Esenţiale azi, 13 februarie

110

Australia vrea redeschiderea unui centru de detenţie controversat 

Australia vrea redeschiderea unui centru de detenţie controversat

Premierul australian, Scott Morrison, a declarat că va redeschide centrul de detenţie controversat din Christmas Island, după ce opoziţia a reușit să treacă o lege prin care refugiaţilor bolnavi ţinuţi în afara continentului le este mai ușor să fie trataţi în ţară. Premierul a declarat că legea va slăbi securitatea la graniţe și va contribui la creșterea traficului de persoane. Criticii îl acuză de răspândirea fricii în scop electoral.

Din 2013, Australia reţine imigranţii în centre de detenţie din insulele Manus și Nauru. Înainte a folosit centrul de detenţie din Christmas Island, un teritoriu australian situat la 2.600 de km depărtare de continent, locaţie în care se aflau la un moment dat mii de persoane și în care au avut loc numeroase proteste și revolte. ONU a calificat politicile de detenţie australiene drept „inumane”, dar ţara insistă că astfel previne traficul de persoane.

Traficul aerian din Belgia, blocat pentru o zi

Nicio cursă aeriană nu va putea fi efectuată înspre şi dinspre Belgia timp de 24 de ore, începând de ieri seară. Skeyes, compania care răspunde de control aerian din Belgia, a comunicat că nu se ştie câţi angajaţi vor participa la o grevă generală şi câţi vor fi disponibili pentru un număr limitat de posturi vitale, de aceea nu va fi autorizat traficul aerian începând de marţi, orele 22:00, până miercuri la aceeaşi oră. Sunt exceptate de la interdicţie numai cursele aeriene guvernamentale, militare şi de urgenţă.

Reţeaua feroviară va fi afectată timp de 24 de ore, începând de marţi de la orele 22:00. Perturbări importante sunt anunţate inclusiv pentru transportul în comun din capitala Bruxelles şi liniile preorăşeneşti. Se aşteaptă efecte şi asupra activităţii administraţiei locale, serviciilor poştale şi a altor servicii publice.

Papua Noua Guinee încearcă să își recupereze mașinile de lux

Poliţia din Papua Noua Guinee încearcă se recupereze aproximativ 300 de mașini de lux, împrumutate oficialităţilor în timpul Summitului Economic de Cooperare Asia-Pacific (APEC), de anul trecut, pentru transprtul liderilor aflaţi în vizită. O unitate specială de poliţie a fost creată pentru a le găsi în capitala Port Moresby. Cele mai scumpe mașini – 40 de modele Maserati, în valoare de peste 100.000 de dolari fiecare, și trei mașini Bentley – au fost localizate. Poliţia spune că 9 mașini au fost furate, unele au fost dezasamblate, iar altele au fost returnate cu avarii serioase.

Mulţi localnici au criticat cheltuielile pentru summit, a cărui organizare a secătuit resursele financiare ale ţării, bântuite de sărăcie. Mașinile închiriate au fost privite ca un simbol al risipei guvernamentale. Guvernul a promis să liciteze mașinile după summit.

Morţi și răniţi la un miting electoral în Nigeria

Mai multe persoane au fost ucise sau rănite în timpul unei busculade la un eveniment electoral. Incidentul a avut loc pe un stadion din Port Harcourt, când mulţimea, formată din susţinători ai președintelui Muhammadu Buhari, s-a îmbulzit spre ieșire, după discursul prezidenţial. Victimele au căzut și au fost călcate în picioare, mulţimea încercând să forţeze o ușă parţial blocată pentru a-l urma pe președinte după ce acesta a părăsit locaţia.

Nigeria va avea alegeri prezidenţiale sâmbătă, iar președintele Muhammadu Buhari candidează pentru al doilea mandat.

Traficantul „El Chapo”, găsit vinovat de americani

Un tribunal din SUA a ajuns la concluzia că şeful temutului cartel al drogurilor Sinaloa, din Mexic, Joaquin „El Chapo” Guzman, este vinovat pentru toate cele zece capete de acuzare, printre care trafic de droguri. Verdictul, anunţat la capătul a trei luni de proces şi şase zile de deliberări, ar putea duce la închisoare pe viaţă pentru El Chapo (61 de ani).

