Esenţiale azi, 2 septembrie

66

ANPC introduce cazierul contravenţional

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului introduce cazierul contravenţional, începând cu data de 1 septembrie. Operatorii economici cărora li s-a aplicat deja sancţiunea avertismentului vor primi la o nouă abatere amendă contravenţională. Totodată, instituţia modifică procedura de control, înregistrarea de probe foto și video devenind obligatorie.

Incendiu la Ambasada României din Irak

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, duminică, la sediul Ambasadei României din Bagdad a avut loc un incendiu cauzat de explozia unei butelii. Personalul misiunii diplomatice a fost evacuat, iar o persoană a necesitat îngrijiri medicale. Ministerul monitorizează cu prioritate situaţia.

Șansele de revenire a economiei mondiale sunt mici

Perspectivele economiei mondiale se înrăutăţesc, iar şansele ca aceasta să îşi revină sunt din ce în ce mai mici, este de părere economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Gita Gopinath. „Există potenţial de recuperare şi ne aşteptăm să vedem acest lucru întâmplându-se în mai multe colţuri ale lumii. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că este din ce în ce mai greu să cred că asta o să se întâmple”, a declarat Gita Gopinath. Economia americană a încetinit, în timp ce în Europa sectorul german manufacturier se contractă, iar China se confruntă cu cea mai slabă creştere economică din ultimii 27 de ani, înregistrată în primul semestru al anului 2019.

Englezii protestează împotriva suspendării Parlamentului

Mii de persoane au protestat sâmbătă în peste 30 de orașe din Marea Britanie faţă de decizia prim-ministrului Boris Johnson de a suspenda Parlamentul. Premierul i-a cerut reginei Elisabeta a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul cabinet Theresa May cu Bruxelles-ul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din blocul comunitar la 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Liderii europeni au comemorat invazia nazistă în Polonia

Zeci de lideri politici au participat duminică la evenimentele organizate în Polonia cu prilejul comemorării invaziei naziste de acum 80 de ani. Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, a cerut iertare în limba poloneză pentru atrocităţile comise de regimul lui Hitler. Vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a declarat că „asupritorii voştri au încercat să va supună, dar Polonia nu a putut fi supusă. Dacă cineva se îndoieşte că libertatea este destinul omenirii, atunci să privească exemplul Poloniei.” Premierul polonez a adus în discuţie subiectul compensaţiilor de război, unul problematic în relaţiile germano-poloneze. Varșovia cere mai mulţi bani pentru daunele provocate de naziști, în timp ce Berlinul susţine că toate pretenţiile financiare au fost rezolvate.

Protestele continuă în Rusia

Sute de persoane au protestat sâmbătă la Moscova pentru alegeri electorale corecte şi libere, în pofida interdicţiei primite din partea autorităţilor şi a arestării mai multor protestatari în cadrul manifestaţiilor anterioare. Protestele au fost organizate în urma excluderii mai multor candidaţi ai opoziţiei de pe listele pentru alegerile parlamentare. Candidatura mai multor reprezentanţi ai opoziţiei a fost respinsă în mai multe oraşe mari din Rusia, printre care şi St. Petersburg.

Protestele continuă în Hong Kong

Protestele violente iniţiate cu trei luni în urmă au continuat la Hong Kong sâmbătă și duminică, unde zeci de mii de oameni au ieşit în stradă împotriva guvernului controlat de regimul chinez, deși manifestaţia a fost interzisă de autorităţi. Poliţia i-a urmărit pe protestatari în subteran şi i-a bătut pe peroane şi în garniturile de metrou. Sute de persoane au ocupat duminică aeroportul. Demonstraţiile au izbucnit ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Până acum, aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Schimb de focuri între Israel și Hezbollah, în Liban

Liderul Hezbollah libanez, Hassan Nasrallah, a transmis sâmbătă decizia organizaţiei de a riposta la atacul cu dronă de săptămâna trecută împotriva unui fief din Beirut, atribuit Israelului. Duminică, premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a declarat că ţara sa este pregătită pentru orice scenariu după ce armata israeliană a avut o confruntare cu gruparea Hezbollah la graniţa cu Libanul. Militanţii au atacat cu rachete antitanc, în timp ce israelienii au ripostat cu armament greu și au bombardat aerian diverse obiective în sudul Libanului.

Zeci de persoane au murit într-un atac asupra unei închisori din Yemen

Cel puţin 60 de persoane au murit și 50 au fost rănite în urma unui bombardament al coaliţiei formate din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite asupra unei închisori din vestul Yemenului. Aproximativ 185 de prizonieri se aflau în interiorul penitenciarului la momentul atacului. În urma atacurilor de duminică, și un depozit în care se aflau rachete şi drone a fost distrus. Coaliţia se luptă cu rebelii houthi de patru ani în Yemen pentru a readuce la putere guvernul recunoscut pe plan internaţional, într-un conflict văzut ca un război de la distanţă între Arabia Saudită şi Iran.

Uraganul Dorian a lovit Bahamas

Uraganul Dorian, de categorie 5, a lovit duminică statul Bahamas, provocând pagube importante în această ţară. Viteza vântului a depăşit, pe alocuri, 180 de kilometri pe oră. Mai multe zone au fost inundate, iar unele aeroporturi au fost închise. Populaţia a fost evacuată. Autorităţile se aşteaptă ca uraganul să se îndrepte astăzi spre coasta de est a Floridei, unde a fost decretată stare de urgenţă. Uraganul Dorian ar putea fi cea mai gravă furtună de la uraganul Andrew, care a provocat moartea a 65 de persoane şi a distrus 63.000 de case în 1992.