Esenţiale azi, 4 ianuarie

139

Analiști: Economia României, la doar câţiva pași de recesiune

Mai mulţi analiști citaţi de Digi24 avertizează că politicile sociale ale actualului guvern generează cheltuieli mari, care sunt acoperite prin artificii financiare, nu prin încasări din producţie, iar lucrul acesta poate fi un precursor al unei recesiuni. Datoria externă a României ar putea fi, de asemenea, un factor negativ pentru creșterea economică. Analiştii financiari se aşteaptă la o depreciere a monedei naţionale până la un curs de aproape 4,7 lei pentru 1 euro, peste 6 luni. Leul va continua să scadă şi în 2019, iar cursul ar putea atinge un nivel de 4 lei şi 74 de bani în luna noiembrie. Cât despre scumpiri, specialiştii anticipează o rată a inflaţiei de 4,2%.

Valabilitatea cardurilor de sănătate, prelungită

Cardurile de sănătate care au înscrisă ca dată de expirare 31.01.2019 vor fi valabile până la 31.01.2021. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate reamintește, printr-un comunicat de presă, că valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani, printr-o decizie luată în 2018. Totodată, calitatea de asigurat poate fi verificată și pe site-ul CNAS, în secţiunea „Servicii” – „Verificare asigurat”.

Trei oraşe din România unde Tesla va instala câte un Supercharger

Primele trei oraşe din România unde Tesla va instala câte un Supercharger vor fi Bucureştiul, Craiova şi Brăila. Informaţia apare pe site-ul oficial al companiei şi a fost confirmată pe Twitter, chiar de CEO-ul Elon Musk. În postarea de pe Twitter, Musk afirmă că acoperirea cu Supercharger se va extinde la 100% din continentul european anul viitor. Din Irlanda până la Kiev, din Norvegia până în Turcia.

Persoanele care nu se identifică nici ca femeie, nici ca bărbat sunt recunoscute legal în Germania

Identitatea intersex a intrat în vigoare în Germania, persoanele care nu se identifică nici ca femeie, nici ca bărbat fiind recunoscute legal, începând cu 1 ianuarie. Legea adoptată în luna decembrie este valabilă din prima zi a anului 2019, persoanele care nu corespund definiţiei biologice pentru femeie sau bărbat având acum posibilitatea să menţioneze categoria „divers” în documentele oficiale.

Eugen Teodorovici ameninţă că va propune modificarea legii pentru a împiedica „dezinformarea”

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că va propune modificarea legii, astfel încât presa să nu mai publice informaţii pe surse. Afirmaţia sa vine în contextul în care presa a diseminat declaraţia senatorului liberal Florin Cîţu potrivit căreia angajaţilor din Ministerul de Finanţe li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018. „Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice – dar o să verific personal acest lucru – şi, dacă nu există în lege, o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă. Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele”, a declarat ministrul.

Pentru prima oară în ultimii 70 de ani, populaţia Chinei a scăzut

În 2018, populaţia Chinei a scăzut pentru prima dată în 70 de ani, potrivit unui raport recent citat de The South China Morning Post. Cu toate acestea, statisticile oficiale nu sunt încă disponibile. Yi Fuxian, cercetător la Universitatea Wisconsin-Madison, estimează că populaţia Chinei a scăzut anul trecut cu 1,27 milioane de persoane. Puţin, raportat la populaţia totală, de 1,39 miliarde de locuitori, dar o premieră în istoria Republicii Populare Chineze, fondată în 1949. În faţa costurilor cu educaţia, sănătatea şi locuinţele, multe cupluri preferă un singur copil sau chiar niciunul.

Cel mai mediatizat membru al „vestelor galbene“ a fost arestat

Şofer de camion în vârstă de 33 de ani, Eric Drouet se află de miercuri seară într-o secţie de poliţie din Paris, după ce forţele de ordine l-au reţinut în zona Place de la Concorde, unde circa 50 de persoane se adunaseră pentru a aduce un omagiu celor circa 10 „veste galbene“ care au murit în diferite accidente produse în timpul protestelor în Franţa. Potrivit poliţiei, el a fost arestat pentru organizarea unei manifestaţii neautorizate. Dar avocatul lui Eric Drouet consideră că autorităţile încearcă astfel să intimideze mişcarea „vestelor galbene“, părere împărtăşită şi de liderul formaţiunii de extrema stângă Franţa Nesupusă, Jean-Luc Mélenchon, care a calificat această arestare drept o acţiune de „poliţie politică”.

Cazul Khashoggi: Procurorul general saudit a cerut 5 pedepse cu moartea

Procurorul general saudit a cerut joi pedeapsa cu moartea pentru 5 din cei 11 suspecţi acuzaţi de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, la deschiderea procesului lor în faţa unei instanţe penale din Riad. Avocaţii suspecţilor au cerut timp pentru a studia acuzaţiile exacte împotriva clienţilor lor. Tribunalul le-a aprobat cererea, fără a stabili o dată pentru următoarea audiere.

Germania: Dreapta formează o miliţie de „autoapărare”

Extrema dreaptă germană s-a mobilizat în urma unor agresiuni asupra unor trecători comise de migranţi într-un oraş din landul Bavaria şi a creat patrule de „autoapărare” într-un oraş bavarez, a anunţat joi primarul, care se declară „şocat”. El a adăugat că a informat poliţia în legătură cu aceste miliţii de autoapărare care se formează. Aceste patrule sunt văzute mergând în locurile unde au avut loc agresiuni cu puţin înainte de revelion, precum şi în faţa unui cămin pentru solicitanţii de azil. Patru tineri originari din Afganistan şi din Iran au fost arestaţi de poliţie după ce au agresat sâmbătă, în stare de ebrietate, circa 10 pietoni pe o stradă din Amberg.

Thailanda: Cea mai puternică furtună tropicală din ultimii 30 de ani a început să lovească ţara în plin sezon turistic

Autorităţile thailandeze au suspendat circulaţia feriboturilor și au început evacuările înaintea furtunii tropicale Pabuk, aceasta urmând să fie, probabil, cea mai violentă care lovește naţiunea asiatică după 1989. Două aeroporturi au fost închise și mii de oameni au fugit să se adăpostească departe de zona de coastă. În 1989, taifunul Gay a ucis peste 900 de persoane în aceleași regiuni. Un număr similar de victime a provocat, în sudul ţării, furtuna tropicală care a lovit în 1962.

Albania scoate jocurile de noroc în afara legii

Jocurile de noroc, sursă de profit pentru crima organizată şi cauza unor drame pentru numeroase familii, sunt interzise de la 1 ianuarie 2019 în Albania, una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Legea a dus la închiderea a 4.300 de case de pariuri, astăzi prezente la orice colţ de stradă. În ţara cu 2,8 milioane de locuitori, exista o casă de pariuri la aproximativ 670 de oameni, o proporţie „foarte ridicată”, sublinia economistul Klodian Tomorri, mult mai mare decât în ţările vecine sau în ţările occidentale dezvoltate.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.