Esenţiale azi, 24 iulie

56

Copiii din orfelinate au o probabilitate de 15 ori mai mare de a fi diagnosticaţi cu ADHD faţă de ceilalţi copii

Potrivit unei investigaţii a organizaţiei Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), copiii aflaţi în îngrijirea statului au un risc de 15 ori mai mare de a primi diagnosticul de Tulburare Hiperactivă cu Deficit de Atenţie (ADHD), în comparaţie cu copiii cu probleme din afara sistemului de stat. Diana Stănculeanu, fost director de programe la organizaţia Salvaţi Copiii, a declarat că diagnosticul se pune greșit și că 70% dintre copiii care ajung la acest ONG cu diagnosticul de ADHD nu suferă, de fapt, de această boală. Și alţi experţi din domeniul sănătăţii mintale își exprimă temerea că diagnosticul este folosit în instituţiile care au grijă de copii pentru a justifica administrarea de medicamente care să calmeze comportamentul problematic.

Trei state europene pregătesc o misiune de securizare în zona Golfului

Franţa, Marea Britanie și Germania lucrează la o „misiune de monitorizare şi observare a securităţii maritime în Golf”, potrivit declaraţiei ministrului de externe francez, Jean-Yves Le Drian, care nu a clarificat însă dacă se referă la „misiunea de protecţie maritimă” europeană în zona Golfului Persic. Această ultimă măsură a fost cerută de Jeremy Hunt, ministrul de externe al Marii Britanii, după ce Iranul a capturat un petrolier britanic, incident pe care Hunt l-a calificat drept „act de piraterie de stat”.

Ideea unei coaliţii europene care să garanteze securitatea maritimă în Golf a fost dezavuată de vicepreședintele Iranului, Eshaq Jahangiri, care a declarat că „prezenţa străinilor în regiune creează doar lipsă de securitate”.

Rusia și China, prima misiune aeriană comună de patrulare în regiunea Asia-Pacific

„La 23 iulie 2019, Forţele aeriano-spaţiale ale Rusiei şi aviaţia Armatei Populare de Eliberare a Chinei au efectuat prima patrulare comună aeriană cu avioane pe lungă distanţă în regiunea Asia-Pacific”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării. Misiunea a urmărit, printre alte obiective, o interacţiune mai bună între cele două armate ale aerului și consolidarea stabilităţii globale, nefiind îndreptată împotriva unei terţe părţi, precizează comunicatul, după ce Coreea de Sud a anunţat că avioane de vânătoare ruse au încălcat spaţiul său aerian. Moscova neagă că avioanele sale ar fi încălcat spaţiul aerian al vreunei ţări, susţinând că armata sa a acţionat conform normelor dreptului internaţional.

Boris Johnson, desemnat viitorul premier al Marii Britanii

Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson a fost ales marţi președintele Partidului Conservator, aflat la guvernare, în cadrul unui scrutin intern în care prezenţa la urne a fost de 87,4%. Johnson l-a înfrânt pe Jeremy Hunt și urmează să devină prim-ministrul Marii Britanii, înlocuind-o pe Teresa May. La scurt timp după ce a fost anunţată victoria sa în alegeri, Boris Johnson și-a luat angajamentul de a pune în aplicare Brexitul la 31 octombrie. Într-un mesaj de felicitare transmis pe Twitter, May i-a promis acestuia tot ajutorul ei, subliniind că este nevoie de colaborare „pentru a realiza fffun acord Brexit pentru toată Marea Britanie”.

Președintele Bulgariei blochează achiziţionarea avioanelor de luptă americane F-16

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a blocat prin veto planul guvernului de a cumpăra 8 avioane F-16 de la compania Americană Lockheed Martin. Radev a susţinut că nu a existat un consens public cu privire la achiziţie, dovadă discuţiile dure purtate pe marginea proiectului de lege pentru ratificare în Adunarea Naţională, și că parlamentul ar fi trebuit să voteze proiectul legislativ de două ori, în sesiuni diferite. „În calitate de șef de stat și comandant suprem al forţelor armate ale Republicii Bulgaria, nu pot rămâne indiferent faţă de procesele de modernizare a armatei bulgare”, a declarat președintele bulgar, subliniind că ţara sa are nevoie de avioane „cu capabilităţi multifuncţionale” și că acest contract nu îndeplinește aceste condiţii.

Pentru a respinge vetoul prezidenţial, este nevoie de o majoritate formată din mai mult de jumătate dintre membrii Adunării Naţionale, iar un nou vot în favoarea acestui contract nu ar mai da posibilitatea șefului statului de a se opune acestuia.

