Esenţiale azi, 30 ianuarie

111

Proteste de amploare în Mongolia

Președintele parlamentului mongol a fost demis, în pline proteste de stradă cauzate de scandalurile de corupţie şi de deturnare de fonduri publice de către personalităţi politice de rang înalt. Miyegombin Enhbold, care a ocupat și funcţia de premier, a pierdut recent și cursa pentru prezidenţiale, în favoarea președintelui Battulga Khaltma.

Criză politică în Palestina

Guvernul de unitate naţională format în 2014 pentru reconcilierea grupării Fatah din Cisiordania cu gruparea islamistă Hamas, care conduce Fâșia Gaza, tocmai a eșuat, premierul Rami Al-Hamdallah prezentându-i președintelui Mahmoud Abbas demisia sa și a guvernului său. Preşedintele va începe consultări pentru formarea unui guvern alcătuit din facţiuni ale Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (PLO), care va pregăti desfăşurarea unor noi alegeri parlamentare.

Violenţe fatale în Venezuela

Protestele din Venezuela au scăpat de sub control și s-au soldat cu 40 de persoane ucise, dintre care 26 au fost împușcate de forţele guvernamentale, conform purtătorului de cuvânt pentru drepturile omului al ONU, Rupert Colville. Mai bine de 850 de persoane, printre care și 77 de copii, au fost reţinute de forţele de ordine în perioada 1621 ianuarie. Acestea sunt cele mai importante proteste din istoria recentă a ţării, cauzate de criza economică și politică din ţară.

Parlamentul britanic exclude un Brexit fără acord

Marţi, 29 ianuarie, parlamentarii britanici au votat un amendament care solicită guvernului să excludă din calcule posibilitatea ieșirii din Uniunea Europeană fără acord, singura opţiune care mai rămăsese în picioare după ce parlamentul a votat împotriva acordului negociat cu UE, iar liderii europeni au refuzat să se mai așeze la masa negocierilor.

România, cele mai multe cazuri de gripă din UE

Cu 54 de morţi cauzate de gripă și peste 4.500 de cazuri semnalate la nivel naţional, România devine ţara europeană cu cea mai mare rată de îmbolnăvire de gripă din UE, însă autorităţile se abţin să declare epidemie. Bulgaria a declarat deja epidemie în 28 de regiuni, iar Ungaria, la nivel naţional. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că nu poate declara epidemie de gripă fiindcă spitalele nu fac raportări corecte și că va lua măsuri în aceste cazuri. Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei.

Îngheaţă preţurile la electricitate și gaze

În perioada 1 martie 2019 – 28 iulie 2022 și 1 ianuarie 2019 – 28 februarie 2022 preţurile la energia electrică și, respectiv, la gazele naturale nu vor suferi niciun fel de creșteri pentru consumatorii casnici care au optat pentru regimul de furnizare reglementat. Decizia a fost luată de ANRE, în conformitate cu prevederile OUG 114/2018.

Papa Francisc, prezent la Iași pe 1 iunie

Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice Iaşi au anunţat că papa Francisc este așteptat pe 1 iunie la Iași, la un eveniment care va fi deschis pentru toată lumea, nu doar pentru credincioșii catolici. Programul vizitei papei în România nu este definitivat, acesta putând suferi modificări, însă vizita la Iași pare destul de sigură.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.