Esenţiale azi, 19 februarie

85

O clinică a fost închisă și altor trei li s-a suspendat activitatea, după cazul medicului fals

O clinică a fost închisă, iar altor trei li s-a suspendat activitatea şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 72.200 de lei în urma controalelor făcute de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, în urma descoperirii medicului „fals” Matteo Politi.

Au fost înregistrate mai multe nereguli acolo unde au fost aplicate sancţiuni financiare şi unde s-a închis/suspendat activitatea, dintre care: nerespectarea structurii spaţial funcţionale, lipsa dotării minime obligatorii, nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase, lipsa produselor de dezinfecţie, lipsa evidenţei activităţii de sterilizare şi a personalului calificat pentru această activitate, neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare, existenţa materialelor sanitare şi a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat etc.

Alianţa USR-PLUS strânge semnături pentru europarlamentare

Reprezentanţii USR-PLUS au lansat, luni, campania de strângere de semnături pentru alegerile europarlamentare. Preşedintele USR, Dan Barna, a spus că această alianţă are cea mai bună listă de europarlamentari pe care a avut-o vreodată România, iar alegătorii nu mai trebuie să aleagă răul cel mai mic, ci nişte oameni competenţi şi profesionişti. La rândul său, liderul PLUS, Dacian Cioloş, a declarat că există oameni care îşi pot asuma guvernarea şi de mâine, dacă este nevoie, capabili să recâştige demnitatea României la nivel european.

Tensiuni între India şi Pakistan, două state nucleare

Pakistanul şi-a rechemat ambasadorul din India pentru consultări, pe fundalul unor tensiuni tot mai acute între cele două ţări vecine, ce deţin bomba atomică. Luni dimineaţă, cel puţin patru militari indieni şi un civil au fost ucişi într-un schimb de focuri în provincia Kashmir. Săptămâna trecută, cel puţin 44 de membri ai forţelor paramilitare indiene din teritoriul disputat au fost ucişi într-un atac sinucigaş cu bombă. O persoană a intrat joi cu maşina încărcată cu explozivi într-un autobuz ce transporta personal al poliţiei. Atacul a fost revendicat de grupul militar islamist Jaish-e-Mohammad (JeM), cu baza în Pakistan. Guvernul indian a declarat că are dovezi incontestabile privind implicarea Pakistanului, iar prim-ministrul a promis un răspuns puternic. Islamabadul a respins acuzaţia că are legătură cu atacul.

Kashmirul este o regiune majoritar musulmană, aflată în centrul a decenii de ostilitate între India şi Pakistan. Cei doi vecini guvernează părţi ale regiunii, în timp ce ambii revendică întreg teritoriul.

Irlanda a cheltuit sute de milioane de euro pentru a se pregăti de un Brexit fără acord

Cheltuim sute de milioane de euro în Irlanda pentru a ne pregăti de un Brexit fără acord. cu scopul de a proteja cetăţenii irlandezi. N-am vrea să fim nevoiţi să facem acest lucru”, a declarat ministrul irlandez de externe, Simon Covene, după discuţii cu miniştrii de externe din UE. El a mai spus că Uniunea Europeană doreşte să găsească o cale pentru a ajuta la ratificarea acordului de către parlamentul britanic, însă trebuie ca cererile parlamentarilor britanici să fie „rezonabile”.

Război pe automobile între UE și SUA

Comisia Europeană a promis luni un răspuns „rapid şi adecvat” dacă Washingtonul îşi va pune în practică ameninţările de a introduce taxele vamale suplimentare pentru automobilele europene importate în SUA.

Preşedintele Trump are la dispoziţie 90 de zile pentru a decide dacă va impune sau nu taxele vamale suplimentare pentru automobilele importate, o decizie care ar afecta serios industria auto din Europa, în special pe cea din Germania. Deşi există legături economice solide între cele două ţări, în industria auto din Germania au sporit îngrijorările în urma informaţiilor conform cărora Trump ar putea impune, din motive de securitate naţională, taxe vamale la importurile de maşini din Europa. Donald Trump susţine că ţara sa ar trebui să exporte mai mult decât importă şi este de părere că ţările care vând prea mult Statelor Unite fără a achiziţiona în schimb mai mult sunt parteneri răi.

