În ţară
Sezonul gripal a debutat: 165 de cazuri confirmate, iar două persoane au decedat
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat joi că s-a înregistrat debutul sezonului gripal, rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate fiind de peste 25% pentru acelaşi subtip. Evoluţia activităţii gripale a fost de intensitate scăzută, cu răspândire locală în judeţele Argeş, Braşov, Cluj şi în Bucureşti. S-au înregistrat 165 de cazuri de gripă (19 cu virus AH3, 19 cu virus AH, 20 de cazuri de gripă A nesubtipat și 107 cazuri de gripă cu virus B) și două decese. Până pe 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele de risc.
ANMCS: 5.879 de incidente din timpul asistenţei medicale, raportate în 2019 de către spitale
Potrivit Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, 5.879 de evenimente adverse asociate asistenţei medicale au fost raportate instituţiei anul trecut. Jumătate dintre incidente au fost provocate de nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecţiilor asociate asistenţei medicale, 19,43% au fost cauzate de erori în utilizarea medicamentelor, iar 14,17%, de căderi ale pacienţilor. Alte cauze au fost legate de: erori în efectuarea manevrelor invazive, nerespectarea sau absenţa procedurilor, erori de diagnostic și tratament, erori de investigare, disfuncţionalităţi ale dispozitivelor medicale, erori cauzate de lipsa de posibilităţi de investigare adecvată, utilizarea dispozitivelor și materialelor sanitare necorespunzătoare și erori chirurgicale și ale administrării produselor de sânge.
TAROM primește un ajutor financiar „de salvare” din partea guvernului
Rezoluţie a Parlamentului European: situaţia din Polonia și Ungaria s-a deteriorat
Parlamentul European a adoptat joi, la Strasbourg, cu 446 de voturi pentru, o rezoluţie care atenţionează că, potrivit rapoartele şi declaraţiile Comisiei Europene şi ale organismelor internaţionale, „situaţia din Polonia şi din Ungaria s-a deteriorat de la declanşarea articolului 7 alineatul (1)”. Rezoluţia susţine că eșecul Consiliului de a face uz de articolul 7 „continuă să submineze integritatea valorilor comune europene, încrederea reciprocă şi credibilitatea Uniunii în ansamblu”. Parlamentul European cere Comisiei Europene să utilizeze instrumentele pe care le deţine pentru a lua măsuri în situaţiile de încălcare gravă de către cele două state ale valorile care stau la baza Uniunii Europene.
Noi proteste în Franţa
Aproximativ 187.000 de francezi au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva reformei sistemului de pensii propuse de Administraţia președintelui Macron, 23.000 dintre aceștia protestând la Paris. Protestele au fost în general pașnice, dar 11 persoane au fost arestate, potrivit informaţiilor transmise de Poliţie. Cele mai mari nemulţumiri ale protestatarilor sunt legate de propunerea de creștere a vârstei de pensionare.
Aproximativ 900.000 de imigranţi UE din Marea Britanie nu au depus cereri pentru statut reglementat
Potrivit Ministerului de Interne de la Londra, doar 2,7 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie au depus cereri pentru reglementarea statutului lor după Brexit. Cele mai multe cereri (512.300) au fost făcute de cetăţeni polonezi, urmaţi de români (435.700) şi italieni (291.000). Ministrul britanic pentru securitate, Brandon Lewis, a declarat în luna octombrie că cetăţenii UE ar putea fi expulzaţi dacă nu subscriu la schema de înregistrare a statutului până la data-limită (sfârșitul lunii iunie 2021 în cazul unui Brexit cu acord sau 31 decembrie 2021 în eventualitatea unui Brexit fără acord).Se estimează că ar exista 3-3,6 milioane de cetăţeni europeni în Marea Britanie, deși nu există date oficiale care să confirme aceste cifre.
Smogul cauzează proteste și interzicerea mașinilor diesel în sudul Europei
Mai multe orașe din sudul Europei se confruntă cu un nivel ridicat al smogului. În efortul de a reduce poluarea, mai multe orașe din Italia, inclusiv Roma, au interzis temporar circulaţia mașinilor diesel, fie complet, fie la orele de vârf. Măsurile rămân în vigoare în următoarele 3 zile și afectează aproape 1 milion de mașini. Măsurile au fost luate după ce, în această săptămână, în cel puţin 13 zone din capitala ţării s-au înregistrat depășiri record ale nivelului de particule în suspensie PM10. În Bosnia și Herţegovina au avut loc proteste, iar oamenii au cerut măsuri urgente de îmbunătăţire a calităţii aerului. În Sarajevo, unde nivelul de poluare este foarte ridicat, membrii guvernului au avut o întâlnire de urgenţă pe această temă, iar în weekend vor intra în vigoare măsuri care vor restricţiona numărul de mașini pe străzi. În Croaţia, autorităţile au anunţat că limitele de poluare au fost depășite în mai multe zone din Zagreb.
America de Nord
Articolele de inculpare ale președintelui Trump au fost prezentate formal în Senatul SUA
Adam Schiff, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a prezentat formal în Senatul american cele două articole de inculpare a președintelui Donlad Trump, acuzat de abuz de putere şi de obstrucţionarea Congresului. Liderul american este suspectat că a solicitat Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden și a a fiului acestuia, Hunter Biden. Procesul din Senat privind demiterea președintelui SUA ar putea începe pe 21 ianuarie, potrivit declaraţiei liderului senatorilor republicani, Mitch McConnell. Direcţia de Control Guvernamental din SUA (GAO) a stabilit joi că Președinţia SUA a încălcat legea reţinând asistenţa financiară destinată Ucrainei.
Asia
Siria: 371 de copii au murit în tabăra Al-Hol din Siria
În 2019, 517 persoane, majoritatea copii, au murit în tabăra Al-Hol din Siria, administrată de autorităţile kurde în nord-estul Siriei, care adăpostește aproximativ 68.000 de persoane. Potrivit declaraţiilor lui Dalal Ismail, responsabil al Semilunii Roşii kurde pentru Al-Hol, „situaţia este catastrofală” în tabără. Principalele cauze ale mortalităţii sunt malnutriţia și lipsa de îngrijiri medicale în cazul copiilor născuţi prematuri. Mulţi copiii au murit în timpul iernii, din cauza frigului, a declarat Dalal Ismail.
China raportează al doilea deces provocat de noul tip de pneumonie
Un bărbat de 69 de ani a murit miercuri la Wuhan, fiind a doua victimă a misterioasei pneumonii virale apărute în China, al cărui virus aparţine aceleiași familii ca și SARS ( sindrom respirator sever acut). Cel puţin 41 de persoane au fost infectate cu virusul în China, iar 5 se află în stare gravă. Alte două cazuri de infectare au fost identificate în Japonia și Thailanda, iar OMS avertizează că virusul ar putea să se răspândească la nivel global.