Esenţiale azi, 18 ianuarie

105

Economiști: valoarea coșului minim este nerealistă

Valoarea coşului minim a fost stabilită de Comisia de Insolvenţă la Nivel Central, o instituţie a statului, pe baza unui studiu făcut de specialişti de la Ministerul Muncii, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Statistică şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor. Potrivit acestui calcul, o familie cu doi copii de la oraș ar putea trăi o lună cu 2.600 de lei. „În opinia noastră, suma nu este realistă, este evident ceva făcut din pix, dar practica va arăta dacă în România în 2019 se poate trăi în acest fel. Noi credem că nu”, a declarat pentru ȘtirileProTV Liviu Deceanu, specialist în economie politică.

Guvernul vrea să salveze companiile de stat prin „înlesnirea la plată”

Potrivit unui proiect de ordonanţă, firmele cu datorii la Fisc, fie de stat, fie private, vor putea să-şi achite restanţele într-o perioadă de cel mult şapte ani. Aşa speră autorităţile să aducă bani în plus la buget. Patronii spun că măsura va ajuta, în special, marile companii de stat, care sunt şi printre cei mai mari datornici.

Șapte universităţi românești într-un top internaţional al învăţământului

În „Emerging Economies University Rankings 2019”, publicat de revista britanică The Times Higher Education, au intrat 7 universităţi din România. Instituţia românească de învăţământ superior care se clasează cel mai bine în top este Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, aflată pe locul 166 între 442 de universităţi.

Directorul administrativ al Universităţii din Bucureşti a murit

Economistul Adrian Albu, în vârstă de 40 de ani, a fost administrator al Facultăţii de Litere, contabil şef şi apoi Director General Administrativ al Universităţii București. Cei care l-au cunoscut și presa pun decesul său pe seama stresului provocat de funcţia administrativă.

Două mii de grădinari colindă ţara şi oferă gratuit seminţe ca să salveze legumele şi fructele româneşti

„Începând de sâmbătă, vom organiza pieţe de seminţe gratuite în toată ţara, din săptămână în săptămână. Avem de organizat 11 pieţe, printre care şi Sibiul. Vor fi distribuite seminţe gratuite şi, dacă este posibil, venim şi cu plante, cu lăstari. Prin aceasta căutăm să promovăm şi să păstrăm seminţele vechi româneşti, cât încă le mai avem, soiuri cu gustul nostru vechi”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele asociaţiei, Rodica Meiroşu.

Norvegia va avea guvern majoritar de dreapta

Guvernul de dreapta din Norvegia a încheiat joi un acord cu micul Partid Creştin-Democrat, care se va alătura coaliţiei şi îi va asigura majoritatea absolută în parlament. „Este o zi istorică. Este pentru prima dată din 1985 când Norvegia va dispune de un guvern majoritar” care nu este de stânga, a declarat premierul conservator, Erna Solberg, în cursul unei conferinţe de presă. Pentru a-i atrage pe creştin-democraţi în rândurile lor, partidele la putere au acceptat printre altele să modifice legea asupra avortului pentru a interzice „avortul selectiv” (reducerea numărului de feţi în cazul sarcinii multiple).

Președintele din Sri Lanka vrea să copieze politica lui Duterte privind drogurile

Președintele Maithripala Sirisena, din Sri Lanka, a lăudat poziţia omologului său filipinez, Rodrigo Duterte, privind războiul împotriva drogurilor. Într-un discurs susţinut în timpul unei vizite în Filipine, săptămâna aceasta, Maithripala Sirisena a declarat că intenţionează să copieze abordarea lui Duterte pentru a elimina consumul ilegal de droguri.

NASA va ciocni deliberat o navă spaţială de un asteroid

Agenţia spaţială americană lucrează la cea mai dificilă etapă a misiunii de redirecţionare a asteroizilor, urmând ca în 2021 să ciocnească deliberat o navă spaţială de un asterorid. În funcţie de mărimea lui, o eventuală coliziune cu Pământul poate avea efecte catastrofale, inclusiv dispariţia rasei umane. Asteroidul Didymos, pe care NASA vrea să-l devieze peste 2 ani, nu reprezintă un real pericol pentru Terra.

Putin, întâmpinat de autocare cu sârbi

Circa 1.300 de autocare din toată ţara au ajuns ieri la Belgrad cu persoane venite din toată Serbia pentru a-l întâmpina pe Vladimir Putin, aflat într-o vizită oficială. Zeci de mii de sârbi au fost prezenţi în faţa Bisericii “Sfântul Sava”, unde l-au aplaudat pe președintele rus, care a promis investiţii de 1,4 miliarde de dolari în infrastructură pentru transportul gazelor. Serbia își importă gazele naturale din Rusia printr-o conductă care traversează Ucraina.

Ploaia artificială, soluţia autorităţilor de la Bangkok contra unui episod sever de poluare

Aeronave care declanşează ploaia artificială au fost mobilizate marţi la Bangkok în încercarea de a contracara un episod sever de poluare atmosferică ce afectează de mai multe zile capitala Thailandei. „Piloţii şi oamenii de ştiinţă au raportat evoluţii pozitive” după dispersarea unui prim lot de substanţe chimice care ar trebui să activeze formarea precipitaţiilor, a declarat pentru AFP Surasri Kidtimonton, şeful serviciului aviaţiei regale, responsabil de ploaia artificială.

Facebook închide două reţele de dezinformare din Europa de Est

Compania social media a anunţat joi că a destructurat două reţele operaţionale de dezinformare legate de actori politici ruși, care activau pe teritoriul Europei Centrale și de Est. Cea mai amplă era legată de agenţia de presă naţională a Rusiei, Sputnik. Organizaţia media rusă coordona 289 de pagini și 75 de conturi pe platformă, urmărite în total de circa 790.000 de utilizatori Facebook.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.