Esenţiale azi, 16 iulie

54

Afacerile în România: 0,2% din firme realizează 50% din totalul veniturilor companiilor din ţară

Jumătate din veniturile totale ale firmelor active în România este concentrată la cele mai mari 1.000 de companii, în condiţiile în care sunt active aproximativ 500.000 de companii, potrivit unei analize realizată de preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda. Conform documentului, numărul companiilor active din România este relativ constant, în pofida creşterii cumulate a PIB-ului real în ultimul deceniu cu aproximativ 32%.

Sorina Pintea vrea să trimită pacienţi „sub acoperire” în spitale pentru a identifica medicii care cer șpagă

Sorina Pintea a elaborat și va pune în aplicare o strategie anticorupţie, un proiect-pilot fiind deja aplicat la Spitalul Fundeni, din București. Angajaţii acestui spital au semnat, în această primăvară, la solicitarea conducerii unităţii sanitare, „declaraţii antimită”, în care își iau angajamentul să nu ceară sau primească bani de la pacienţi. De asemenea, pe pereţii spitalului au fost lipite afișe prin care pacienţii sunt informaţi că angajaţii acestui spital nu primesc „plic”. „Avem acel chestionar de feedback pe care îl analizăm, iar dacă vedem că scade gradul de satisfacţie și crește numărul pacienţilor care spun că li s-a cerut șpagă, trimitem acești «pacienţi sub acoperire»”, a explicat luni ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, pentru HotNews.ro.

Testări gratuite pentru intoleranţa la gluten

Astăzi pornește caravana naţională de informare şi testare gratuită pentru boala celiacă, o premieră la nivel naţional, cu trei componente: va contribui la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă, le va oferi sprijin şi informaţii celor care deja se confruntă cu această afecţiune şi va oferi un curs autorizat de educaţie medicală continuă pentru profesioniştii medicali. Statisticile arată că intoleranţa la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase şi uşor de confundat cu cele specifice altor afecţiuni. În Europa, doar 12-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate.

Dodon le cere Statelor Unite să sprijine recunoaşterea internaţională a neutralităţii permanente a Republicii Moldova

Preşedintele moldovean, Igor Dodon, a informat că le-a cerut Statelor Unite, în cadrul unei întrevederi cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale, să sprijine eforturile Republicii Moldova privind recunoaşterea statutului de neutralitate „permanentă” la nivel internaţional, relatează publika.md.

Uniunea Europeană îi va oferi Republicii Moldova 14,5 milioane de euro

Uniunea Europeană îi va oferi Republicii Moldova 14,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă difuzat aseară de Ministerul de Externe, anunţul a fost făcut de comisarul european pentru politică de vecinătate şi extindere, Johannes Hahn. UE se gândește cum să accelereze reluarea asistenţei financiare pentru R. Moldova, după blocarea ei din cauza unor lipsuri ale guvernării anterioare, a declarat Hahn, după convorbiri cu ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu. Deocamdată nu este clar dacă banii sunt oferiţi ca împrumut sau grant.

Bulgaria respinge pactul ONU privind migraţia

Acordul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată a fost aprobat în luna iulie de toate cele 193 de ţări membre, cu excepţia Statelor Unite, care s-au retras anul trecut. Înţelegerea a fost semnată după cel mai mare aflux de migranţi din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, mulţi fugind de conflictele din Orientul Mijlociu şi din alte părţi. Totuşi, guvernele de dreapta din Ungaria şi din Austria au transmis de atunci că nu vor semna documentul final la o ceremonie care va avea loc în decembrie în Maroc, din cauza îngrijorărilor că acesta va anula graniţa dintre migraţia legală şi cea ilegală. Polonia, Cehia şi acum Bulgaria au transmis semnale că ar putea face la fel.

Statele Unite vor să refuze azilul migranţilor care trec prin Mexic

Guvernul american a anunţat luni că va refuza cererile de azil depuse la frontiera sa de sud de către migranţii care nu au aplicat pentru statutul de refugiat în Mexic sau în altă ţară în drumul spre Statele Unite. „Statele Unite sunt generoase, dar sunt complet depășite de povara creată de sutele de mii de străini arestaţi la frontiera de sud”, a declarat ministrul justiţiei, Bill Barr, într-un comunicat.

Departamentul Apărării din Australia a încheiat un contract cu o firmă americană inclusă pe lista neagră a guvernului SUA pentru corupţie și dare de mită

Statul australian a încheiat un contract anul trecut cu firma americană Lock N Climb pentru scări speciale, utilizate în întreţinerea navelor aeriene, în valoare de 25.000 de dolari. Contractul a fost câștigat printr-un proces limitat de licitaţie, așa că alte firme ar fi întâmpinat obstacole pentru a intra în competiţie. The Guardian Australia a dezvăluit că firma este inclusă pe lista neagră de către SUA și nu poate lucra cu agenţiile guvernamentale americane.

Venezuela: Criza continuă

Criza economică se accentuează, iar discuţiile dintre delegaţiile guvernului şi opoziţie, abia încheiate în Barbados, nu au avut rezultate tangibile. Tensiunea din Venezuela rămâne la cote înalte, iar situaţia economică nu dă semne de îmbunătăţire. Vaticanul relansează apelul la dialog, iar papa Francisc pune din nou reflectoarele asupra ţării sud-americane, cerând părţilor să găsească o înţelegere pentru binele populaţiei.

Cutremur puternic în Bali

Un cutremur subacvatic cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs marţi la sud de insula Bali, în Indonezia, a anunţat Agenţia Europeană de Monitorizare a Cutremurelor, EMSC. Nu sunt informaţii legate de daune sau victime ale cutremurului şi nu a existat nicio alertă de tsunami emis de Centrul de Avertizare în Caz de Tsunami pentru Pacific, din Hawaii. Epicentrul cutremurului a fost la 102 km sud-vest de capitala insulei, Denpasar, la adâncimea de 100 de kilometri. Indonezia suferă frecvent de pe urma cutremurelor, provocând uneori tsunami, deoarece se află în Cercul de Foc al Pacificului, activ din punct de vedere seismic, informează Mediafax.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.