Esenţiale azi, 13 martie

40

Parteneriatul civil a fost respins de Senat

Două proiecte de lege care reglementează parteneriatul civil în România au fost respinse de către Comisia juridică din cadrul Senatului, motivarea senatorilor fiind aceea că nu se justifică un astfel de act normativ. Decizia este criticată de Asociaţia ACCEPT.

Unu din cinci angajaţi români, sub pragul de sărăcie

România se află în topul ţărilor Uniunii Europene din punctul de vedere al numărului de angajaţi care se află sub pragul de sărăcie, respectiv 20% din resursa umană angajată, a declarat, marţi, preşedintele sindicatului Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Românii votează proiecte de dezvoltare pentru oraşele lor

Românii mai pot vota proiectele prioritare pentru oraşele lor până pe 22 martie, în cadrul unui proiect realizat de Banca Mondială, în parteneriat cu Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România, autorităţile publice subnaţionale şi UrbanizeHub. Peste 85.000 de români au votat cele mai importante proiecte de dezvoltare urbană pentru Bucureşti şi cele 40 de reşedinţe de judeţ, în cadrul campaniei Alege Priorităţile Oraşului Tău.

România a pierdut 5,6 milioane de persoane

România a pierdut 1 milion de persoane în ultimele 3 decenii din cauza sporului natural negativ şi alte 2,6 milioane de oameni prin emigrare în aceeaşi perioadă, conform datelor Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române.

Rata inflaţiei a crescut în februarie la 3,8%.

Preţurile de consum în luna februarie 2019, comparativ cu luna februarie 2018, au crescut cu 3,8%. Legumele şi conservele de legume s-au scumpit faţă de decembrie 2018 cu 15,77%, cartofii – cu 21%, fructele şi conservele de fructe – cu 5,16%, citricele – cu 5,53%, combustibilii – cu 2,66%, tutunul şi ţigările – cu 2,62%, serviciile de apă, canal şi salubritate – cu 1,9%, serviciile de telefonie – cu 2,04%, pâinea, produsele de franzelărie şi specialităţile – cu 1,27%.

Tratamentele indisponibile la stat ar putea fi decontate la clinicile private

Tratamentele care nu sunt disponibile în sistemul de stat ar putea fi decontate în premieră la clinicile private din România, dacă preţul serviciilor va fi mai mic decât în străinătate, a declarat marţi ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

Parlamentul britanic respinge acordul pentru Brexit

Camera Comunelor a respins, marţi seară, Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de guvernul May cu Bruxelles-ul. Premierul a declarat că miercuri va supune votului Camerei Comunelor o moţiune care prevede ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord. Dacă această posibilitate va fi respinsă, se va pune oficial problema amânării ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, programată pe 29 martie. Orice solicitare a guvernului de la Londra privind amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va trebui să fie susţinută de o „justificare credibilă şi convingătoare”, a declarat premierul olandez, Mark Rutte.

Parlamentul European a adoptat legea securităţii cibernetice

Parlamentul European a adoptat legea securităţii cibernetice, prin care se înfiinţează prima schemă de certificate la nivel european menită să asigure că produsele, procesele şi serviciile vândute în UE îndeplinesc standardele de securitate cibernetică. De asemenea, Parlamentul a mai votat și o rezoluţie ce îndeamnă la acţiune asupra ameninţărilor de securitate din partea Chinei. Europarlamentarii sunt îngrijoraţi că echipamentele 5G ar putea avea încorporate opţiuni care să permită Chinei accesul neautorizat la date cu caracter personal.

Rusia a instalat sisteme antiaeriene aproape de ţările baltice

Rusia a instalat sisteme antiaeriene S-400 în zona oraşului Sankt Petersburg, în apropiere de frontiera cu ţările baltice, membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Sistemele antiaeriene S-400, care au rază de acţiune de circa 400 de kilometri, le înlocuiesc pe cele de tip S-300. Sisteme similare urmează să fie instalate peste câteva zile şi în Kaliningrad.

Pana de curent din Venezuela duce la o catastrofă umanitară

Pana de curent care afectează de 5 zile Venezuela, mai precis întreaga ţară, a provocat, până acum, moartea a cel puţin 21 de persoane, între care 6 bebeluși. Jafurile s-au înmulţit, pacienţii din spitale sunt disperaţi că vor muri, iar localnicii au început să colecteze apă de canal, pentru că lipsa electricităţii i-a lăsat și fără apă curentă. Adunarea Naţională, dominată de opoziţie, a decretat „stare de alertă”. Președintele Nicolas Maduro acuză SUA de atacarea sistemului electric al ţării.