Esenţiale azi, 16 ianuarie

131

Europa

Mihail Mișustin este noul premier al Rusiei

Miercuri, guvernul rus a demisionat, la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunţat, în discursul său anual despre starea naţiunii, câteva planuri de schimbare a constituţiei. Principala măsură ar viza consolidarea rolului parlamentului în formarea guvernului. Președintele rus l-a desemnat ca premier pe directorul fiscului, Mihail Mișustin. Dmitri Medvedev a fost premier din 2012, iar între 2008 și 2012 a fost președintele Federaţiei Ruse. Presa străină vorbește despre o demitere a sa, mascată în demisie, deși nu se cunosc motivele care au stat la baza acestei decizii.

Ungaria refuză să mai plătească deţinuţilor despăgubirile decise de instanţe

„Statul ungar a sistat plata compensaţiilor acordate delincvenţilor deţinuţi în închisori”, a declarat Bence Tuzson, secretar de stat la cabinetul premierului Viktor Orban, explicând că decizia include și despăgubirile acordate de CEDO. „Este bine cunoscut că astfel de cazuri pot fi câştigate pe bandă rulantă”, a spus oficialul ungar, care a estimat la 12.000 numărul cazurilor de acest fel din ţara sa.

Un ofiţer de stat major în NATO și-a falsificat CV-ul

Un ofiţer suedez care a ocupat timp de un deceniu posturi de înaltă securitate în armata suedeză și a devenit chiar ofiţer de stat major în cadrul NATO la cartierul general al forţelor aliate, SHAPE, și-a falsificat CV-ul și o diplomă de absolvire a unei școli de ofiţeri. Autorităţile de la Stockholm au menţionat că ofiţerul a fost angajat din greșeală, acesta lucrând „ca ofiţer suedez de legătură şi cu un sistem informatic folosit în cadrul operaţiunilor militare pentru care forţele armate suedeze dispun de personal” și au precizat că au informat NATO în legătură cu acest caz.

Francesca Di Giovanni, prima femeie numită într-o funcţie diplomatică înaltă la Vatican

Papa Francisc a numit, miercuri, prima femeie într-un post de rang înalt în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun. Grupurile de femei, inclusiv Uniunea Internaţională a Superioarelor Generale (UISG), i-au solicitat de mai mult timp papei să numească mai multe femei în posturi superioare în birocraţia Vaticanului, având în vedere că mai mult de jumătate dintre catolicii din lume sunt femei, iar apartenenţa la ordinele religioase feminine este de aproximativ trei ori mai mare decât la ordinele masculine. Francesca Di Giovanni, laică, în vârstă de 66 de ani, va ocupa postul de subsecretar în Secţia pentru Relaţiile cu Statele.

America de Nord și Asia

Prima etapă a unui acord comercial „istoric” între SUA și China

Statele Unite și China au semnat prima etapă a unui acord comercial „istoric”, o etapă „care nu mai fusese atinsă cu China, spre un acord comercial corect și reciproc între Statele Unite și China”, a declarat Donald Trump. Potrivit vicepreședintelui american, Mike Pence, este vorba de „un nou capitol în relaţiile comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii”. Președintele Xi Jinping susţine că acordul semnat cu SUA este unul benefic „pentru întreaga lume”.

SUA a reluat operaţiunile comune cu Irakul, întrerupte după uciderea lui Soleimani

Pentagonul a reluat miercuri operaţiunile militare comune cu armata irakiană, întrerupte pe 5 ianuarie, la iniţiativa SUA, după uciderea generalului Soleimani. Parlamentul irakian a cerut guvernului expulzarea trupelor americane din ţară, iar guvernul irakian a cerut oficial șefului diplomaţiei americane, Mike Pompeo, trimiterea unei delegaţii cu care Bagdadul să înceapă discuţii despre retragerea militarilor americani. Potrivit Departamentului de Stat american, nu poate fi vorba de o retragere, ci despre „cel mai bun mod de a reconfirma (…) parteneriatul strategic”.

Orientul Mijlociu

Tir de rachete lansate din Fâșia Gaza către Israel

Armata israeliană a anunţat că patru rachete au fost lansate din Fâșia Gaza către Israel, două proiectile fiind doborâte de sistemul de apărare israelian, în timp ce celelalte două rachete au căzut în zone nelocuite din sudul Israelului. Atacul cu rachete nu a fost revendicat și nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Asia

După Thailanda, virusul misterios din China ajunge și în Japonia

Ministerul Sănătăţii de la Tokyo a informat joi despre un prim caz de infecţie cu noul tip de coronavirus care a fost identificat pentru prima dată în China, unde a făcut deja prima victimă. Pacientul japonez, un bărbat de 30 de ani, s-a prezentat la medic cu febră, după ce s-a întors din orașul Wuhan, unde a apărut prima dată virusul misterios. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că există posibilitatea ca noul tip de coronavirus să se răspândească în toată lumea, îndemnând spitalele să se pregătească pentru acest scenariu.

Cel puţin 15 civili, uciși într-un raid aerian al forţelor siriene

Miercuri a avut loc un raid aerian al forţelor guvernamentale siriene asupra forţelor rebele din provincia Idlib, lovind o zonă industrială și o piaţă aglomerată din regiune. Cel puţin 15 civili au fost uciși, iar alte 35 de persoane au fost rănite (potrivit altor surse, cel puţin 65 de persoane au fost rănite). Atacul a avut loc la câteva zile de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu mediat de Rusia și Turcia.

Global

Open Doors: persecuţia creștinilor se intensifică la nivel global

Conform Indexului Mondial al Persecuţiei, publicat de organizaţia creștină Open Doors, din Germania, aproape 9.500 de biserici și instituţii ale bisericii au fost atacate, distruse ori închise între 1 noiembrie 2018 și 31 octombrie 2019, un număr de 5 ori mai mare decât cel din anul precedent. Analiza Open Doors se referă la situaţia din 150 de ţări, evaluate în șase categorii.