Esenţiale azi, 4 iulie

80

Amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi majorate substanţial

Amenzile pentru organizarea de petreceri și tulburarea liniștii în apropierea locuinţelor vor crește de câteva ori, în timp ce repetarea actelor de deranjare a liniștii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, va fi sancţionată inclusiv cu muncă în folosul comunităţii, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional al Parlamentului. Proiectul aduce modificări și organizării și funcţionării Poliţiei Române, refuzul unui cetăţean de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei urmând să atragă o amendă mai mare.

Aproape 100 de parlamentari din toate partidele propun legalizarea canabisului în scop medicinal

Pacienţii cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis, cu prescripţie de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Un proiect de lege în acest sens a fost depus astăzi la Parlament. Iniţiativa privind legalizarea canabisului în scop medicinal s-a transformat în proiect de lege după de Alexandra Ana Cârstea, fiica unei femei răpuse anul acesta de cancer, a iniţiat o petiţie care a adunat peste 20.000 de semnături.

Războiul comercial SUA-China: Companiile americane din domeniul tehnologiei plănuiesc retragerea producţiei din China

Giganţii americani din domeniul tehnologiei, Google, Amazon, Microsoft, Dell și HP, se pregătesc să mute producţia de pe teritoriul chinez, pe fundalul tensiunilor provocate de războiul comercial dintre SUA și China. Săptămâna trecută, Sony, Microsoft și Nintendo au semnat o scrisoare comună, cerând guvernului american să scoată consolele pentru jocuri de pe lista de tarife, deoarece cauzează „efecte negative disproporţionate” pentru consumatorii și afacerile din SUA.

Pe de altă parte, președintele Bulgariei invită China să facă investiţii în ţara sa. „Condiţiile pentru cooperarea și parteneriatul nostru de afaceri vor continua să se îmbunătăţească. Vă invit să utilizaţi această șansă minunată și să investiţi în Bulgaria”, a declarat șeful statului, la un forum de afaceri bulgaro-chinez, la Ambasada Bulgariei de la Beijing, în cadrul vizitei sale de stat în China, relatează BTA, citată de Hotnews.

Un reactor de la centrala Kozlodui, oprit din cauza unei anomalii tehnice, a fost repornit

Reactorul de la centrala nucleară Kozlodui, care s-a oprit automat miercuri din cauza unei anomalii la sistemul de alimentare cu electricitate, a fost repornit după rezolvarea problemei tehnice care a provocat incidentul, a anunţat Aleksander Nikolov, directorul adjunct al centralei din Bulgaria.

O curte de apel a hotărât că Trump nu poate folosi fondurile Pentagonului pentru zidul cu Mexicul

Curtea de Apel a celui de-al Nouălea Circuit din SUA a menţinut miercuri decizia unei instanţe inferioare privind suspendarea utilizării de fonduri ale Departamentului Apărării pentru construirea zidului la frontiera cu Mexicul. La începutul anului, Donald Trump a cerut 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016, dar Congresul, după blocarea activităţii guvernamentale timp de 35 de zile, a aprobat doar alocarea a 1,4 miliarde de dolari. În contextul în care Congresul a refuzat să aloce fondurile cerute de Donald Trump, acesta a decis să catalogheze situaţia de la frontieră drept urgenţă naţională, pentru a putea utiliza fonduri speciale de la Pentagon.

Donald Trump afirmă că SUA ar trebui să înceapă să manipuleze valoarea dolarului

Președintele american a acuzat din nou China și Uniunea Europeană că sunt implicate într-un „joc major de manipulare monetară” pentru a concura cu Statele Unite, adăugând că Washingtonul ar trebui să facă același lucru. Trump a afirmat într-un mesaj postat pe Twitter că, dacă SUA nu vor acţiona, americanii vor continua „să fie tonţi care stau și se uită politicos în timp ce alte ţări continuă să-și joace propriile jocuri – așa cum au făcut timp de atâţia ani”.

Michelle Bachelet: Atacul asupra centrului de imigranţi din Libia ar putea reprezenta crime de război

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, condamnă atacul aerian asupra centrului pentru imigranţi din Libia, declarând că ar putea reprezenta crime de război întrucât cele două părţi combatante știau că înăuntru se află civili. Bachelet a declarat că părţile aflate în conflict în Libia au obligaţia „să ia toate măsurile de precauţie necesare pentru a proteja populaţia civilă”, în baza dreptului internaţional care vizează drepturile omului.

Australia: Fostul ministru pentru mediu și-a dat  avizul pentru deschiderea unei mine de uraniu, deși știa că ar putea duce la extincţia mai multor specii locale

Fostul ministru pentru mediu din Australia, Melissa Price, a recunoscut că a dat aprobare pentru o mină de uraniu din Australia de Vest, deși știa că acest lucru ar putea duce la extincţia a 12 specii locale. Departamentul pentru mediu și energie a recomandat impunerea unei condiţii care ar fi cerut din partea dezvoltatorului, Cameco, să se asigure că proiectul nu va duce la extincţia a 12 specii care se găsesc în pânza freatică.

Facebook, Instagram și WhatsApp, afectate în continuare de probleme tehnice; nu se afișează fotografiile

Numeroși utilizatori ai platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp nu pot încărca fotografii, clipuri video sau fișiere. Compania Facebook, cea care deţine toate cele trei aplicaţii, spune că este la curent cu problemele apărute și că „lucrează pentru a readuce lucrurile la normal cât mai curând posibil. Facebook n-a făcut însă precizări cu privire la amploarea sau cauza acestor probleme. Principala reţea de socializare a companiei (Facebook), cele două aplicaţii de mesagerie (Facebook Messenger și WhatsApp), precum și site-ul de partajare de imagini Instagram au miliarde de utilizatori.

Locurile de muncă din agricultură, printre cele mai afectate de noile tehnologii

În următorii 10 ani, 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, din care 275.000 sunt în pericol în cazul în care lucrătorii nu-şi îmbunătăţesc abilităţile, se arată în raportul PwC’s Workforce Disruption Index. Cele mai expuse domenii sunt industria manufacturieră, agricultura şi utilităţile, unde locurile de muncă au cea mai mare probabilitate de a fi înlocuite.

Studiu: Un angajat din 5 pleacă în primele 100 de zile din cauza atmosferei și a managementului

Circa 21% dintre angajaţi au părăsit un loc de muncă din cauza atmosferei din echipă și a managementului defectuos, dar și pentru că le-a lipsit motivaţia, nu au știut ce au de făcut și nici cum să își ducă la îndeplinire sarcinile. Alte motive, conform studiului legat de motivele pentru care angajaţii români părăsesc o companie în primele 100 de zile, realizat de HPDI (Human Performance Development International), au fost lipsa unui training prealabil și a unui proces temeinic de instrucţie.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.