Esenţiale azi, 22 ianuarie

84

Euro trece de pragul de 4.7 lei

Euro trece de pragul de 4,7 lei

​Monedele europene au fost luni în scădere faţă de euro, cu excepţia forintului, care a rămas în apropierea celei mai bune poziţionări din ultimele șapte luni, la 317,45/EUR. În ciuda tentativei BNR de a reduce lichiditatea pe piaţa monetară, atrăgând lei de la băncile comerciale, EURRON continuă să rămână pe un trend crescător, urcând la peste 4,7050, arată o analiză trimisă luni investitorilor de către o bancă comercială.

Gripa, în România: 20 de morţi

Numărul românilor care au murit de gripă în sezonul rece curent a ajuns la 20, însă autorităţile spun că nu putem vorbi încă de o epidemie. În acest moment, în România, există zone unde virusul gripal circulă mai intens: București, Constanţa, zona de vest a ţării. Totuși, din toate judeţele s-a raportat o creștere a numărului de cazuri de viroze respiratorii.

Încă 38 de spitale judeţene din România efectuează, din acest an, procedura de tromboliză

Intervenţia medicală a fost efectuată în premieră la Galaţi. Doctorii au reușit să salveze o pacientă care suferise un accident vascular cerebral, cu ajutorul trombolizei, o procedură specială, care distruge cheagurile de sânge. Până la sfârșitul anului trecut, astfel de intervenţii puteau fi făcute doar în 13 centre specializate, multe din București. Din acest motiv, aproape 35.000 de pacienţi care sufereau accidente vasculare aveau șanse minime de supravieţuire.

Laura Codruţa Kovesi candidează pentru postul de şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi, fost procuror general al României (2006-2012) și fost procuror-șef DNA (2013-2018), candidează pentru funcţia de procuror-șef european, potrivit publicaţiei Ziare.com, care citează mai multe surse din cadrul instituţiilor europene.

Economia mondială încetinește mai repede decât se estima

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că reduce, pentru a doua oară în câteva luni, ritmul expansiunii economice, la 3,5% (-0,2 puncte) pentru acest an, după 3,7%, în 2018. Previziunea pentru 2020 este și ea redusă la 3,6% (-0,1 puncte). Proiecţiile 2019 pentru primele două economii – Statele Unite (+2,5%) și China (+6,2%) – rămân neschimbate, după ce fuseseră reduse în octombrie, a comentat FMI la Davos.

Franţa: Google, amendă de 50 de milioane de euro pentru nerespectarea GDPR

Google a primit luni o amendă record de 50 de milioane de euro din partea autorităţii franceze însărcinate cu protecţia datelor, care a apreciat că este insuficientă informarea utilizatorilor despre exploatarea datelor lor personale. Comisia naţională pentru informatică și libertăţi, arbitrul francez pentru datele personale, este prima instanţă europeană de reglementare care sancţionează o mare platformă de internet pe baza noului regulament european privind protecţia datelor personale (GDPR), intrat în vigoare la 25 mai. Acest text permite aplicarea de amenzi de până la 4% din cifra mondială de afaceri, pentru nerespectarea obligaţiilor privind protecţia datelor personale ale cetăţenilor europeni.

Rusia lansează „proceduri administrative” împotriva Facebook şi Twitter

Roskomnadzor, serviciul federal pentru controlul în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă din Rusia, a anunţat luni că a lansat proceduri administrative împotriva reţelelor americane Twitter şi Facebook, acuzându-le că nu se pliază legislaţiei ruse.

Theresa May exclude posibilitatea unui nou referendum şi continuă negocierile

May a afirmat că, dacă parlamentarii s-au arătat îngrijoraţi de un Brexit fără acord, ei trebuie să înţeleagă că cea mai bună cale de a evita acest lucru este votarea unui acord. Cealaltă variantă ar implica prelungirea Articolului 50, ceea ce UE nu îşi doreşte, a precizat May.

Turcia: Zece ani de închisoare pentru Murat Arslan, laureatul premiului „Vaclav-Havel” 2017

Vineri, 18 ianuarie, judecătorul turc Murat Arslan, laureatul Premiului „Vaclav-Havel” 2017 al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei 2017, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru „apartenenţă la o organizaţie teroristă” de către un tribunal din Ankara, scrie Le Monde , citat de Rador. Sentinţa este severă pentru acest fost raportor al Curţii Constituţionale din Turcia, în vârstă de 44 de ani, care este acuzat de apartenenţă la comunitatea lui Fethullah Gülen, predicatorul exilat din Statele Unite pe care autorităţile îl consideră creierul loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016.

Germania a redirecţionat în 2018 mai mulţi refugiaţi către alte state UE decât a primit

În primele 11 luni din 2018, în total 9.209 persoane au fost trimise înapoi în alte state în baza Regulamentului de la Dublin al Uniunii Europene, în timp ce numărul celor acceptate în Germania a fost de 7.580, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului federal, răspunzând unei interpelări a deputatei Ulla Jelpke, din partidul Die Linke (stânga radicală).

UE impune sancţiuni împotriva şefilor GRU şi a agenţilor ruşi implicaţi în cazul Skripal

Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene a decis să impună sancţiuni în cazul folosirii armelor chimice pe 4 martie 2018 la Salisbury, primul atac de acest tip într-un stat european de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit unui comunicat, sancţiunile vizează nouă persoane şi o organizaţie.

Încrederea ruşilor în Putin, la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani

Sondajul, efectuat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice, a stabilit că încrederea în Putin a scăzut la 33,4%, cel mai scăzut nivel din 2006. Rezultatele nu reprezintă o problemă imediată pentru Putin, care a câştigat categoric alegerile din martie 2018, obţinând astfel un nou mandat de şase ani. Însă ar putea oferi încredere potenţialilor viitori contracandidaţi.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.