Esenţiale azi, 16 septembrie

54

Ministerul Finanţelor lansează noi titluri de stat

Ministerul Finanţelor Publice lansează, de luni, noi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie în cadrul programului Tezaur. În acest moment sunt disponibile emisiuni cu scadenţe la 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, respectiv 4,5%. Sunt eligibile persoanele fizice care au peste 18 ani. Emiterea titlurilor de stat va continua pe tot parcursul anului 2019.

Înscrierile diasporei pentru prezidenţiale s-au încheiat

Românii care doresc să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României s-au putut înregistra online până duminică, 15 septembrie. Potrivit datelor oficiale, 41.003 români s-au înscris pentru votul prin corespondenţă, în timp ce 38.944 au optat să voteze în diaspora la secţie. Guvernul a extins termenul de înscriere de la 11 la 15 septembrie. Românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Bashar al-Assad proclamă o nouă amnistie generală

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a promulgat duminică o nouă lege de amnistiere care se aplică atât deţinuţilor de drept comun, persoanelor acuzate de complicitate la „terorism”, cât şi dezertorilor din armată. Această amnistie generală nu este prima decretată de şeful statului de la declanşarea conflictului în Siria, în 2011, odată cu reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie. Legea îi vizează în special pe unii deţinuţi acuzaţi de infracţiuni cuprinse într-o lege din iulie 2012 privind „terorismul”, terminologie folosită de autorităţi cu privire la militanţii antiregim. Amnistia îi vizează și pe dezertorii din armată care s-ar preda justiţiei.

Protestele din Hong Kong, reprimate cu grenade lacrimogene

Poliţia din Hong Kong a recurs duminică la grenade lacrimogene şi la un tun cu apă împotriva unor manifestanţi care au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov. Zeci de mii de protestatari prodemocraţie au ieşit din nou în stradă duminică, la peste trei luni de la debutul mişcării, deși autorităţile au interzis protestele. Câteva mii de manifestanţi echipaţi cu măşti de gaze şi căşti au rămas în zona instituţiilor guvernamentale, la finalul unui protest paşnic. Câţiva dintre ei au aruncat cu cărămizi în poliţie şi au dat foc unei pancarte roşii care amintea de crearea Republicii Populare Chineze. Un tun cu apă a luat foc după ce a fost atins de un cocteil Molotov. Manifestanţii adunaţi în faţa Consulatului britanic au cerut Marii Britanii să vină în apărarea lor.

Talibanii retrag interdicţia impusă Crucii Roșii

Talibanii au retras duminică interdicţia impusă accesului în Afganistan al Comitetului internaţional al Crucii Roşii (CICR), garantând totodată securitatea personalului organizaţiei care ia parte la activităţi umanitare în zonele aflate sub controlul lor. Liderii talibanilor au interzis accesul CICR, precum şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în luna aprilie, afirmând că acestea au fost implicate în activităţi „suspecte” în timpul campaniilor de vaccinare şi nu şi-au respectat misiunile declarate. Organizaţiile umanitare subliniază că abordarea lor este neutră.

Americanii și saudiţii, pregătiţi să riposteze la atacurile asupra rafinăriilor

Preşedintele american, Donald Trump, a condamnat sâmbătă atacul cu drone împotriva a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită, atribuit de Statele Unite Iranului, deși acesta a fost revendicat de rebelii yemeniţi houthi. Riadul a fost nevoit să îşi reducă producţia de petrol la jumătate, ceea ce reprezintă aproximativ 5 milioane de barili de ţiţei pe zi, 5% din producţia mondială de petrol pe zi. Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a afirmat că ţara sa are „voinţa şi capacitatea” de a riposta. Duminică, Trump a declarat, de asemenea, că SUA sunt „pregătite să riposteze”, susţinând că se așteaptă opinia saudită cu privire la autorul atacului. Preţul petrolului a crescut cu peste 15% duminică.

Venezuela: negocierile dintre putere și opoziţie au eșuat

Opoziţia din Venezuela a anunţat duminică faptul că dialogul cu guvernul, mediat de Norvegia, s-a încheiat la şase săptămâni după ce preşedintele Nicolas Maduro a suspendat participarea delegaţiei sale. Mare parte a discuţiilor s-a desfăşurat pe insula Barbados, din Caraibe. Delegaţia regimului Maduro a părăsit masa negocierilor în luna august, în semn de protest faţă de regimul dur de sancţiuni impus de SUA regimului de la Caracas. Opoziţia susţine că Maduro s-a angajat cu rea-credinţă în aceste negocieri şi s-a folosit de discuţii pentru a câştiga timp.

Cele mai importante bănci discută cu Facebook despre criptomoneda Libra

Oficiali ai 26 de bănci centrale importante, între care Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei, se întâlnesc astăzi, la Basel, cu reprezentanţi ai Facebook, în legătură cu proiectul criptomonedei Libra, pentru a le adresa întrebări majore din partea guvernelor, pe fondul îngrijorării din Uniunea Europeană şi din alte regiuni legate de impactul asupra stabilităţii financiare. La întâlnire au fost invitaţi şi fondatorii Libra, pentru a răspunde la întrebări legate de amploarea şi designul Libra. State precum Franţa şi Germania au criticat în mod public proiectul Libra al Facebook, afirmând că implică riscuri pentru suveranitatea ţărilor din Uniunea Europeană.

Salonul Auto de la Frankfurt, blocat de activiștii pentru mediu

Mii de oameni au protestat duminică la Frankfurt faţă de industria auto a Germaniei, aceasta fiind acuzată că ar avea un rol imens în amplificarea încălzirii globale. Mai mulţi protestatari au blocat două intrări de la Salonul Auto de la Frankfurt. Autorităţile susţin că în jur de 15.000 de oameni au participat la marş, însă Greenpeace, unul dintre organizatorii protestelor, spune că au fost aproximativ 25.000 de participanţi, 18.000 dintre aceştia fiind ciclişti. Sâmbătă, alte câteva mii de persoane au protestat în faţa Salonului Auto. Grupurile de mediu susţin că autoturismele din ce în ce mai mari şi mai puternice, precum SUV-urile, sunt printre cele mai dăunătoare modele de maşini.

Grecia: Sute de persoane evacuate din cauza incendiilor de vegetaţie

Autorităţile din insula greacă Zakynthos au evacuat duminică aproximativ 300 de localnici şi turişti din două sate, din cauza unui incendiu puternic de vegetaţie. Focul este înteţit de vânturile puternice, iar meteorologii nu se aşteaptă ca viteza vântului să scadă până marţi. Până acum nu există victime, însă populaţia a fost evacuată ca măsură de precauţie. Peste 100 de pompieri au intervenit pentru stingerea flăcărilor, fiind folosite mai multe aeronave. Zakynthos se află la aproximativ 300 de kilometri vest de Atena. Un alt incendiu a izbucnit în Loutraki, la 80 de kilometri de capitală. Pompierii eleni au intervenit pentru stingerea a aproximativ 70 de incendii la nivel naţional în ultimele 24 de ore.