Esenţiale azi, 23 iulie

77

Adeverinţa de integritate, obligatorie pentru angajaţii care iau contact cu copiii

Începând cu 20 iulie, au intrat în vigoare prevederile legislative care obligă angajatorii privaţi și publici a căror activitate presupune contactul cu copii sau persoane vulnerabile să le solicite angajaţilor adeverinţă de integritate, un certificat prin care aceștia fac dovada faptului că nu sunt înscriși în registrul persoanelor care au comis infracţiuni sexuale. Până la operaţionalizarea Registrului, adeverinţele pot fi eliberate, la cerere, de către Poliţie. Prevederile din Legea Registrului Autorilor de Infracţiuni de Hărţuire Dexuală au scopul de a preveni și combate infracţiunile sexuale asupra minorilor sau altor categorii vulnerabile, „ca un mijloc de cunoaștere și identificare operativă a persoanelor care au comis respectivele contravenţii și infracţiuni”, după cum precizează textul legii.

Incident între Rusia și Coreea de Sud, în Marea Japoniei

O aeronavă militară rusă a încălcat spaţiul aerian al Coreei de Sud, marţi, în jurul orei locale 9.00, în zona Insulei Dodko, revenind după aproximativ 20 de minute. „Armata sud-coreeană a luat măsuri tactice, inclusiv lansarea de focuri de avertisment”, a transmis printr-un comunicat Ministerul Apărării sud-coreean. De asemenea, două aeronave chineze au intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Coreei de Sud, iar guvernul sud-coreean intenţionează să înainteze plângeri oficiale în urma acestor incidente.

Rusia neagă încălcarea spaţiului aerian al Coreei de Sud și acuză, la rândul său, aeronavele sud-coreene care ar fi efectuat manevre de intimidare în preajma avionului rus și n-ar fi comunicat cu echipajul acestuia. China a susţinut că toate ţările au libertate de zbor în zona în care au fost surprinse aeronavele sale.

S-a convenit „un mecanism de solidaritate” în ce privește alocarea migranţilor, între 14 state membre UE

Un număr de 14 state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un consens cu privire la aplicarea unui „mecanism de solidaritate”, prin care să fie repartizaţi migranţii salvaţi pe Marea Mediterană, 8 dintre acestea anunţându-și o participare activă, potrivit declaraţiilor președintelui Macron. Mecanismul prevede repartizarea promptă a persoanelor care solicită azil în ţările care fac parte din această coaliţie, în schimbul deschiderii porturilor de către Italia și Malta, evitându-se astfel calea ocolită a negocierilor dificile de după fiecare operaţiune de salvare.

„Am consolidat mecanismul de repartizare pe termen scurt, dar dorim să mergem mai în profunzime, (…) prin responsabilizarea tuturor statelor membre, a structurilor comunitare existente”, a declarat președintele francez, subliniind că acest acord va face posibilă și accelerarea procesului de returnare voluntară sau silită a persoanelor care „nu se califică pentru azil”.

Sute de mii de protestatari cer demisia guvernatorului din Puerto Rico

După ce o serie de remarci denigratoare, sexiste și homofobe ale guvernatorului Ricardo Roselli au fost făcute publice de către Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie din Puerto Rico, sute de mii de persoane au protestat luni în Puerto Rico, cerând demisia acestuia. Mesajele ajunse în spaţiul public au fost transmise de Roselli în cadrul unor discuţii private și includ remarci denigratoare, unele vizând adversarii săi politici, dar și glume cu privire la victimele uraganului Maria, care a lovit statul insular în 2007.

SUA respinge anunţul Teheranului despre capturarea unor spioni americani

Ministerul Informaţiilor de la Teheran a anunţat luni destructurarea unei reţele de spionaj a CIA și arestarea a 17 persoane, precum și condamnarea la moarte a unora dintre ele. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a infirmat declaraţiile, susţinând, într-un interviu acordat Fox News, că „regimul iranian are un istoric plin de minciuni, așa că aș avea dubii în ceea ce privește anunţurile Iranului”, și adăugând că „există o listă lungă cu americani pe care încercăm să îi aducem acasă din Republica Islamică Iran”. La rândul său, președintele Donald Trump a calificat informaţiile Iranului drept „minciuni și propagandă”, ultimele arme ale unui regim care eșuează.

Guvernul american înăsprește regulile cu privire la deportarea de urgenţă

Orice imigrant care nu are acte pentru a-și justifica șederea în Statele Unite și nici nu poate demonstra că a locuit în ţară mai mult de doi ani poate fi deportat mult mai rapid, fără o decizie a instanţei în acest sens, după ce guvernul a introdus o nouă procedură care intră în vigoare marţi. Până acum, deportarea în regim de urgenţă putea fi aplicată doar persoanelor reţinute la cel mult 160 de kilometri de graniţă și care se aflau pe teritoriul ţării de cel mult două săptămâni, în timp ce migranţii care nu îndeplineau aceste condiţii nu puteau fi deportaţi fără obţinerea unei decizii a instanţei.

Autorităţile din Venezuela dau vina pe un „atac electromagnetic” pentru pana masivă de curent electric

Capitala ţării, dar și cel puţin 14 state din Venezuela sunt afectate de luni de o nouă pană masivă de curent, care a afectat reţeaua de distribuţie a apei, serviciile de transport public și legăturile telefonice. Ministrul comunicării, Jorhe Rodriguez, a atribuit pana de curent electric unui atac electromagnetic ce ar fi fost identificat într-o anchetă demarată de autorităţi și a promis remedierea problemei „în cel mai scurt timp posibil”. Și în cazul penelor repetate de curent din luna martie, care au agravat criza economică, președintele Maduro a acuzat Statele Unite de sabotaj planificat, fără a prezenta însă dovezi care să-i susţină acuzaţiile.

Cel puţin 650 de morţi provocate de muson în Asia de Sud

Ploile din sezonul musonic au provocat cel puţin 650 de morţi în ultimele două săptămâni în Asia de Sud, potrivit cifrelor avansate de un bilanţ oficial al ţărilor afectate. Peste 10 milioane de persoane au fost afectate de ploile torenţiale în India, Bangladesh și Nepal, unde zeci de mii de persoane și-au părăsit locuinţele. India a raportat 460 de decese, după ce districte din statele din nordul și nord-estul ţării au fost izolate de inundaţii. De asemenea, 90 de persoane au murit și 29 sunt dispărute în Nepal, 97 de decese s-au înregistrat în Bangladesh și alte 30 în Pakistan.

Datele a 5 milioane de bulgari au fost furate din registrul de impozite al ţării

Începutul săptămânii a adus vești rele pentru bulgari, care au aflat că informaţiile personale a 5 milioane dintre ei au fost furate de hackeri chiar din registrul de impozite. Experţii spun că această breșă de anvergură impresionantă (ţara are 7 milioane de locuitori) le oferă hackerilor informaţii valoroase, care le-ar putea fi foarte utile în anii următori. „Ar trebui ca toţi să fim furioşi. Datele noastre sunt acum disponibile oricui. Multe persoane se află acum în posesia fişierelor cu informaţiile noastre personale şi nu doar în Bulgaria”, spune Asen Genov, blogger și analist politic care și-a găsit informaţiile personale încărcate pe internet. Potrivit avocatei Desislava Krusteva, incidentul „este foarte stânjenitor pentru guvern”, ţara nefiind victimă pentru prima oară a unui astfel de atac.