Esenţiale azi, 26 iunie

38

Raportul GRECO analizează corupţia în cele 49 de state membre

Percepţia publică asupra nivelului mic de corupţie din unele ţări ar putea fi înșelătoare, avertizează raportul GRECO publicat marţi, care analizează măsurile luate de statele membre în 2018 pentru reducerea corupţiei, în special în privinţa parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. Raportul amintește și seria de recomandări adresate României, care se regăsește printre ţările cu numărul cel mai mare de recomandări GRECO neimplementate sau implementate doar parţial.

„Corupţia are consecinţe devastatoare pentru drepturile omului, pentru democraţie şi statul de drept. Statele membre au făcut progrese pentru a adopta măsuri prin care să prevină şi să combată corupţia, însă multe altele rămân de făcut. Recomandările GRECO nu sunt opţionale. Guvernele, parlamentarii şi alte autorităţi naţionale trebuie să îşi arate angajamentul în lupta împotriva corupţiei prin implementarea deplină a recomandărilor GRECO”, a declarat Thorbjørn Jagland, secretarul general la Consiliul Europei.

Evaluarea Naţională 2019: 73,12% dintre elevi au obţinut note peste 5

Potrivit Ministerului Educaţiei, 73,12% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a au obţinut medii peste 5 la examenul de Evaluare Naţională 2019, cel mai mic procent din ultimii 5 ani. Un număr de 429 de elevi au trecut examenul cu media generală 10. Rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională contează în proporţie de 80% la admiterea la liceu, 20% din media de admitere la liceu fiind reprezentată de media de absolvire a claselor din gimnaziu.

Campania de screening cardiac pentru copii se desfășoară și în iulie

Sub sloganul „Nicio zi fără joacă”, programul de screening cardiac lansat în 2015 de Centrele de Excelenţă ARES se extinde până la 31 iulie. Copiii sub 12 ani pot beneficia gratuit de electrocardiograme și evaluări cardiace gratuite, programul urmărind identificarea afecţiunilor și malformaţiilor cardiace la copii, în condiţiile în care 1.200 de copii cu malformaţii cardiace congenitale se nasc în fiecare an în România. Peste 900 de copii au fost investigaţi în cadrul celor 4 ediţii ale campaniei, 1 din 5 fiind diagnosticat cu o afecţiune cardiacă.

Consiliul de Securitate ONU solicită „reţinere maximă” în criza SUA-Iran

Membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite au făcut apel la adoptarea de măsuri care să reducă tensiunile dintre Statele Unite și Iran, condamnând atacurile asupra celor două petroliere din strâmtoarea Ormuz. Iranul a replicat că nu există condiţii de dialog între cele două state, câtă vreme SUA intenţionează să impună noi sancţiuni ţării asiatice.

Donald Trump a anunţat luni că a impus sancţiuni în dreptul unor înalţi oficiali iranieni, printre care și liderul suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei. O zi mai târziu, Iranul a avertizat că decizia SUA reprezintă „sfârșitul diplomaţiei” dintre cele două ţări. Reacţia Iranului la propunerile de dialog ale Statelor Unite a fost una „insultătoare”, care îi trădează ignoranţa, a replicat președintele Trump. „Orice acţiune a Iranului vizând orice interes american va declanșa o ripostă de o forţă puternică și zdrobitoare. În anumite domenii,  «zdrobitor» va însemna anihilare” , a scris Trump într-un mesaj pe Twitter, în care susţine că liderii iranieni „nu înţeleg decât forţa și puterea, iar Statele Unite au de departe cea mai puternică armată din lume”.

Jared Kushner consideră planul de pace din Orientul Mijlociu „ocazia secolului” pentru palestinieni

Jared Kushner, consilierul și ginerele președintelui american, a declarat marţi că planul economic pe care îl propune este o „condiţie prealabilă” a păcii în Orientul Mijlociu. „Creşterea economică şi prosperitatea pentru poporul palestinian nu vor putea fi atinse fără o soluţie politică corectă şi durabilă, care garantează securitatea Israelului şi respectă demnitatea poporului palestinian”, a afirmat Kushner în discursul de deschidere a conferinţei economice de la Manama privind conflictul din Orientul Mijlociu. Planul de pace al Statelor Unite susţine că dezvoltarea economică a regiunii va fi calea pentru rezolvarea ulterioară a problemelor politice, însă palestinienii, care își doresc încheierea ocupaţiei israeliene și crearea unui stat independent cu capitala în Ierusalimul de Est, nu consideră acest demers oportun, în lipsa soluţiilor la problemele politice.

Protest al Ucrainei, după ce Rusia revine în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

La 5 ani după ce a fost sancţionată cu pierderea dreptului de vot ca urmare a anexării peninsulei Crimeea, Rusia se reîntoarce în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), după un vot care a venit la finalul a 9 ore de dezbateri aprinse. Ministerul de Externe al Ucrainei și-a rechemat marţi ambasadorul la Consiliul Europei pentru consultări, după ce Rusia a revenit la lucrările APCE fără nicio restricţie de vot.