Procesul lui Guzman, în care au depus mărturie peste 50 de persoane, a oferit publicului o imagine din interior a activităţii cartelului Sinaloa, numit astfel după statul din nord-vestul Mexicului unde s-a născut El Chapo, într-un sat sărac de munte.

Taximetriștii protestează din nou contra Uber

Taximetriștii protestează din nou azi, în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de „ilegalităţile” practicate de platformele de tip Uber. Protestul este organizat de Confederaţia Operatorilor și Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), care reclamă lipsa de reacţie a Guvernului la cerinţele transportatorilor autorizaţi. Potrivit COTAR, sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care funcţionează în România, iar „UBER ,Taxi Fy, Bla Bla Car și Clever Go circulă fără probleme, dau comenzi, încasează bani, sfidând legislaţia pentru Transporturi și taximetrie.” COTAR cere Guvernului să rezolve situaţia și „să excludă falșii transportatori de pe drumurile României, așa cum sunt excluși falșii medici, falșii preoţi sau falșii avocaţi, deoarece și taximetriștii fără licenţă și fără autorizaţie sunt falși transportatori de persoane”.

Proteste au loc și la Arad, Timișoara, Iași, Bacău, Brașov, Târgu Mureș, Zalău și Slatina.

Criza laptelui continuă în Italia

Furia şi mobilizarea fermierilor din Sardinia, care luptă de mai multe săptămâni împotriva prăbuşirii preţurilor la lapte, fapt provocat de criza pieţei produselor lactate, continuă. În aşteptarea zilei de miercuri, când în semn de solidaritate comercianţii şi şcolile din mai multe centre de pe insulă îşi vor înceta activitatea, fermierii continuă să arunce laptele.

Preţul laptelui a scăzut cu peste 25%, la 60 de cenţi pe litru, ca urmare a scăderii preţului la brânza Pecorino, pentru care se utilizează aproape jumătate din producţia totală de lapte din Sardinia.

Ministerul Educaţiei vrea ca semestrul I să se încheie în decembrie

Primul semestru se va încheia înainte de vacanţa de Crăciun, iar semestrul al doilea va începe imediat cu revenirea elevilor la cursuri, potrivit unui proiect de ordin al ministrului educaţiei.

Elevii vor începe anul şcolar 2019-2020 pe 16 septembrie 2019 şi vor termina cursurile pe 19 iunie 2020. Anul şcolar se va structura pe două semestre: semestrul I, cu 14 săptămâni (16 septembrie 2019 – 20 decembrie 2019), semestrul al II-lea, cu 21 săptămâni (13 ianuarie 2020 – 19 iunie 2020), fără vacanţă intersemestrială.

Venezuela afirmă că nu există criză umanitară în ţară

„Nu există criză umanitară în Venezuela. Există o economie blocată şi sub asediu”, a afirmat marţi, la ONU, ministrul venezuelean de externe, afirmând, de asemenea, că a discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre o „cooperare sporită” între Venezuela şi Naţiunile Unite.

ONU s-a declarat pregătită să mărească ajutorul său umanitar în Venezuela, confruntată cu o gravă criză politică şi economică, marcată de o penurie de hrană şi medicamente, care a constrâns peste două milioane de persoane să fugă din ţară, cu începere din 2015. Guvernul venezuelean a semnat marţi, în favoarea alimentaţiei şcolare, două acorduri cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi cu agenţia ONU pentru protecţia copiilor (UNICEF).

Acord cu privire la gazoductul Nord Stream 2

Statele UE au căzut de acord asupra unui compromis cu Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru reglementarea gazoductului Nord Stream 2, construit în prezent între Rusia şi Germania. Operatorul gazoductului se poate aştepta la reglementări suplimentare, dar proiectul nu este în pericol.

Potrivit compromisului, directiva europeană cu privire la gazele naturale va fi revizuită pentru a permite Comisiei Europene să exercite o supervizare mai mare asupra conductelor de gaze naturale, inclusiv asupra proiectului Nord Stream 2. Uniunea Europeană va putea impune regulile care guvernează piaţa sa internă a gazelor naturale şi conductelor care provin din ţările non-UE, iar statele membre vor fi obligate să ceară permisiunea UE atunci când negociază modificarea acordurilor de gaze naturale cu ţările non-UE, în eventualitatea în care regulile UE ar fi afectate.