Grupul de la Lima solicită comunităţii internaţionale organizarea de alegeri în Venezuela

Criza din Venezuela ameninţă securitatea planetei, susţine Grupul de la Lima, format din 12 ţări latino-americane, motiv pentru care comunitatea internaţională este solicitată să facă „un mare efort” de organizare a alegerilor în Venezuela. „În timp ce o dictatură este exercitată în Venezuela, toate democraţiile noastre sunt slăbite într-un anume fel. Situaţia pe care o traversează Venezuela ameninţă pacea şi securitatea regională şi compromite de asemenea securitatea internaţională”, a declarat Jorge Faurie, șeful diplomaţiei argentiniene, în deschiderea reuniunii grupului, de la Buenos Aires.

Patru conducători ai unei companii chineze, inculpaţi în SUA pentru sprijinirea programului militar al Phenianului

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat marţi că o companie chineză, Dandong Hongxiang Industrial Development, și patru dintre conducătorii ei sunt acuzaţi de ascunderea „tranzacţiilor financiare ilegale în profitul unor entităţi nord-coreene implicate în proliferarea armelor de distrugere în masă”, prin folosirea a peste 20 de firme paravan cu sediul în Insulele Virgine, în Seychelles sau în Hong Kong. Inculpaţii au ajutat banca nord-coreeană KKBC, care nu mai are dreptul de a utiliza instituţiile financiare americane încă din 2009, din cauză că sprijină programul militar al Phenianului, dar au favorizat și schimbul de bunuri cu Coreea de Nord, ascunzând destinaţia acestora.

Atac „posibil israelian” în sudul Siriei

În primele ore ale zilei de miercuri, un tir de rachete posibil israeliene au vizat poziţii militare ale regimului sirian, din sudul ţării, au anunţat agenţia oficială siriană Sana și Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Observatorul a anunţat că s-au înregistrat „pierderi de vieţi omenești”, fără a putea preciza o cifră, în timp ce agenţia Sana a raportat pe pagina sa de internet pagube materiale în urma atacului. Israelul a efectuat mai multe lovituri contra armatei siriene și a forţelor Iranului și Hezbolahhului libanez, aliaţii regimului Bashar al-Assad, de la începerea războiului în Siria.

China critică dur intervenţiile externe în chestiunile legate de Hong Kong

China a reacţionat agresiv la solidaritarea exprimată de SUA și de Marea Britanie faţă de mișcarea pro-democraţie din Hong Kong, avertizând că „nu va tolera intervenţia unei forţe străine în chestiunile legate de Hong Kong, nici nu va lăsa forţele exterioare să perturbe Hong Kongul”, cerându-le apoi Statelor Unite să se retragă din această chestiune. Intervenţiile americane și britanice în problema Hong Kongului, la care se referă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, vizează îngrijorările exprimate de cele două ţări după ce protestatarii din Hong Kong au fost bătuţi cu sălbăticie de o posibilă bandă mafiotă, existând suspiciuni asupra metodelor pe care China le folosește pentru a-și apăra interesele.

Potrivit declaraţiilor lui Hua Chunying, situaţia din Hong Kong nu are legătură cu libertatea de exprimare sau de asociere, ci „este o problemă a violenţei ilegale extreme. Are un impact puternic nu numai asupra fundaţiei legale a Hong Kongului, ci și a politicii «o ţară, două sisteme»”.

Val de caniculă în Europa

Mai multe state din Europa se confruntă cu un nou val de caniculă, cu temperaturi care vor depăși, pe alocuri, 40 de grade Celsius. Cea mai mare parte a Franţei se află sub cod portocaliu de caniculă, iar în Bordeaux s-a înregistrat un record de temperatură marţi, de 41,2 grade Celsius, depășindu-se astfel recordul anterior, de 40,7 grade, din 2003.
Autorităţile belgiene au decis să emită avertizare cu cod roșu de caniculă pentru toată ţara, o măsură care se ia în premieră. Spania a emis alertă cod roșu pentru regiunea Zaragoza, în timp ce în Olanda s-a activat planul naţional de caniculă, iar în Maria Britanie se așteaptă ca recordurile de temperatură să fie depășite în această săptămână.
Ministerul român al Afacerilor Externe a avertizat românii care călătoresc în Olanda, Croaţia și Italia că în aceste ţări va fi cod portocaliu de caniculă în zilele următoare.