Esenţiale azi, 13 septembrie

73

Se înmulţesc focarele de pestă porcină

Pesta porcină africană evoluează în 346 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.185 de focare, în creştere faţă de 4 septembrie, când se anunţau 1.108 focare în 316 localităţi. În alte 4 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 462.459 de porci afectaţi de boală și au fost stinse 1.314 focare. Până la 12 septembrie au fost despăgubiţi 10.143 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 259.890.470 de lei. Prezenţa virusului în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Italia negociază un mecanism european de repartizare a imigranţilor

Italia negociază în cadrul Uniunii Europene organizarea unui sistem de „repartizare automată” a migranţilor salvaţi pe Mediterana, ce ar include Franţa, Germania, Spania, Luxemburg, România, Portugalia şi Malta. Guvernul italian a primit deja sprijinul Franţei şi al Germaniei şi începe negocieri pentru a obţine sprijinul Spaniei, Portugaliei, Luxemburgului şi României. Franţa şi Germania ar accepta să primească fiecare câte 25% din numărul migranţilor recuperaţi pe Mediterana, iar Italia 10%, obiectivul fiind ca aproximativ zece state membre ale UE să participe la acest sistem.

Google acceptă să plătească Franţei un miliard de euro

Gigantul american al internetului, Google, vizat de o anchetă pentru fraudă fiscală în Franţa, a acceptat joi să plătească aproape un miliard de euro pentru a-şi reglementa contenciosul cu fiscul francez. Compania va plăti o amendă de 500 de milioane de euro pentru a pune capăt anchetei lansate de Parchetul naţional financiar şi va achita alte 465 de milioane de euro în schimbul stingerii datoriilor fiscale şi închiderii procedurilor de executare silită. Google a încheiat acorduri similare şi în alte ţări, precum Marea Britanie şi Italia. Compania s-ar fi „abţinut” de la plata a peste 189 de milioane de euro către fiscul francez între 2011 şi 2016. Google, la fel ca alte multinaţionale americane, precum Amazon sau Facebook, este acuzată cu regularitate că recurge la scheme complexe pentru a-şi disimula încasările din Franţa şi a-şi scădea astfel impozitele. ​

UE suplimentează ajutorul umanitar pentru imigranţii venezueleni

Uniunea Europeană va debloca un ajutor umanitar în valoare de 30 de milioane de euro către Columbia, pentru a o ajuta să facă faţă fluxului de imigranţi venezueleni, a informat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini. Noul ajutor va suplimenta un pachet de peste 130 de milioane de euro, alocaţi deja statului columbian. Aproximativ 4,3 milioane de persoane au plecat din Venezuela din cauza problemelor interne. Cei mai mulţi dintre ei se află în Columbia.

Ploile abundente devastează Spania

Două persoane au murit joi după ce maşina în care se aflau a fost luată de ape în urma inundaţiilor provocate de ploile abundente din estul Spaniei. În regiunea Valencia, cel puţin două râuri au ieşit din matcă, determinând evacuarea a zeci de persoane. Cursurile au fost suspendate în regiunile Valencia şi Murcia. Vremea rea a întrerupt traficul rutier şi portuar. Meteorologii au emis o avertizare cod roşu de ploi în mai multe regiuni din sud-estul ţării, acestea fiind cele mai abundente precipitaţii din ultimul secol și ceva.

Deficitul bugetar al SUA ajunge la 1.000 de miliarde de dolari

Deficitul bugetar al SUA a urcat cu 169 de miliarde de dolari, la 1.067 de miliarde de dolari în primele 11 luni din acest an fiscal. Experţii se aşteaptă la un excedent în septembrie, ceea ce ar putea duce la scăderea uşoară a deficitului pe 2019 sub nivelul de 1.000 de miliarde de dolari. Autorităţile estimează că în acest an deficitul bugetar se va situa la 960 de miliarde de dolari, faţă de 779 de miliarde de dolari în urmă cu un an. De asemenea, deficitul bugetar ar urma să depăşească 1.000 de miliarde de dolari în 2020 şi să nu scadă sub acest nivel în următorul deceniu.

