Esenţiale azi, 21 august

68

Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă

Preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump au adoptat, marţi, la Casa Albă, o declaraţie comună privind întărirea relaţiilor România-SUA, şeful statului român spunând că întâlnirea cu omologul american a fost una foarte bună. Donald Trump a afirmat, cu aceeași ocazie, intenţia consolidării parteneriatului cu România, prin intensificarea relaţiilor bilaterale militare şi comerciale, precum şi prin susţinerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români.

Jumătate dintre românii emigraţi își doresc să se întoarcă în România, cu 10% mai puţini decât în 2017

Circa 47% dintre românii emigraţi vor să se întoarcă în ţară, conform rezultatelor celui mai amplu studiu despre diaspora românească (1.810 respondenţi), comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research. În 2017, 57% din români aveau această intenţie. Din românii emigraţi care vor să se întoarcă, 73% declară: „Vrem să fim din nou Acasă.” Pentru cei 53% din românii emigraţi care nu vor să se mai întoarcă în România, principalele motive invocate sunt corupţia, viaţa politică actuală și mentalitatea.

România, cea mai periculoasă ţară din UE pentru biciclişti şi pietoni

România este pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de numărul bicicliştilor care au decedat în accidente rutiere raportat la totalul populaţiei, cu 10 decese la 1 milion de locuitori în anul 2017. La polul opus se situează Ciprul şi Luxemburgul, cu niciun deces, arată datele publicate marţi de Eurostat, citate de Agerpres. Media la nivelul UE este de 3,9 decese la 1 milion de locuitori. De asemenea, datele Eurostat mai arată că rata de decese în rândul pietonilor în cazul accidentelor rutiere este cea mai mare în România (37 de decese la 1 milion de locuitori), iar cea mai scăzută este în Danemarca (3 decese la 1 milion de locuitori).

Doar 10 români au pensii pe merit mai mari de 20.000 de lei pe lună, în timp ce 1.800 de oameni iau pensii speciale peste acest prag

Numai 10 oameni au pensii de peste 20.000 de lei brut lunar, bazate doar pe cât au contribuit, de-a lungul vieţii, la pensie. În schimb, în jur de 1.800 de persoane au pensii speciale peste 20.000 de lei brut lunar, dar ar fi meritat, doar pe baza contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale, pensii medii lunare de nici 1.700 de lei, arată o statistică realizată de Economica cu datele pe care le-am primit, în exclusivitate, de la Casa Naţională de Pensii Publice.

ANSVSA: Numărul focarelor de pestă porcină africană a crescut la 950; 428.744 de porci au fost eliminaţi

Pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în 283 de localităţi din 22 de judeţe, cu un număr de 950 de focare, iar 428.744 de porci afectaţi de boală au fost eliminaţi, informează miercuri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În exploataţii comerciale sunt active 6 focare, iar în exploataţii de tip A, 3 focare. În alte 5 judeţe există doar cazuri de PPA la mistreţi. Până în prezent au fost stinse pe teritoriul României 1.252 de focare, cele mai multe în judeţul Tulcea.

INACO: 26 din cele 27 de obiective ale Strategiei Naţionale de Competitivitate a României 2014-2020 sunt neîndeplinite

Nu mai puţin de 26 din cele 27 de obiective ale Strategiei Naţionale de Competitivitate a României 2014-2020 sunt neîndeplinite în prezent, potrivit unui comunicat al INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate. Astfel, din cele 27 de obiective şi direcţii de acţiune, unul singur este realizat, 6 sunt parţial realizate, iar restul, de 20, sunt nerealizate, în multe dintre acestea regresul fiind semnificativ faţă de ţintele asumate.

Boris Johnson va avea, miercuri, o întâlnire oficială cu Angela Merkel. Discuţii despre schimbarea prevederilor acordului Brexit

Boris Johnson urmează să îi transmită cancelarului german că Ununea Europeană trebuie să înţeleagă că Parlamentul nu va putea bloca ieşirea Marii Britanii din UE în data de 31 octombrie, chiar dacă nu aprobă Acordul în forma sa actuală. De asemenea, prim-ministrul britanic va reitera faptul că, deşi îşi doreşte un acord, Marea Britanie va părăsi în orice circumstanţe blocul comunitar la finalul lunii octombrie.

Oficialii niponi sunt de părere că regimul de la Phenian a reuşit să miniaturizeze focoase atomice

Oficialii de la Tokyo sunt de părere că regimul nord-coreean a reuşit deja să miniaturizeze focoase nucleare, potrivit unui raport guvernamental ce urmează să fie dat publicităţii în luna septembrie. La fel ca în raportul de anul trecut, autorităţile japoneze consideră că activităţile militare ale Coreei de Nord reprezintă o „ameninţare serioasă şi iminentă”. Miniaturizarea i-ar permite Coreei de Nord să echipeze rachete balistice cu focoase nucleare.

Un judecător din Mexic a aprobat folosirea cocainei în scopuri recreaţionale, în cazul a doi indivizi

Un judecător mexican a acordat dreptul, în cazul a două persoane, de a utiliza cocaină în scopuri recreaţionale, prima decizie de acest fel, potrivit organizaţiei implicate în acest caz, Mexico United Against Crime (MUCD). Decizia va trebui să fie evaluată de o instanţă superioară înainte de a fi aplicată.

Cum îşi aleg românii hainele şi încălţămintea. Cumpărături online versus din magazin – studiu

Românii cumpără cu precădere haine, încălţăminte şi accesorii din magazinele fizice. Circa 63% dintre cumpărăturile realizate online sunt influenţate de un preţ mai bun faţă de preţul din magazinul fizic, iar până la 52% dintre cumpărături sunt realizate când sunt reduceri, arată un studiu prezentat de o platformă de eCommerce, citată de StartUpCafe.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.