Esenţiale azi, 21 ianuarie

103

Evoluţia demografică a României în ultimii 10 ani

Populaţia României s-a diminuat cu 350.000 de locuitori în ultimul deceniu, iar prognoza pe următoarele patru este chiar mai sumbră. Potrivit estimărilor, România ar putea ajunge la 13,8-15,4 milioane de locuitori în doar 40 de ani.

Preţul spot al energiei s-a majorat cu 40% duminică

Preţul mediu al unui MWh de energie electrică livrat luni s-a majorat cu aproximativ 40%, la 406 lei/MWh (sau 86 euro/MWh) pe piaţa pentru ziua următoare (PZU), acesta fiind cel mai mare preţ înregistrat în regiune și pe principalele burse de energie europene, informează Profit.ro. Nivelul este cu aproape 100 de lei sunt maximumul anului, atins miercuri, pentru energia cu livrare în ziua de joi, de 507 lei/MWh.

Prima Casă redevine program social în 2019

Aşteptăm încă informaţiile oficiale din partea guvernului despre cum se va derula în acest an Prima Casă, dar există câteva lucruri pe care le-am putut afla deja: programul va reveni la scopul iniţial, cel social. Doar cei cu venituri de până la 3.000 de lei lunar, mai tineri de 35 de ani, vor putea cere finanţare. În aceste condiţii, un tânăr cu venituri de 3.000 de lei lunar care vrea să cumpere o locuinţă prin programul guvernamental trebuie să aibă, în primul rând, banii pentru avansul de 5%. La un credit mediu, de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata pe care o va plăti va fi în jur de 1.320 de lei lunar. Adică foarte aproape de gradul maxim de îndatorare.

Voronin vrea interzicerea votării în diaspora

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, consideră că ar fi de dorit ca dreptul la vot peste hotarele Republicii Moldova să fie suspendat. Fostul şef de stat e de părere că doar alegătorii care se află în ţară trebuie să poată vota, fiindcă cetăţenii stabiliţi peste hotare nu ar cunoaște la fel de bine situaţia din ţară. Un alt argument adus de Voronin constă în acela că, prin deschiderea secţiilor de vot din afara ţării, guvernarea ar putea mai uşor frauda alegerile.

Guvernul britanic lansează aplicaţia mobilă pentru cererile de reşedinţă după Brexit

Cetăţenii europeni stabiliţi în Regatul Unit pot solicita reşedinţa permanentă după Brexit cu ajutorul unei noi aplicaţii, lansate luni de guvernul britanic. Aproape 3,5 milioane de cetăţeni ai altor state din Uniunea Europeană locuiesc în Regatul Unit și, pentru a putea continua să muncească în ţară după ce aceasta nu va mai fi membră UE, vor fi nevoiţi să solicite statutul de „rezident permanent” („settled status”).

Bilanţul tragediei din Mexic a ajuns la 79 de morţi

O conductă de petrol perforată de hoţi, de la care circa 800 de persoane se alimentau cu combustibil, a explodat duminică în Tlahuelilpan, Hidalgo. Ministrul sănătăţii din Mexic, Jorge Alcocer, a anunţat că numărul celor care și-au pierdut viaţa în urma deflagraţiei a ajuns la 79. Explozia este unul dintre cele mai grave incidente de acest fel din istoria recentă a ţării, unde au fost comise sute de spargeri de conducte. Autorităţile mexicane spun că furturile de combustibil produc statului prejudicii de peste 3 miliarde de dolari pe an.

Proteste violente în Grecia din cauza schimbării numelui Macedoniei

Mii de greci s-au adunat în faţa Parlamentului de la Atena pentru a protesta faţă de acordul cu Macedonia prin care fosta republică iugoslavă urmează să îşi schimbe numele în Macedonia de Nord, scrie site-ul ekathimerini.com, citat de news.ro. Antonis Samaras, fost prim-ministru între 2012 şi 2015, a ţinut un discurs în faţa protestatarilor, declarând: „Protestăm pentru ceea ce credem că este corect”. Parlamentul grec va începe dezbaterea privind acordul luni, iar votul final va avea loc vineri.

Cel mai bătrân bărbat din lume a murit în Japonia, la vârsta de 113 ani

Masazo Nonaka, cel mai bătrân bărbat din lume, a murit în casa sa de pe insula japoneză Hokkaido, la vârsta de 113 ani. Familia sa a informat că bărbatul a murit din cauze naturale duminică dimineaţa, în somn, la hanul deţinut de familia sa din Ashoro. Japonia are printre cele mai mari speranţe de viaţă din lume, iar mulţi cetăţeni japonezi s-au aflat printre cei mai în vârstă oameni în viaţă.

Somalia: SUA anunţă uciderea a zeci de militanţi ai grupării teroriste Al-Shabaab într-un raid aerian

Un raid aerian al SUA în Somalia a ucis 52 de militanţi ai grupării teroriste al-Shabaab, la câteva zile după ce un atentat terorist al grupării extremiste asupra unui hotel din Kenya s-a soldat cu moartea a 21 de persoane, conform oficialilor militari americani, notează news.ro. Într-un comunicat al armatei americane se arată că nu au fost răniţi sau ucişi civili în raidul lansat sâmbătă ca răspuns la un atac al unui „grup mare” de militanţi asupra forţelor somaleze într-o zonă contestată din sudul capitalei Somaliei, Mogadishu.

SUA au trimis un distrugător în Marea Neagră pentru „sprijinul aliaţilor”. Răspunsul Rusiei

Flota rusă a Mării Negre monitorizează mişcările distrugătorului american Donald Cook, care a intrat în Marea Neagră, a declarat sâmbătă Centrul Naţional de Control al Apărării din cadrul Ministerului Apărării din Rusia, informează TASS. Militarii ruşi au reamintit că, în conformitate cu Convenţia de la Montreux, care reglementează tranzitul şi navigarea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, USS Donald Cook nu poate rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile, fiind o navă de război care aparţine unei ţări fără litoral. Potrivit Newsweek, Rusia ar fi instalat sisteme de rachete nucleare în apropiere de graniţa cu Ucraina, în zona de litoral a Mării Negre, conform unor noi imagini din satelit.

Preşedintele Maduro măreşte salariul minim în Venezuela cu 300%

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, mai a ordonat creşterea salariului minim cu 300% şi a promis creşterea producţiei de petrol la 5 milioane de barili pe an până în 2025. Chiar şi cu această creştere, cu 18.000 de bolivari, salariul minim în Venezuela, se poate cumpăra nu mai mult de 1 kilogram de şuncă, ţara confruntându-se cu o inflaţie anuală de 240.000%.

Canicula continuă în Australia

Australienii se pregătesc pentru încă o săptămână de foc, meteorologii atenţionând că temperaturile, care au ajuns la 48,9 grade Celsius joia trecută, nu vor scădea în următoarele zile. Temperaturile au atins câte un nivel record în aproape fiecare zi a săptămânii trecute.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.