Esenţiale azi, 21 mai

61

România, vicecampioană la fraude cu bani europeni

România este vicecampioana Uniunii la fraudele cu bani europeni. De la intrarea în UE s-au cheltuit incorect peste 200 de milioane de euro, ţara noastră fiind întrecută numai de Slovacia. Din 19,7 miliarde de euro, cât a primit România în perioada 2007-2013, peste 1,1% sunt fraudele „detectate şi raportate”. Media europeană este de 0,44%. Cele mai multe nereguli au fost depistate la programele pentru dezvoltarea infrastructurii şi la cele din domeniul agriculturii. Corupţia, conflictul de interese şi manipularea licitaţiilor sunt printre situaţiile cel mai des întâlnite.

Penitenciarele au câștigat 12,7 milioane de euro folosind deţinuţi

Penitenciarele au devenit jucători importanţi pe piaţa forţei de muncă din România, unde lipsa muncitorilor generează mari probleme companiilor. Anul trecut, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a obţinut din munca deţinuţilor venituri de peste 12,7 milioane de euro, cu 22% mai mult decât în 2017. Aproximativ 2.600 de deţinuţi au lucrat pentru diverse companii locale. Pentru munca depusă de deţinuţi, ANP a încasat anul trecut venituri brute (fără TVA) de peste 58,8 milioane de lei. Activităţile prestate de deţinuţi sunt necalificate, în domenii precum construcţii, agricultură, panificaţie, salubrizare. Din remuneraţie, 40% revine persoanei condamnate, iar 60% administraţiei penitenciarului.

Austria: Toţi miniştrii de extrema dreaptă au demisionat

Premierul Austriei l-a demis pe ministrul de interne în urma scandalului de corupţie în care este implicat partidul de extrema dreaptă din care face parte, aflat în coaliţia de guvernare. Demiterea acestuia a fost urmată de demisiile tuturor celorlalţi miniştri pe care Partidul Libertăţii îi avea în cabinet. Este de facto o rupere a alianţei de la Putere. Săptămâna trecută, vicecancelarul Austriei, totodată liderul formaţiunii de extrema dreaptă, a demisionat din toate funcţiile din cauza unui scandal de corupţie. A fost filmat într-o vilă din Ibiza, în timp ce negocia o finanţare obscură din partea Rusiei.

Proaspăt învestit, președintele Ucrainei dizolvă Parlamentul

Volodimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei, a anunţat luni că va iniţia procedura de dizolvare a Parlamentului de la Kiev, subliniind necesitatea convocării de alegeri anticipate. Liderul a făcut anunţul într-un discurs după ceremonia de învestire. În mod normal, alegerile ar fi avut loc în octombrie 2019. Zelenski a anunţat că primul său obiectiv este să pună capăt conflictului cu insurgenţii proruşi din estul Ucrainei, prin încheierea unui armistiţiu, subliniind că este important ca Ucraina să recupereze „teritoriile pierdute”. Premierul Ucrainei şi-a prezentat demisia, invocând disensiuni puternice cu noul preşedinte. Kremlinul a transmis că președintele rus, Vladimir Putin, nu intenţionează să-l felicite pe Zelenski pentru învestirea în funcţie și că acesta va fi felicitat numai dacă va ameliora tensiunile dintre Kiev şi Moscova.

Londra: SUA va riposta dacă Iranul atacă obiective americane

Ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, le-a transmis iranienilor să nu subestimeze determinarea americană, afirmând că „Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar, dacă vor fi atacate obiective americane, vor riposta. Iar iranienii trebuie să se gândească foarte, foarte atent la acest lucru.” Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat Iranul cu distrugerea în cazul unui conflict militar. Reacţionând la un atac cu rachete produs în apropiere de ambasada SUA din Bagdad, Trump a declarat: „Dacă Iranul vrea să lupte, acesta va fi sfârşitul oficial al Iranului. Să nu mai ameninţe niciodată Statele Unite!”

Partidele pro- şi anti-Brexit, la egalitate înaintea alegerilor europene

Trei din 5 alegători britanici spun că politica este defectă şi la Londra, şi la Bruxelles, conform unui sondaj care evidenţiază că partidele pro- şi anti-Brexit sunt la egalitate înaintea alegerilor europene de joi. Una din 4 persoane speră că alegerile europene vor produce o „revoluţie” în UE, faţă de 14% care speră că scrutinul va reprezenta un vot de încredere în UE. Partidele contra Brexit sunt creditate cu 37,5% din intenţiile de vot, iar partidele pentru au o susţinere de 36,1%.

NASA construiește cea mai amplă imagine a universului

NASA a creat cea mai amplă imagine a universului, ce conţine 265.000 de galaxii, folosind fotografii realizate de telescopul Hubble în ultimii 16 ani. Garth Illingworth, liderul echipei, a subliniat faptul că imaginea conţine istoria apariţiei galaxiilor în univers, de la „copilărie” până la „maturitate”.

Ţările în care se află cei mai mulţi imigranţi

Ca procent din totalul populaţiei, Emiratele Arabe Unite este ţara cu cei mai mulţi imigranţi, 88%, urmată de Qatar (65%), Singapore (46%), Arabia Saudită (37%), Australia (29%), Israel (24%), Canada (21%), Germania (15%), Statele Unite (14%), Spania (13%), Marea Britanie (13%) și Franţa (12%). În România, procentul este sub 2%.l

Noua definiţie a kilogramului a intrat în vigoare

Noua definiţie mondială a kilogramului, independentă de orice obiect fizic, a intrat în vigoare luni. Noul sistem internaţional de măsurare, ce vizează şi alte unităţi, precum amperul, kelvinul şi molul, a fost adoptat oficial în noiembrie la Versailles prin Conferinţa Generală pentru Greutăţi şi Măsuri, înfiinţată la sfârşitul secolului al XIX-lea, care se reuneşte o dată la patru ani. Până acum, kilogramul era definit ca fiind egal cu masa unui cilindru din platină şi iridiu, conservat din 1889 în apropiere de Paris. Kilogramul va fi de acum înainte definit pe baza constantei lui Planck, din fizica cuantică.