Esenţiale azi, 17 ianuarie

58

În universităţi se mai face cercetare de 5 euro pe cap de locuitor

Universităţile alocă din ce în ce mai puţini bani pentru cercetare și dezvoltare. Aceasta arată cifrele Eurostat pentru ultimii 10 ani. Dacă în 2007 cheltuielile pe acest sector erau de 157 de milioane de euro, iar în 2008 au urcat la 233 de milioane de euro, în 2017 abia s-a atins pragul de 100 de milioane de euro, notează Edupedu.ro. Ca procent din PIB, cheltuielile din învăţământul superior cu cercetarea-dezvoltarea înseamnă 0,05%, mai puţin faţă de 0,069% cât a alocat Guvernul pentru Biserică în același an, potrivit datelor Secretariatului de stat pentru Culte. Cheltuielile României în 2017 cu cercetarea și dezvoltarea au fost cele mai mici din Europa.

Poliţia Capitalei se reorganiează

Poliţia Capitalei a creat noi structuri: biroul de Morţi Suspecte, cel pentru Agresiuni Sexuale ori Serviciul pentru Grupări Infracţionale Violente. În cadrul biroului Morţi Suspecte, poliţiștii vor cerceta și sesizările de malpraxis. Ideea reorganizării Poliţiei Capitalei a pormit în urma scandalului creat de cazul poliţistului-pedofil Eugen Stan, relatează ȘtirileProTV.

BREXIT. Moţiunea de cenzură împotriva guvernului May a fost respinsă la limită

Guvernul premierului britanic Theresa May a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţia laburistă, după respingerea masivă de către parlamentari a acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat cu Bruxelles-ul.

Oficialii Uniunii Europene analizează planurile de a amâna Brexitul până în 2020, după ce Germania și Franţa și-au arătat disponibilitatea de a extinde negocierile în contextul turbulenţelor politice din Marea Britanie.

UE vrea să îngheţe fondurile în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept

Miercuri seară, pe agenda parlamentarilor europeni de la Strasbourg s-a aflat și un proiect de regulament privind protecţia bugetului UE, să limiteze sau chiar să îngheţe finanţarea în cazul ţărilor membre în care există deficienţe generalizate în aceea ce priveşte statul de drept.

Cod roșu de caniculă în Australia

Valul de căldură care afectează în prezent Australia a stabilit noi recorduri de temperatură, în anumite părţi ale Australiei înregistrându-se miercuri aproape 50 de grade Celsius. Vânturile fierbinţi şi uscate care se deplasează din centrul deşertic al continentului au dus la creşterea mercurului în termometre în mai multe zone, informează Agerpres.

Patru soldaţi americani, uciși într-un atac în Siria. Statul Islamic revendică atacul

Statul Islamic a revendicat un atentat terorist care a ucis, miercuri, 4 soldaţi americani în orașul Manbij, din Siria. Sarah Sanders, purtător de cuvânt la Casa Albă, a anunţat că președintele Donald Trump a fost informat despre acest atac. Președintele, la rândul său, a anunţat în decembrie 2018 că va retrage trupele americane din Siria, argumentând că reţeaua teroristă Stat Islamic a fost învinsă.

China are unele dintre cele mai avansate arme din lume, anunţă Pentagonul

China urmează să aibă unele dintre cele mai avansate sisteme de armament din lume, iar în unele cazuri deja şi-a depăşit rivalii, conform unei analize a Pentagonului, scrie The Guardian, citat de Digi24. Ca rezultat al „achiziţionării tehnologiei prin orice mijloc”, China este acum vârf de lance într-o arie de tehnologii, printre care şi navele care sunt dotate cu rachete de rază medie şi intermediară şi cu arme hipersonice, rachetele având posibilitatea de a zbura cu mult peste viteza sunetului şi să evite sistemele antirachetă.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.