Pavlo Klimkin, ministrul ucrainean de externe, și-a exprimat dezamăgirea cu privire la „noua normalitate” pe care Consiliul Europei o adoptă în relaţiile cu Rusia. „Este în special regretabil faptul că aceasta s-a întâmplat în momentul în care Franţa prezidează Consiliul Europei. A le întinde covorul roşu deputaţilor ruşi, fără ca Rusia să fi pus în aplicare măcar una dintre condiţiile cerute, este greşit”, a declarat Klimkin.

NATO cere Rusiei distrugerea rachetei care încalcă prevederile Tratatului INF

Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei să distrugă până în luna august noua rachetă Novator 9M729, care încalcă prevederile Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Acest tratat prevede eliminarea rachetelor de croazieră și balistice americane și ruse cu lansare terestră cu o rază de acţiune între 500 și 5.500 de km.

„Îndemnăm Rusia să adopte calea responsabilă, dar nu am văzut niciun indiciu că Rusia ar intenţiona să o facă”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Miniștrii apărării din ţările membre NATO se reunesc miercuri la Bruxelles pentru a stabili răspunsul ce va fi dat Rusiei, dacă aceasta va refuza să se conformeze Tratatului INF semnat în 1987.

Vladimir Șamanov, președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, a declarat că Rusia va reacţiona la orice ameninţare primită la adresa securităţii naţionale din partea NATO. „Noi vom face cu siguranţă acest lucru și chiar nu ne pasă de ce vor face ei”, a spus Șamanov, respingând opinia secretarului ONU, pe care l-a etichetat drept „guraliv iresponsabil”.

Consiliul Europei își alege secretarul general

Statele membre ale Consiliului Europei aleg miercuri noul secretar general al organizaţiei. În cursă se află belgianul Didier Reynders și croata Marija Pejcinovic Buric. Printre sarcinile viitorului secretar general al Consiliului Europei se va număra și soluţionarea crizei cu Rusia, care datorează organizaţiei 75 de milioane de euro de contribuţii restante, după ce a încetat în 2017 să își achite contribuţia anuală la bugetul consiliului, în replică la suspendarea dreptului de vot.

Liderul aripii din Yemen a grupării Stat Islamic a fost capturat

O operaţiune a unui comando al forţelor speciale saudite și yemenite în interiorul teritoriului yemenit a capturat mai mulţi membri ai grupării teroriste Stat islamic, printre care așa-numitul „emir al Statului Islamic” în Yemen, Abu Osama al-Muhajir, și trezorierul mișcării. Gruparea Stat Islamic s-a infiltrat în Yemen în 2014, profitând de conflictul dintre guvern și rebelii houthi și a revendicat de atunci mai multe atentate spectaculoase, precum atacul din capitala ţării, soldat cu 28 de morţi, în iulie 2015, sau cel asupra unei cazărmi din Aden, în care au fost uciși 35 de soldaţi, în decembrie 2016.

China nu va permite discutarea subiectului protestelor de la Hong Kong în cadrul Summitului G20

„Nu vom permite ca problemele din Hong Kong să fie discutate la Summitul G20. Situaţia din Hong Kong ţine de politica internă a Chinei, nicio forţă străină nu are dreptul să intervină”, a declarat adjunctul ministrului chinez de externe, Zhang Jung. Anunţul părţii chineze vine după ce secretarul american de stat, Mike Pompeo, a declarat că președintele Trump ar putea aborda cu omologul său chinez subiectul protestelor din Hong Kong, în cadrul întâlnirii de la Osaka.

Mexicul nu va aresta migranţii care trec graniţa cu Statele Unite

Preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a dezminţit faptul că militarii ar fi primit ordin să aresteze migranţii clandestini care încearcă să treacă graniţa cu SUA. „Niciun ordin nu a fost dat în acest sens (…). Nu este rolul nostru”, a declarat liderul mexican în cadrul unei conferinţe de presă, insistând că militarii de la graniţa de nord a ţării nu se vor ocupa cu activităţile care intră în competenţa autorităţilor din domeniul migraţiei. Declaraţia președintelui contravine însă celei făcute anterior de ministrul apărării, Luis Cresencio Sandoval, care a spus că armata și Garda Naţională pot aresta migranţii care vor încerca să treacă frontiera cu SUA.

Mexicul a desfășurat 15.000 de militari la graniţa cu SUA și 6.500 la cea cu Guatemala, după ce SUA a dat ţării un termen de 45 de zile pentru a lua măsuri care să stopeze migraţia ilegală, ameninţând că, în caz contrar, vor fi impuse tarife vamale la toate produsele mexicane exportate în SUA.