Francezii se mobilizează împotriva antisemitismului

La Paris are loc astăzi o manifestaţie împotriva antisemitismului, organizată de 14 partide politice. Iniţiativa a venit din partea Partidului Socialist într-un context în care antisemitismul redevine o problemă în Europa şi în lume. Actele cu caracter antisemit s-au multiplicat anul trecut în ţările considerate „locomotivele construcţiei europene”, Franţa şi Germania.

Miniştrii de externe din UE au impus noi sancţiuni în dreptul unor cetăţeni ruşi

Miniştrii de externe ai UE au căzut de acord luni să le impună noi sancţiuni unor cetăţeni ruşi în legătură cu criza din Ucraina. O cerere în acest sens a fost depusă de ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, în luna decembrie, după o serie de noi tensiuni între Moscova şi Kiev. În noiembrie, garda de coastă rusă a deschis focul şi a capturat trei nave ucrainene şi 24 de membri ai echipajelor acestora în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Uniunea Europeană a impus deja îngheţarea bunurilor şi interdicţii de călătorie în UE în dreptul a 164 de persoane şi 44 de entităţi, pentru acţiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. În plus, blocul comunitar a lovit Rusia cu sancţiuni economice care vizează sectorul financiar, energetic şi cel al apărării, obstrucţionând în acelaşi timp accesul băncilor la pieţele UE şi limitând unele importuri din blocul comunitar. De asemenea, printre aceste măsuri se află şi o interdicţie asupra comerţului cu arme.

NATO se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa

Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu una dintre cele mai grave crize din ultimele şapte decenii, fiind afectată de o serie de provocări, dintre care cea mai mare este lipsa unei conduceri puternice şi principiale din partea SUA, arată un raport elaborat de experţi în securitate. Autorii recomandă o serie de măsuri, propunând relansarea rolului de conducere al Statelor Unite, restabilirea capacităţii de apărare în Europa, susţinerea valorilor democratice şi eficientizarea procesului decizional în cadrul organizaţiei.

„Ambivalenţa deschisă a preşedintelui Donald Trump privind valoarea pe care NATO o are pentru Statele Unite, contestarea de către el în mod public a angajamentului faţă de aliaţi prevăzut la Articolul 5, criticile persistente la adresa liderilor democratici din Europa, susţinerea unor membri antidemocratici şi eşecul continuu de a-l înfrunta pe principalul adversar al NATO, preşedintele rus, Vladimir Putin, au adus Alianţa în cea mai îngrijorătoare criză. (…) Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu o ameninţare internă potenţial devastatoare. Trei guverne ale naţiunilor membre – din Polonia, Ungaria şi Turcia – au subminat propriile sisteme democratice. (…) Atacurile cibernetice ruse, acţiunile politice subversive şi campaniile media agresive prezintă ameninţări pentru toate democraţiile din cadrul NATO şi pentru procesele electorale”, avertizează autorii raportului.

Proiectul de lege care se opunea informaţiilor medicale neverificate din media a fost respins

Proiectul de modificare a Legii Audiovizualului, iniţiat de USR, ce prevede obligativitatea posturilor de radio și televiziune să prezinte „argumente medicale bazate pe dovezi” și să includă în emisiunile pe teme de sănătate „opinia unui medic specialist cu experienţă în tema abordată” a fost respins luni de Senat (for decizional), la 3 luni după ce fusese adoptat de Camera Deputaţilor.

În noiembrie anul trecut, proiectul de lege fusese adoptat de Camera Deputaţilor cu 264 de voturi pentru și 1 singur vot împotrivă, iar ambele Comisii de Sănătate, din Camera Deputaţilor și din Senat, avizaseră pozitiv iniţiativa legislativă.

Cardinalul McCarrick, demis în urma acuzaţiilor de abuz sexual

Cardinalul american Theodore McCarrick a fost caterisit sâmbătă de către Biserica Catolică, în urma acuzaţiilor de abuz sexual asupra mai multor persoane, fiind primul demnitar bisericesc de rang înalt caterisit în epoca modernă. Fostul cardinal, în vârstă de 88 de ani, a fost acuzat că a abuzat sexual mai multe persoane din cadrul bisericii, printre care şi minori, în urmă cu aproximativ 50 de ani. McCarrick a negat acuzaţiile.

Decizia papei Francisc, survenită în urma unei anchete interne începute în 2017, este definitivă.