Esenţiale azi, 18 aprilie

68

Economia României, pe locul 15 în UE

Cea mai recentă evaluare anuală realizată de Eurostat arată o creștere economică semnificativă în dreptul României. Avansul, exprimat în 200 de miliarde de euro, i-a asigurat României un loc 15 între ţările Uniunii Europene, devansând ţări precum Grecia sau Portugalia.

Tot Eurostat a anunţat însă că, în luna martie, România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, procentul de 4,2% fiind triplul ratei anuale a inflaţiei din zona euro.

Donatorii pentru Notre-Dame, acuzaţi de generozitate selectivă

O dezbatere aprinsă are loc în Franţa pe tema valului de donaţii pentru reconstruirea Catedralei Notre-Dame. Criticii acuză că, simultan cu creșterea donaţiilor pentru catedrală, volumul donaţiilor pentru persoanele defavorizate este în continuă scădere și că ţara are probleme mai importante de rezolvat, cum ar fi criza „vestelor galbene”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a promis marţi că Notre-Dame, catedrala emblematică a Parisului, devastată de un incendiu uriaş izbucnit luni seara, va fi reconstruită în termen de cinci ani.

Grecia va solicita Germaniei reparaţii de război

O rezoluţie prin care parlamentul cere guvernului elen să solicite despăgubiri guvernului Germaniei pentru crimele comise în timpul ocupaţiei naziste a fost votată de deputaţii de toate culorile politice. „Este o datorie istorică şi morală, o datorie faţă de memoria eroilor din trecut, (…) mai ales în acest moment în care extrema dreaptă, naţionalismul şi rasismul ameninţă Europa”, a susţinut Alexis Tsipras în faţa parlamentarilor. Guvernul „va adresa o notă verbală Germaniei” pentru a demara dialogul pe acest subiect contestat de Berlin.

Fostul președinte peruan s-a împușcat pentru a evita arestarea

Fostul președinte peruan Alan Garcia s-a împușcat miercuri, atunci când poliţia a descins la domiciliul său pentru a-l aresta sub acuzaţia de corupţie. Garcia și-ar fi provocat două plăgi la gât și a fost transportat în stare critică la Spitalul „Casimiro Ulloa”, din Lima. Garcia este anchetat pentru o presupusă luare de mită în legătură cu construirea unei linii de metrou în capitală de către concernul brazilian Odebrecht.

Fraudă masivă cu fonduri UE în Cehia

Poliţia cehă a cerut punerea sub acuzare a premierului Andrej Babis, suspectat că s-ar afla în spatele unei fraude de 2 milioane de euro cu fonduri europene. „Ancheta este terminată şi dosarul complet a fost înaintat procurorului republicii cu propunerea de punere sub acuzare”, a declarat pentru AFP Ales Cimbala, purtător de cuvânt al parchetului din Praga. Babis are 64 de ani și este miliardar, al doilea cel mai bogat om din Cehia. El a fost inculpat în 2017 pentru deturnare de fonduri în perioada 2007-2008, în favoarea complexului său hotelier Cuibul de barză. Dacă va fi găsit vinovat, premierul riscă o pedeapsă cu închisoarea până la 10 ani.

Partidul Brexit, pe primul loc în intenţiile de vot la europarlamentare

Partidul Brexit, condus de politicianul britanic eurosceptic Nigel Farage, fost lider al partidului UKIP şi al campaniei care a susţinut ieşirea Regatului Unit din UE la referendumul din 2016, se află pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, la mare distanţă în faţa Partidului Conservator, condus de premierul Theresa May – conform unui sondaj efectuat de institutul YouGov şi publicat miercuri.

Favoritul lui Erdogan a pierdut alegerile municipale din Istanbul

Candidatul din partea Partidului Republican al Poporului (CHP), Ekrem Imamoglu, în vârstă de 49 de ani, a fost declarat învingător în alegerile municipale din Istanbul, în faţa fostului premier Binali Yildirim, susţinut puternic de preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Istanbulul a fost condus în ultimii 25 de ani de AKP şi Partidul Bunăstării, o fostă formaţiune islamo-conservatoare.

Bază spaţială educativă simulează condiţiile de pe Marte în deșertul Gobi

Centrul astronauţilor din China și China Intercontinental Communication Centre au iniţiat proiectul ambiţios inaugurat pentru public miercuri. Inaugurarea bazei are loc în momentul în care China recuperează încetul cu încetul întârzierea faţă de Statele Unite şi de Rusia în ceea ce priveşte explorarea spaţială. Una dintre ambiţiile Chinei este de a trimite, la un moment dat, un om pe Lună.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.