Esenţiale azi, 12 martie

25

Economia românească, afectată de politicile guvernamentale

Dobânzile cerute de bănci la creditele noi au crescut ușor în ianuarie faţă de luna anterioară, după intrarea în vigoare a OUG 114/2018, care introduce o nouă taxă pe activele bancare. Dobânzile la depozite au rămas, în medie, la sub 2%, dar cu scăderi pentru economisirile atrase de la persoanele fizice.

Leul s-a depreciat, luni, în raport cu euro, 1 euro a ajuns la 4,7516 lei, mai mult cu 0,22% faţă de cotaţia anterioară, de 4,7410 lei. Consiliul Fiscal a estimat un deficit bugetar de peste 3,5% din PIB la bugetul de stat, dacă politicile guvernului vor rămâne neschimbate.

Turcia a intrat în recesiune

Turcia a intrat în recesiune pentru prima dată în ultimii 10 ani, cu trei săptămâni înaintea alegerilor locale. Produsul intern brut a scăzut cu 3%, iar inflaţia rămâne aproape de 20 la sută. Lira turcească s-a devalorizat cu 30 de procente în 2018. Președintele Recep Tayyip Erdogan susţine că economia este slăbită de atacuri speculative, numindu-i pe producătorii şi comercianţii de alimente „teroriştii pieţelor”. În urma scumpirii alimentelor, guvernul a înfiinţat pieţe speciale, unde mâncarea se vinde la jumătate de preţ. Opoziţia consideră mişcarea drept mită electorală.

Planul bugetar al lui Trump, contestat

Preşedintele SUA a prezentat luni un proiect de buget care prevede majorarea fondurilor militare cu 5% şi 8,6 miliarde de dolari pentru finanţarea proiectului zidului la frontiera cu Mexicul. Planul bugetar este criticat de majoritatea democrată din Camera Reprezentanţilor.

Un val de aer rece lovește România

Vijelii puternice au măturat judeţe precum Botoşani, Iaşi sau Buzău, unde meteorologii au menţinut cod portocaliu de vânt puternic. Se așteaptă ploi, lapoviţă și chiar ninsoare la munte, în următoarea perioadă. Răcirea bruscă a vremii este cauzată de un val de aer rece care provine din nordul Oceanului Atlantic.

Învăţământul general obligatoriu, extins la 15 clase

Senatul a adoptat luni propunerea legislativă privind extinderea învăţământului general obligatoriu de la 11 la 15 clase. Învăţământul liceal şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani.

Noua formă a Acordului Brexit, contestată

Premierul britanic, Theresa May, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte chestiunea frontierei irlandeze, urmând ca parlamentul britanic să voteze noua formă a acordului pentru Brexit. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, susţine că negocierile pe tema Brexit ale guvernului May au „eşuat” şi îndeamnă parlamentarii britanici să respingă acordul. Partidul Laburist susţine convocarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Acordul elaborat de guvernul May şi de Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Un nou vot pe tema acordului este programat pentru astăzi. Dacă textul va fi respins, Camera Comunelor va decide dacă preferă ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord.

Rusia şi-a consolidat efectivul de trupe în Crimeea

Federaţia Rusă şi-a consolidat efectivul de trupe în Crimeea, a declarat luni ministrul rus al apărării. Moscova a anunţat începerea unor exerciţii de amploare în Districtul militar Sud, care include şi Crimeea, la care vor participa circa 10.000 de militari din unităţile de rachetă şi aproximativ 3.000 de echipamente de rachete şi artilerie. Exerciţiile, programate să dureze o lună, vor avea loc în regiunile Astrahan, Rostov, Volgograd, Krasnodar, Stavropol, în Caucazul de Nord şi pe teritoriul bazelor militare ruse din Armenia, Crimeea, Abhazia şi Osetia de Sud (Georgia).

Papa se întâlnește cu liderii mormoni

Papa Francisc se întâlnește sâmbătă cu liderii Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă (cunoscută și ca Biserica Mormonă), aflaţi în Roma cu ocazia dedicării unui nou templu al Bisericii. Întâlnirea dintre Francisc și președintele mormon, Russell Nelson, în care liderii au discutat despre libertatea religioasă, familie și tineret, este prima de acest fel din istorie. „Avem multe în comun. Diferenţele doctrinare sunt reale și importante, dar nu sunt atât de importante ca lucrurile pe care le avem în comun”, a afirmat Nelson.

Elevii boicotează simulările la BAC și la Evaluarea Naţională

Consiliul Naţional al Elevilor încearcă să boicoteze simularea examenului de Evaluare Naţională, care a început luni și se va încheia miercuri. Organizaţia susţine că metodele de evaluare nu se pliază pe nevoile şi interesele lor şi îi îndeamnă pe elevi să predea foile goale sau să le completeze cu nemulţumirile pe care le au faţă de sistemul de învăţământ. Un protest similar ar urma să afecteze și simularea pentru BAC. Elevii susţin că simulările nu evaluează competenţele, ci doar cunoştinţele.

Sancţiunile aplicate Coreei de Nord au fost încălcate

Organizaţia Naţiunilor Unite investighează posibile încălcări de către 20 de state ale sancţiunilor aplicate Coreei de Nord, de la procurarea de echipament nuclear, de către China, la trafic de arme cu Siria și cooperare militară cu Iranul, Libia și Sudanul.