Esenţiale azi, 14 martie

68

Condamnare la închisoare pentru fostul șef de campanie al lui Trump

Paul Manafort, fostul director de campanie al președintelui Donald Trump, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, în două dosare ce privesc ingerinţele rusești bancare: pentru ascunderea faptului că a fost consilier pentru ucraineni proruși și pentru faptul că le-a cerut unor martori să mintă în instanţă.

Avocatul președintelui Trump, Rudy Giuliani, susţine că această condamnare nu îl implică în niciun fel de președinte și nu are nimic de-a face cu presupusa complicitate a sa cu Rusia. Aceasta deși, într-un alt proces, Michael Cohen, fost avocat personal al lui Donald Trump, a recunoscut că a făcut plăţi pentru a influenţa alegerile din 2016.

SUA, Canada și Europa suspendă zborurile cu Boeing 737 MAX 8 și MAX 9

Toate avioanele Boeing 737 MAX 8 şi MAX 9 au fost oprite la sol în Statele Unite, Canada și Europa după două accidente aviatice, cel mai recent fiind prăbușirea unui avion al companiei Ethiopian Airlines, care a dus la moartea a 157 de persoane. Se pare că, între cele două accidente, mai mulţi piloţi americani s-ar fi plâns de probleme ce implică sistemul de stabilizare în zbor destinat să evite pierderea portanţei avionului, la această generaţie de 737. Autorităţile etiopiene ar putea decide să ceară expertiza specialiștilor europeni în investigaţia deschisă după prăbușirea avionului, într-un gest simbolic ce ar exprima neîncrederea în autorităţile americane de a demara o investigaţie obiectivă, Boeing fiind companie americană.

Las Vegasul bate palma cu Elon Musk pentru un tunel de mare viteză

The Boring Company, deţinută de Elon Musk, a câștigat licitaţia organizată de autorităţile orașului Las Vegas pentru conceperea, construirea și administrarea unei reţele circulare de tuneluri de mare viteză pentru vehicule de transport electrice și autonome. Proiectul face parte din extinderea unui mare centru expoziţional din oraș, iar Musk preconizează că, până la finele anului, primul tunel va fi operaţional.

Anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se află sub o anchetă internă, după ce conducerea a găsit din întâmplare peste 140 de radiografii ascunse în vestiarele a trei medici ortopezi. Conducerea căuta o radiografie cerută de IPJ Olt pentru a face cercetări într-un dosar de accident rutier, când a dat peste radiografiile mai multor pacienţi trataţi în spital din 2015 încoace. Trei medici sunt cercetaţi disciplinar, pentru că este ilegal să păstreze radiografii ale pacienţilor în vestiarele personale, dar motivul pentru gestul acestora încă nu este cunoscut.

Premieră mondială pentru laserul de la Măgurele

Laserul de mare putere de la Măgurele a atins recent 10 petawaţi, cea mai mare putere din lume. Cercetătorii au atins această realizare prin folosirea cristalelor de titan de safir pentru amplificarea luminii. Pe termen scurt, realizarea va debloca noi experimente care să deslușească ce se întâmplă când materia e supusă unor condiţii atât de extreme, iar pe termen lung cercetările au potenţialul de a influenţa imagistica medicală și tratamentele pentru cancer, conform lui Călin Alexandru Ur, director tehnic la Institutul ELI-NP.

SUA: Corupţia este „endemică” în România

Pe lângă atenţionările date de Frans Timmermans, cum că România nu a făcut progrese de la ultimul raport MCV, acum Departamentul de Stat american a publicat un raport în care se arată că în România „corupţia este endemică”, procesele se lungesc excesiv, iar drepturile omului, cum ar fi libertatea de exprimare, sunt respectate doar parţial. În acest sens, raportul critică Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru nesancţionarea comportamentul lipsit de etică al presei controlate de afacerişti şi politicieni, care, printre altele, „a jucat un rol important în dezinformare în timpul demonstraţiilor”.

Venezuela iese din pana de curent

Începând de astăzi, sectorul public și privat din Venezuela ar trebui să își reia activităţile după cea mai gravă pană de curent. Autorităţile au anunţat că problema a fost soluţionată 100%, deși în unele zone ale ţării curentul funcţionează în continuare cu întreruperi. China se oferise să ajute la restabilirea reţelei electrice, după ce președintele venezuelean l-a acuzat pe omologul său american de sabotaj cibernetic.

UE adoptă o rezoluţie pentru contracararea dezinformărilor

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie care atrage atenţia asupra campaniilor de dezinformare ruseşti, ce constituie „principala sursă de informaţii false în Europa”, prin care li se cere ţărilor membre UE să întărească grupul operativ East Stratcom, înfiinţat în 2015. Astfel, rezoluţia cere ca acţiunile furnizorilor de servicii de socializare, de mesagerie şi de căutare online să fie reglementate prin lege, iar autorităţile se poată identifica și localiza autorii şi sponsorii conţinutului politic publicat.

Marea Britanie exclude un Brexit fără acord

După respingerea celui de-al doilea acord pentru Brexit, Camera Comunelor din Marea Britanie a votat miercuri un amendament care exclude ieșirea ţării din UE fără acord „în orice circumstanţe”. În aceste condiţii, cel mai probabil guvernul britanic va încerca să obţină o amânare a Brexitului, iar opoziţia ar putea să preseze pentru organizarea unui al doilea referendum, care să anuleze Brexitul cu totul.

Avocată pentru drepturile omului, condamnată la închisoare în Iran

Nasrin Sotoudeh, o avocată pentru drepturile omului de renume internaţional, a fost arestată în Iran după ce a primit o sentinţă de 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici. Sotoudeh, care a reprezentat activiști ai opoziţiei, inclusiv femei anchetate pentru purtarea părului la vedere, a fost acuzată de spionaj, propagandă și insultarea liderului suprem al Iranului.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.