Esenţiale azi, 20 iunie

70

România a închis 90 de dosare în perioada președinţiei Consiliului UE

În cele 6 luni de când deţine președinţia Consiliului UE, România a reușit să închidă 90 de dosare legislative, printre care setul de măsuri privind combaterea discriminării, finalizarea discuţiilor pe Directiva Gaze Naturale și actualizarea legislaţiei copyrightului. Acest mandat de succes al României a stat „sub fantoma Brexit”, a pregătirii pentru șocul care ar fi urmat ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord, a declarat George Ciamba, ministru delegat pentru afaceri europene, care a predat simbolic Finlandei președinţia Consiliului UE, pe care România o deţine până la sfârșitul acestei luni.

Pașapoartele temporare, eliberate în 3 zile doar pe baza adeverinţei medicale

Obţinerea unui pașaport temporar, care să fie valabil timp de 1 an, nu mai este posibilă, ca până acum, în cel mult 3 zile. Cei care doresc să călătorească în străinătate, fie că optează pentru un pașaport temporar, fie electronic, valabil 10 ani, pot intra în posesia acestuia în 10 zile lucrătoare. Eliberarea pașaportului simplu temporar într-un interval mai scurt de timp trebuie justificată cu documente care să arate că solicitantul are „o urgenţă medicală, profesională sau o problemă familială”, a declarat Florentina Neamţu, șefa Serviciului Pașapoarte București.

Regulament al Ministerului Sănătăţii: angajaţii din spitale, plătiţi după criteriul performanţei

Ministerul Sănătăţii va elabora un regulament care include indicatorii după care se va face plata personalului și care este posibil să intre în vigoare la finalul acestui an. „Nu este normal ca un medic care face 5 operaţii să primească același salariu ca unul care face 30 de operaţii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, care a susţinut că regulamentul nu va aduce diminuări de salarii.

Traficul de animale pe internet ia amploare în România

Cererea de animale de companie este foarte mare în România, unde o familie din 4 are un câine sau o pisică, iar în aceste condiţii, crescătoriile neautorizate de animale înfloresc. O echipă de la „Inspectorul Pro” a intrat cu o cameră ascunsă în două crescătorii de câini de lângă București, care oferă pe internet zeci de pui din rase de câini de talie mică. Reporterii au constatat că reproducerea animalelor are loc pe bandă rulantă, în locuri murdare, pline de virusuri și bacterii. Canisele nu sunt înregistrate sanitar-veterinar, iar animalele nu sunt nici ele identificate și înregistrate. Reprezentanţii Asociaţiei Chinologice Române descurajează cumpărarea câinilor de pe internet, subliniind riscurile la care sunt supuse animalele, dar și cumpărătorii, care primesc pui bolnavi, neîngrijiţi, fără vaccinuri și analize făcute la timp și care, uneori, nici nu aparţin rasei declarate de vânzător.

Turcia susţine raportul ONU privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

„Susţinem recomandările raportorului ONU Agnes Callamard privind elucidarea uciderii lui Khashoggi și pedepsirea vinovaţilor”, a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe. Raportul îi incriminează pe prinţul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, și alţi oficiali de rang înalt pentru uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Agnes Callmard a solicitat comunităţii internaţionale extinderea sancţiunilor împotriva Arabiei Saudite, până când prinţul moștenitor va demonstra neimplicarea sa în asasinat. Ministrul de stat pentru afaceri externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a respins raportul, susţinând că nu aduce informaţii noi și conţine contradicţii și declaraţii nefondate, care îi subminează credibilitatea.

Rusia își reactualizează conceptul de război

Ministrul rus al apărării, Sergei Șoigu, le-a ordonat înalţilor responsabili ai armatei ruse să elaboreze un concept nou al modului de a desfășura un război în timpurile moderne, precizând că aceasta va fi una dintre sarcinile ministerului său. Șoigu a subliniat că echiparea cu arme moderne a armatei ruse a crescut de 3,8 ori din anul 2013 și că, la nivelul întregii armate, ponderea lor era de 64% la începutul lui 2019.

Olanda va judeca 4 suspecţi pentru ucidere în ancheta legată de prăbușirea zborului MH17

Autorităţile olandeze au anunţat începerea unui proces, la 9 martie 2020, împotriva a 4 persoane suspectate de ucidere, în cadrul anchetei privind prăbușirea aeronavei companiei Malaysia Airlines. În iulie 2014, aeronava a fost doborâtă deasupra estului Ucrainei de o rachetă rusească, provocând moartea tuturor celor 283 de pasageri, dintre care 196 erau olandezi, dar și a echipajului. Echipa internaţională de investigaţie comună (Joint Investigation Team) a dat publicităţii numele suspecţilor: Igor Ghirkin, fost colonel FSB (serviciul rusesc de informaţii), Oleg Pulatov, fost ofiţer al Armatei Ruse, Serghei Dubinski, suspectat de legături cu GRU, agenţia de informaţii militare externe a statului major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, și ucraineanul Leonid Harcenko.

Olena Zerkal, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, a declarat că transferul de armament nu ar fi fost posibil decât cu permisiunea unor înalţi responsabili ai armatei ruse. În replică, purtătorul de cuvânt al președinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, a criticat ancheta autorităţilor olandeze și a amintit că Rusia a fost împiedicată să se alăture acestei investigaţii internaţionale.

Președintele Chinei, vizită oficială în Coreea de Nord

Xi Jinping, președintele chinez, se află în Coreea de Nord, în prima vizită oficială pe care o face un lider de la Beijing ţării aliate, în ultimii 14 ani. Vizita lui Xi Jinping are loc pe fondul tensiunilor din Peninsula Coreeană, în urma încercărilor SUA de a convinge Phenianul să renunţe la programul nuclear, dar și al crizei alimentare cu care se confruntă ţara.

Atac al ISIS în Nigeria, soldat cu cel puţin 12 morţi

Membri ai grupării Stat Islamic au atacat o bază militară din statul nigerian Borno, ucigând  12 militari, conform anunţului făcut miercuri de gruparea teroristă. Potrivit unei surse militare, ar fi vorba de 25 de militari uciși în lupte care au durat aproximativ 3 ore. Din 2009, atacurile teroriștilor în zona de nord-est a ţării s-au soldat cu uciderea a peste 30.000 de persoane și au forţat 2 milioane de persoane să-și părăsească locuinţele.

Record de temperatură la nivel mondial

Potrivit autorităţilor din Kuweit, aici s-a înregistrat cea mai mare temperatură la nivel global. Pe 8 iunie, temperatura la umbră a fost de 52,2 grade Celsius, iar temperatura la soare, de 63 de grade Celsius. Cifrele trebuie confirmate de specialiștii Organizaţiei Mondiale a Meteorologilor, dar autorităţile locale se așteaptă și la alte zile cu temperaturi similare, întrucât, în Kuweit, vara începe oficial la 21 iunie.