Casa Albă deblochează ajutorul militar pentru Ucraina

Administraţia prezidenţială a Statelor Unite a deblocat un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va ajuta ţara în criza privind separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova. Politicieni democraţi au declarat anterior că administraţia prezidenţială a blocat ajutorul militar pentru a pune presiune pe guvernul ucrainean în contextul campaniei de realegere a lui Donald Trump în funcţia de preşedinte. Ajutorul umanitar a fost deblocat de Casa Albă miercuri noaptea, cu câteva ore înainte de o dezbatere a unui amendament care ar fi interzis astfel de obstrucţionări pe viitor.

Israelul ar fi spionat Casa Albă

Israelul este suspectat că a amplasat dispozitive de telefonie mobilă specifice spionajului în apropierea Casei Albe și în alte locaţii din Washington în ultimii doi ani. Guvernul american a ajuns la concluzia că în spatele acţiunii de spionaj s-ar fi aflat agenţi din Israel, iar ţinta ar fi fost președintele SUA, Donald Trump, și colaboratorii săi. Administraţia Trump nu și-ar fi confruntat aliatul pe această temă. Cancelaria premierului israelian, Beniamin Netanyahu, a respins acuzaţiile și a transmis că Israelul nu se angajează în operaţiuni de spionaj în SUA. Donald Trump a declarat că nu crede că Israelul l-a spionat.

Curtea Supremă a SUA avizează măsurile antiimigraţie ale lui Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite a avizat noua măsură a administraţiei Trump, care le va permite autorităţilor să respingă cererile de azil ale imigranţilor din America Centrală aflaţi la graniţa SUA cu Mexicul. Curtea a decis că noua prevedere poate intra în vigoare, chiar dacă este contestată în instanţă. Legea îi obligă pe solicitanţii de azil în Statele Unite să solicite acest statut mai întâi în ţările pe care le-au traversat înainte de a ajunge în SUA. Măsura ar bloca cererile de azil ale tuturor migranţilor din ţări precum El Salvador, Honduras sau Guatemala, întrucât aceştia sunt nevoiţi să treacă prin Mexic înainte de a ajunge în Statele Unite.

Hong Kong: Ministrul german de externe nu renunţă la întâlnirile cu activiștii

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a transmis că va continua să se întâlnescă cu activiștii și avocaţii chinezi care luptă pentru respectarea drepturilor omului, atât pe teritoriul german, cât și în timpul călătoriilor sale în China, după ce întrevederile sale de săptămâna aceasta cu un activist din Hong Kong au atras nemulţumirile Beijingului. Maas a avut o discuţie cu activistul pro-democraţie din Hong Kong, Joshua Wong, la o recepţie din Berlin, la începutul săptămânii, ceea ce a dus la convocarea ambasadorului german de către Beijing.

Turneul feminin de tenis de la Hong Kong, din circuitul WTA, prevăzut pentru începutul lunii octombrie, a fost amânat din cauza protestelor.

Mai mult de 70.000 de japonezi au peste 100 de ani

Numărul persoanelor de 100 de ani sau peste această vârstă a depăşit pentru prima dată în Japonia pragul de 70.000. Datele Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Bunăstării Sociale cifrează la 71.238 numărul persoanelor ajunse sau trecute de 100 de ani. Dintre acestea, 88% sunt femei. Actuala cifră este de cinci ori mai mare decât cea de 12.256, de la recensământul din anul 2000, o creştere ce confirmă îmbătrânirea progresivă a populaţiei în Japonia, ţară cu peste 127 de milioane de locuitori. Datele au fost furnizate cu câteva zile înainte de a fi marcată, la 16 septembrie, Ziua Respectului faţă de persoanele în vârstă, o sărbătoare naţională în Japonia.