Esenţiale azi, 4 februarie

83

Germanii, nemulţumiţi de interzicerea unor mașini diesel

Stuttgart, un mare centru al industriei auto din Germania, a fost scena unui protest de mică amploare faţă de decizia guvernului de a interzice conducerea automobilelor diesel mai vechi, care nu îndeplinesc anumite standarde de emisie. Decizia face parte dintr-o strategie mai largă pentru reducerea poluării aerului.

Scriitorul irakian Alaa Mashzoub a fost asasinat

Faimosul scriitor irakian Alaa Mashzoub a murit sâmbătă la Karbala. Scriitorul, în vârstă de 50 de ani, laureat cu multiple premii pentru literatură, a fost asasinat în faţa casei sale de către un motociclist, care s-a oprit să îl împuște. Asociaţia Scriitorilor Irakieni a condamnat atacul şi a acuzat autorităţile că nu fac tot ce trebuie pentru a-i proteja pe intelectuali.

Australia, afectată de ploi musonice

În timp ce o parte din Australia este afectată de incendii de vegetaţie cauzate de termperatura extrem de ridicată, un val musonic a cauzat inundaţii severe în partea de nord-est. Deși fermierii s-au bucurat de ploaie după un sezon foarte secetos, meteorologii avertizează că doar în câteva zile vor cădea cantităţi de ploaie cât pentru un an întreg.

183 de companii mari au declarat faliment anul trecut

Mediul antreprenorial din România suferă câte un faliment major la fiecare două zile, conform unei analize a CITR, o companie specializată în insolvenţe. Anul trecut, 183 de companii cu impact major în economie au intrat în insolvenţă, continuând pe tiparul instalat în ultimii trei ani.

Apa Nova solicită cercetare pentru poluarea de pe Argeș

Concentraţia de amoniu din râul Argeş a crescut în ultimele zile ale lunii ianuarie, lucru care a dus la scandalul apei pline de clor din București. Acum, Apa Nova anunţă că depune sesizări la autorităţile competente pentru a demara o cercetare în legătură cu încărcarea cu amoniu de pe Argeș.

Primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului în România

De câţiva ani, copii cu autism din întreaga lume pot beneficia de un tratament inovator nestandardizat, și anume transplantul de celule stem. Este pentru prima dată când un astfel de transplant are loc în România, la cererea părinţilor, care au optat pentru criogenarea celulelor stem la naștere. Operaţia a avut loc într-un spital privat.

Viceprimarul Capitalei vrea închiderea supermarketurilor în weekend

Aurelia Bădulescu, viceprimarul Capitalei, a anunţat că va propune în Consiliul General al Capitalei închiderea anumitor supermarketuri din București sâmbata și duminica pentru a se putea evita traficul greu din anumite zone ale Capitalei.

Papa Francisc, în vizită în Emiratele Arabe Unite

Papa Francisc se află de duminică seara într-o vizită istorică în Emiratele Arabe Unite. Este pentru prima dată când un papă se deplasează în Peninsula Arabică. Vizita de trei zile va marca oficierea unei liturghii la care sunt așteptaţi 130.000 de credincioși, dar și participarea papei la o conferinţă interreligioasă în Abu Dhabi. „Vizitez această ţară ca un frate, pentru a scrie împreună o pagină de dialog şi pentru a parcurge împreună drumurile păcii”, a declarat papa.

Pentagonul trimite militari la graniţa cu Mexicul

Pentagonul a decis trimiterea a 3.800 de militari la frontiera de sud-vest a Statelor Unite cu Mexicul, cu misiunea de a „proteja și securiza” frontiera. Este a doua detașare de soldaţi de la Pentagon, iar această susţinere suplimentară pentru serviciul vamal ar trebui să dureze cel puţin 90 de zile și să se finalizeze și cu instalarea a aproximativ 240 de kilometri de sârmă ghimpată între puncte de intrare.

A fost întronizat primatul Bisericii autocefale a Ucrainei

Duminică a avut loc la Catedrala „Sfânta Sofia” din Kiev întronizarea mitropolitului Epifanie, care va conduce noul Biserică ortodoxă independentă a ţării. În cuvintele președintelui Poroșenko, prezent la eveniment, ceremonia marchează „desăvârşirea” procesului de creare în Ucraina a unei biserici ortodoxe ce nu mai depinde de tutela religioasă a Rusiei.

Israelul construiește un gard în jurul orașului Gaza

„Vineri am început să lucrăm la componenta finală din proiectul barierei de la graniţa cu Fâșia Gaza”, a declarat ministrul apărării din Israel. Proiectul a luat naștere în 2016, după ce gruparea islamistă Hamas a recurs în 2014 la atacuri subterane asupra trupelor israeliene. Gardul înconjoară enclava și va fi construit deasupra zidului subteran de beton realizat în jurul orașului Gaza pentru a bloca atacurile teroriste.

Proteste faţă de regimul președintelui sârb

De două luni și jumătate, fiecare weekend marchează noi proteste în Serbia faţă de regimul președintelui Aleksandar Vucici, acuzat de corupţie, control asupra presei și derapaje antidemocratice. Protestele de sâmbătă seara au avut loc inclusiv în faţa cladirii radiodifuziunii de stat.

A scăzut inflaţia în zona euro

Luna ianuarie a marcat a treia lună consecutivă în care rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut, întocmai cu așteptările analiștilor financiari și cu mult sub obiectivul de 2% stabilit de Banca Centrală Europeană. La final de ianuarie, inflaţia era la 1,4%.

SUA, acuzată de încălcarea tratatului INF prin instalarea scutului de la Deveselu

Rusia a anunţat suspendarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare, ca o consecinţă la anunţul președintelui Trump despre retragerea Statelor Unite din Tratat. Conform președintelui Trump, Rusia a încălcat Tratatul prin dezvoltarea de armament ce contravine regulilor Tratatului. Rusia, la rândul ei, acuză SUA că a încălcat Tratatul prin instalarea scutului antirachetă de la Deveselu. România susţine poziţia SUA şi NATO.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.