Esenţiale azi, 3 ianuarie

66

Turiștii care vizitează Cluj-Napoca plătesc o taxă specială

De la 1 ianuarie, municipalitatea Cluj-Napoca a impus o taxă specială pentru vizitatori. Impozitul pentru promovarea turismului reprezintă 1% din tariful net încasat pe noapte de unităţile de cazare. Potrivit deciziei Consiliului Local Cluj-Napoca, taxa va fi plătită de turist la unitatea hotelieră clasificată unde se cazează, după care se va vira bugetului local, care o va folosi exclusiv pentru promovarea obiectivelor turistice, pentru consolidarea brandului turistic al municipiului și pentru creșterea calităţii serviciilor turistice.

Sputnik a desemnat „cei mai buni ziariști ai anului”

Site-ul în limba română al platformei ruse de propagandă Sputnik a publicat, la sfârșitul anului trecut, un „clasament al presei” cu „cei mai buni ziariști și realizatori TV” din România. Laureaţii sunt jurnaliști sau canale media care promovează acţiunile guvernului PSD. Între cei premiaţi se numără: Răzvan Savaliuc (luju.ro), premiat pentru „presă de investigaţie”, Victor Ciutacu și Bogdan Chireac, premiaţi pentru „presă politică și de eveniment”, ziarele Evenimentul Zilei și Capital, premiate pentru „concept editorial și management de presă”, site-ul DCnews, distins cu premiul pentru „agenţii de presă”. Premiul „Puterea presei” i-a fost acordat realizatorului Mihai Gâdea, iar o menţiune specială, „Topingul Sinteza Zilei și al Antenei 3” i-a fost acordată „lui Micea Badea – unicul!”.

Germania revine în Consiliul de Securitate al ONU ca membru nepermanent

Germania a revenit miercuri în Consiliul de Securitate al ONU ca membru nepermanent după o absenţă de şase ani. Germania va rămâne doi ani în consiliu, alături de membrii nepermanenţi: Indonezia, Africa de Sud, Belgia şi Republica Dominicană. Prima zi oficială de lucru pentru noii membri nepermanenţi a inclus o discuţie a agendei consiliului pentru ianuarie şi o ceremonie de ridicare a steagurilor la New York.

Trump nu a anunţat un calendar exact pentru retragerea trupelor americane din Siria

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat miercuri că Statele Unite vor ieşi din Siria „într-o perioadă de timp”, dar că vor continua să sprijine luptătorii kurzi din această ţară. Trump nu a oferit un calendar pentru retragerea militară planificată din Siria, pe care a anunţat-o luna trecută împotriva sfaturilor primite de la consilierii securităţii naţionale şi fără să consulte parlamentarii sau aliaţii americani care participă la operaţiunile împotriva organizaţiei Stat Islamic. Decizia l-a determinat pe secretarul apărării americane, Jim Mattis, să demisioneze.

Președintele american se așteaptă la o revedere apropiată cu președintele nord-coreean

După summitul istoric dintre cei doi, care a avut loc în iunie la Singapore, Donald Trump a insistat pe lângă Kim Jong-un în legătură cu posibilităţile de dezvoltare economică pe care le va avea Coreea de Nord dacă se denuclearizează şi se eliberează astfel de sancţiunile internaţionale care apasă asupra sa. „Tocmai am primit o scrisoare formidabilă de la Kim Jong-un. Am stabilit cu adevărat o relaţie foarte bună. Vom avea probabil o altă întâlnire”, a spus Trump, precizând totuşi că nu există „nicio urgenţă”.

Italia: Şeful Institutului de Sănătate a demisionat pentru că nu acceptă „politicile antiştiinţifice ale guvernanţilor populişti”

În Italia, preşedintele Institutului Naţional de Sănătate şi Cercetare, Walter Riccardi, spune că a decis să demisioneze din cauza a ceea ce a numit „politici de guvernare antiştiinţifice”. Într-un interviu pentru Corriere della Serra, Riccardi a spus că populiştii, în general, au mari dificultăţi de a interacţiona cu ştiinţa.

Talibanii au atacat o bază militară afgană săpând un tunel de 800 de metri

Surse oficiale din sudul Afganistanului spun că militanţii talibani au organizat un atac asupra unei baze a armatei afgane, prin săparea unui tunel subteran şi detonarea explozibililor. Oficialii transmit că 6 membri ai forţelor de securitate au murit. Corespondenţii BBC transmit că nu este prima dată când talibanii au folosit tuneluri pentru a ataca, dar acesta este cel mai lung, având 800 de metri. Se pare că le-a trebuit cel puţin o lună pentru a-l realiza şi nu este clar cum de trupele afgane nu au suspectat nimic.

India: Lanţ uman de 620 de kilometri în semn de protest

Aproape 5 milioane de femei din sudul Indiei, statul Kerala, au format un lanţ uman de 620 de kilometri pentru a susţine „egalitatea între sexe” şi a cere acces într-un templu hindus. Templul Sabarimala a interzis accesul femeilor între 10 şi 50 de ani. Curtea Supremă a Indiei a anulat această interdicţie în septembrie, însă mai mulţi protestatari au atacat femeile care au vizitat templul. „Zidul femeilor” a fost organizat de guvernul local.

Jair Bolsonaro, de extrema dreaptă, învestit președinte al Braziliei

Jair Bolsonaro a fost învestit marţi în funcţia de preşedinte al Braziliei, în cadrul unei ceremonii oficiale la Brasilia. Președintele a declarat că alegerea sa în funcţie a eliberat ţara de „socialism și corectitudine politică”, apoi a jurat să combată corupţia, crima și gestionarea economică deficitară a Braziliei. La câteva ore de la ceremonie, președintele Bolsonaro a dat un ordin executiv prin care a acordat Ministerului Agriculturii – controlat de lobby-ul agribusiness – autoritatea de a reglementa și crea rezervaţii indigene. Mutarea este văzută ca un asalt asupra pădurilor tropicale amazoniene. Bolsonaro a dat și un decret prezidenţial prin care secretarul guvernamental primește putere restrictivă asupra ONG-urilor care activează în Brazilia. Acesta este și fondul pe care ministrul brazilian de externe a declarat că ţara sa va abandona globalismul.

China nu va renunţa la recurgerea la forţă în cazul Taiwanului

China nu îşi va lua angajamentul să renunţe la recurgerea la forţă pentru a lupta împotriva forţelor separatiste din Taiwan, a declarat miercuri preşedintele chinez, Xi Jinping, insistând asupra reunificării ţării. Beijingul „îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare” împotriva „forţelor externe” care acţionează contra reunificării paşnice şi împotriva acţiunilor separatiste, a avertizat preşedintele chinez într-un discurs solemn.

Misiunea Lunară Chineză a aselenizat pe partea întunecată a Lunii

China susţine că a reușit aselenizarea cu succes a unui robot spaţial pe partea întunecată a Lunii, aceasta fiind prima misiune mondială de acest tip. La ora 10:26, ora Beijingului, satelitul Chang’e-4 a aselenizat în Polul sudic Aitken, scrie presa de stat din China care descrie evenimentul drept o piatră de hotar în ceea ce privește explorarea spaţială. Până acum misiunile aveau loc pe partea Lunii orientată spre Pământ. Ye Quanzhi, astronom în cadrul Caltech, a declarat pentru BBC că aceasta este prima dată când China a „încercat ceva ce nicio altă putere spaţială nu a mai încercat înainte”.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.