării din SUA, a declarat săptămâna trecută că Turcia va fi eliminată din proiectul F-35, dacă Ankara nu se va răzgândi în ceea ce priveşte achiziţionarea sistemelor S-400. Preşedintele turc a declarat miercuri că Turcia a cumpărat deja sisteme antirachetă S-400 din Rusia şi speră ca acestea să fie livrate în luna iulie.

Donald Trump anunţă că va trimite 1.000 de militari americani în Polonia

Liderul de la Casa Albă şi-a anunţat decizia în cadrul unei conferinţe de presă de la Casa Albă, la scurt timp după ce cei doi lideri au semnat o declaraţie comună în domeniul apărării. Preşedintele polonez a declarat că prezenţa trupelor americane în Polonia este necesară din cauza agresiunilor din trecut ale Rusiei.

Curtea Constituţională din Ecuador aprobă căsătoria între persoane de acelaşi sex

Curtea Constituţională din Ecuador a precizat într-un comunicat, miercuri, că mariajul între persoane de acelaşi sex a fost aprobat de cinci dintre cei nouă magistraţi membri, într-o şedinţă cu uşile închise. Cei patru judecători care s-au opus au apreciat că, pentru a recunoaşte căsătoria între persoane de acelaşi sex, este necesar ca mai întâi aceasta să fie legalizată prin reforme constituţionale, potrivit procedurilor prevăzute de lege, prin intermediul Parlamentului.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.