Esenţiale azi, 27 iunie

100

Europa: Mai multe ţări au emis alerte din cauza valului de căldură saharian

Mai multe ţări din Europa au fost cuprinse de un val de căldură record în ultimele zile şi au emis alerte de sănătate, avertizând că temperaturile ar putea creşte şi mai mult. Valul de căldură provine din regiunea Sahara şi se caracterizează prin temperaturi mari şi umiditate ridicată. Temperaturile ridicate au provocat deja inundaţii şi incendii forestiere, au dus la aterizarea forţată a avioanelor, au afectat şinele de tren şi au obligat autorităţile să închidă şcolile. Specialiștii au avertizat că temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius, ajungând chiar la 45 de grade în unele regiuni ale continentului.

Fosta Piraeus Bank pierde definitiv două procese privind clauze abuzive

Curtea de Apel București a dispus modificarea tuturor contractelor de adeziune în curs de executare ce conţin clauzele abuzive ale băncii Piraeus Bank România SA (actuală First Bank), constatate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în urma controalelor efectuate în anul 2015. Acestea au fost depistate în contractele de credit pentru nevoi personale și în contractele de împrumut pentru refinanţarea unui credit de consum. Clauzele abuzive vizau: modificarea unilaterală a dobânzii de către bancă, în funcţie de evoluţia pieţei financiar-bancare și/sau a costului finanţării și gestionării creditului, care putea fi luată la cunoștinţă de către consumator prin simpla afișare la sediul băncii, precum și modificarea valorii Dobânzii, a Anuităţilor și Penalităţilor fără întocmirea unui act adiţional la contract.

Huawei neagă că ar fi colaborat cu armata chineză

Șeful departamentului juridic al companiei Huawei a declarat joi că firma de tehnologie nu deţine proiecte în care cooperează cu armata chineză și nu realizează produse la comandă pentru a fi utilizate de către forţele armate ale ţării. Publicaţia Bloomberg a consemnat că, potrivit unor documente publice, lucrătorii Huawei au cooperat cu Armata de Eliberare a Poporului (PLA) în timpul programelor de cercetare, inclusiv în domeniul inteligenţei artificiale și al comunicaţiilor radio. Directorii companiei au negat orice formă oficială de colaborare cu PLA.

SUA au transmis un avertisment Turciei, în cazul în care achiziţionează sistemul antirachetă S-400 din Rusia

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a declarat că i-a transmis foarte clar Turciei că Statele Unite vor impune sancţiuni economice dacă va continua achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă S-400 din Rusia. Esper s-a întâlnit cu ministrul turc al apărării, Halusi Akar, în timpul reuniunii NATO de la Bruxelles, transmiţând un mesaj din partea SUA: dacă va cumpăra sistemul rusesc S-400, Turcia nu va mai putea să achiziţioneze avionul de luptă F-35 de înaltă tehnologie. Întâlnirea s-a încheiat, totuşi, fără rezultate notabile.

Emisarul iranian la ONU: „Iranul nu va fi împovărat cu protejarea Acordului Nuclear”

Administraţia de la Teheran nu va fi „împovărată” cu protejarea și respectarea prevederilor Acordului Nuclear semnat în anul 2015, dacă trebuie să facă acest lucru pe cont propriu, a declarat miercuri Majid Takht Ravanchi, emisarul iranian la ONU. Administraţia de la Teheran a anunţat marţi că intenţionează să renunţe la unele obligaţii prevăzute în Acordul Nuclear semnat cu marile puteri, începând din data de 7 iulie. Pe fondul presiunilor exercitate de administraţia Donald Trump, Iranul anunţase pe 8 mai că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului Nuclear cerând sprijinul Uniunii Europene, Chinei şi Rusiei pentru menţinerea tratatului.

Cel puţin 2 persoane au murit după ce un avion rusesc de pasageri a avut o aterizare forţată

Un avion de pasageri Antonov An-24 a efectuat joi o aterizare de urgenţă pe un aeroport din republica autonomă rusă Buriatia, aflată în Siberia, au informat autorităţile. Aeronava aparţinând companiei aeriene ruse Angara a lovit o clădire în timp ce ateriza şi a luat foc. Doi dintre cei 46 de pasageri ai avionului și-au pierdut viaţa în accident.

Roboţii ar putea înlocui 20 de milioane de angajaţi la nivel mondial până în 2030 (studiu)

Roboţii ar putea înlocui 20 de milioane de angajaţi până în 2030 la nivel global, agravând inegalităţile sociale și geografice, fiind în același timp factori de creștere economică, potrivit unui studiu publicat de cabinetul britanic Oxford Economics. Studiul survine în condiţiile în care dezbaterea revine cu regularitate asupra avantajelor economice, dar şi asupra pericolelor pentru locurile de muncă pe care le reprezintă maşinile autonome, felurile de mâncare pregătite de roboţi sau omniprezenţa sistemelor robotizate în fabrici sau în centrele de logistică.

Boeing se confruntă cu probleme noi legate de modelul Max 737

Autorităţile americane au descoperit o posibilă nouă problemă legată de modelul Boeing 737 Max, din cauza căreia testele de zbor ar putea fi amânate. Modelul cel mai bine vândut al companiei Boeing a fost reţinut la sol în luna martie, după ce a fost implicat în două prăbușiri. Compania lucrează la îmbunătăţirea sistemului de împiedicare a pierderii portanţei aeronavei, elementul central al anchetelor deschise după cele două accidente.

Student australian posibil arestat în Coreea de Nord

Autorităţile australiene solicită confirmări „urgente” privind arestarea unui tânăr australian care studia în Coreea de Nord. Familia lui Alek Sigley (29 de ani), care locuiește în Phenian, nu a putut lua legătura cu el începând de marţi. Guvenul australian descrie situaţia drept „circumstanţe foarte grave”. Primii care au constatat dispariţia tânărului cu trăsături asiatice și fluent în limba coreeană au fost prietenii lui.

Eclipsă totală de soare săptămâna viitoare

Pe 2 iulie va avea loc o eclipsă totală de soare în America de Sud. Eclipsa va fi vizibilă cel mai bine de pe coasta statului Chile și la sud de Buenos Aires, capitala Argentinei.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.