Esenţiale azi, 5 iulie

112

România, peste media europeană la rata angajării absolvenţilor de învăţământ superior

Rata angajării în rândul absolvenţilor din Uniunea Europeană cu vârsta între 20 și 34 de ani care au reușit să ajungă la un nivel terţiar de educaţie în precedenţii trei ani s-a situat anul trecut la 85,5%, România fiind peste media europeană, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică. Rata angajării este cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul din 2017.

Prima amendă pentru nerespectarea GDPR vizează Unicredit Bank

Autoritatea Naţională de Supraveghere a finalizat o investigaţie la Unicredit Bank și a constatat că aceasta a încălcat prevederile privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. Astfel, în dreptul băncii se va aplica o amendă de 130.000 de euro. Sancţiunea a fost aplicată ca urmare a unei sesizări a Autorităţii Naţionale de Supraveghere, prin care se semnala faptul că datele privind CNP-ul și adresa persoanelor care efectuau plăţi la Unicredit prin intermediul tranzacţiilor online erau dezvăluite către beneficiarul tranzacţiei, prin formularele de extras de cont/detalii.

Salariile din mediul privat nu reușesc să ţină pasul cu creșterile de la stat

Peste 46% din Contractele Individuale de Muncă (CIM) aveau salariul de bază la un nivel echivalent sau sub nivelul salariului minim, în ianuarie anul acesta, scrie Curs de guvernare. Distribuţia salarială rămâne puternic distorsionată, iar creșterea salariilor bugetarilor a împins la 6 puncte procentuale peste medie ponderea angajaţilor din privat remuneraţi la nivel minim (52%, faţă de media naţională de 46%), în contextul în care economia reală nu a reușit să ţină pasul majorărilor pentru restul grilei.

Ţara în care străinii câștigă cel mai bine se află în Europa

Potrivit unui studiu publicat de HSBC Holdings, Elveţia, care găzduiește unele dintre cele mai mari bănci și companii din lume, tocmai a fost desemnată locul cel mai bun pentru a trăi și a munci ca străin. Salariul mediu anual în Elveţia este de 111.587 de dolari, cu 47% mai mare faţă de pachetul salarial mediu din cele 33 de ţări analizate de HSBC. Șapte din 10 expaţi spun că au mai mulţi bani de când au început să muncească în Elveţia. Dar, deși Elveţia este a doua cea mai bogată ţară din Europa, după Luxemburg, cu un PIB per capita care depășește 80.000 de euro, costul vieţii este unul pe măsura salariilor. Alături de ţările nordice, Ţara Cantoanelor ocupă, de ani de zile, primele locuri în topul celor mai scumpe ţări din lume.

Expert bulgar în energie nucleară: Avaria de la Centrala Nucleară de la Kozlodui nu este inofensivă

„Avaria din cauza căreia reactorul VI al Centralei Nucleare de la Kozlodui a fost oprit miercuri nu este una inofensivă”, a declarat Gheorghi Kasciev, expert în energie nucleară, pentru postul bulgar de televiziune bTv. Numărul unor asemenea avarii este limitat pentru viaţa unui asemenea reactor; fiecare avarie de acest tip reduce viaţa reactorului”, a menţionat el. Gheorghi Kasciev a criticat absenţa informaţiilor legate de acest incident, potrivit Mediapool. „Miercuri au existat informaţii despre oprirea reactorului pe site-ul Centralei Nucleare Kozlodui, dar nu au existat informaţii pe site-ul Ministerului Energiei și al Agenţiei de Reglementare Nucleară. Aceasta este o politică extrem de greșită, cel mai bine este ca experţii să iasă și să explice”, a spus Kasciev.

Vladimir Putin, primit de papa Francisc la Vatican. Cei doi au discutat despre Ucraina

Schimbările climatice și crizele din Siria, Ucraina și Venezuela au fost principalele teme ale discuţiei între papa Francisc și președintele rus, Vladimir Putin, aflat joi într-o vizită în Italia și la Vatican. Cei doi lideri au vorbit despre „chestiunea ecologică” și despre „diverse teme legate de afacerile internaţionale curente, cu referire în mod particular la Siria, Ucraina și Venezuela”, se arată într-un comunicat al Vaticanului. Totodată, în cadrul întrevederii, la care Putin a sosit cu o oră mai târziu, suveranul pontif a discutat cu liderul de la Kremlin și despre „diverse chestiuni relevante vieţii Bisericii Catolice în Rusia”, se precizează în comunicat.

Raport ONU: Liderii din Venezuela, acuzaţi de utilizarea trupelor speciale ca instrumente de intimidare a populaţiei și de înlăturare a oponenţilor politici

ONU a acuzat Venezuela de faptul că utilizează strategii menite să insufle frică cetăţenilor pentru a păstra puterea, înlăturând oponenţii prin execuţii ilegale, scrie BBC, citat de Hotnews. Victimele sunt arestate și împușcate, iar scena crimei este manipulată astfel încât să sugereze că cei uciși au opus rezistenţă poliţiei, dezvăluie un raport. ONU solicită Venezuelei să pună capăt acestor „încălcări grave ale drepturilor economice, sociale, civile, politice și culturale”.

Cutremur de suprafaţă puternic, produs în California. Seismul s-a resimţit şi în oraşul Los Angeles

Un cutremur cu o magnitudine de 6,4 a lovit sudul Californiei. Este cel mai puternic cutremur înregistrat în regiune în ultimii 20 de ani. Cutremurul a avut loc joi la ora locală 10.33 (20.33, ora României), în zona Văii Searles, în statul american California, la adâncimea de doar 8,7 kilometri. Cutremurul a fost urmat de cel puţin 4 replici puternice, de 4,7, 3,5, 3,8 şi 4,2 grade.

Acropole, închis temporar din cauza temperaturilor extrem de ridicate

Grecia a închis joi după-amiază pentru câteva ore Acropole pentru a proteja turiştii uneia dintre cele mai populare atracţii turistice din lume de valul de caniculă care a cuprins Atena, potrivit agenţiei Reuters, citată de Mediafax. „Serviciul meteorologic a prognozat că temperatura resimţită pe deal va depăşi 44 de grade Celsius”, a declarat purtătoarea de cuvânt a complexului Acropole. Este pentru prima oară în această vară când Acropole a fost închis, lucru care s-a întâmplat şi anul trecut.

Plantarea în masă a copacilor, un potenţial „senzaţional” de combatere a crizei climatice (studiu)

Plantarea a miliarde de copaci în toată lumea reprezintă soluţia cel mai puţin costisitoare de combatere a crizei climatice, potrivit unui studiu în care oamenii de știinţă au calculat câţi arbori ar putea fi plantaţi fără să fie afectate teritoriile utilizate pentru cultivare sau zonele urbane, scrie The Guardian, citat de Hotnews. Un program global de plantare ar putea să elimine două treimi din emisiile din atmosferă rezultate din activitatea umană. Analiștii au aflat că există 1,7 miliarde de hectare fără copaci, iar pe 1,2 miliarde dintre aceste hectare copacii ar putea crește în mod natural. Teritoriul ar fi aproximativ cât cel al Chinei și al Statelor Unite împreună.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.