Esenţiale azi, 5 martie

84

Rușii vor să finalizeze centrala nucleară bulgară de la graniţa cu România

Rusia s-a oferit să finalizeze centrala nucleară din localitatea bulgărească Belene, situată pe malul Dunării, foarte aproape de Turnu Măgurele. Bulgaria încearcă de mult timp să finalizeze acest proiect, care a generat nenumărate controverse în rândul activiștilor de mediu. Investiţia se ridică la 10 miliarde de euro. Centrala ar urma să preia activitatea centralei de la Kozlodui, care este depășită tehnic și moral.

Uniunea Sovietică începuse construirea celor două reactoare nucleare în anii ’80. Proiectul a fost blocat în 2012, în urma presiunilor occidentale, iar Rusia a primit despăgubiri de 600 de milioane de euro.

China construiește un zgârie-nori orizontal

Arhitecţii chinezi au proiectat un „zgârie-nori orizontal”, ce va trona deasupra unui complex rezidenţial din oraşul Chongqing, o citadelă a banilor de la confluenţa râurilor Yangtze şi Jialing. Structura, prima de acest gen din lume, este formată din opt zgârie-nori uniţi la vârf printr-un turn orizontal gigantic, lung de 300 de metri şi învelit în 3.000 de panouri de sticlă şi 5.000 de panouri de aluminiu. Puntea semicirculară, cu o greutate de 12.000 de tone, se află la o înălţime de peste 250 de metri şi va găzdui săli de conferinţă, piscine şi alte facilităţi. Construcţia va fi finalizată până la sfârşitul acestui an și va costa 4,8 miliarde de dolari.

Vaticanul deschide arhivele din al Doilea Război Mondial

Papa Francisc a anunţat că anul viitor Vaticanul va permite accesul la arhivele sale secrete, şi anume la documente din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, din timpul papalităţii controversate a lui Pius al XII-lea. Arhivele acoperă perioada 1939-1958, incluzând câteva sute de mii de documente: scrisori, telegrame şi discursuri. Criticii papei Pius al XII-lea spun că acesta nu a făcut suficient pentru a combate ascensiunea fascismului în Germania şi Italia. Susţinătorii săi afirmă contrariul: papa a acţionat cu sârguinţă din culise pentru a-i salva pe evrei de Holocaust.

Francisc a declarat că criticile aduse papei Pius al XII-lea au fost marcate de prejudecăţi. „Am convingerea că o examinare serioasă şi obiectivă a istoriei o va putea aprecia în lumina corectă. Iau această decizie încrezător şi cu inima împăcată după ce am primit sfatul celor mai apropiaţi colaboratori. Biserica nu se teme de istorie, din contră, iubeşte istoria”, a precizat pontiful.

După Juncker, guvernul ungar îl atacă pe Timmermans

Posterele împotriva președintelui Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, expuse de guvernul ungar vor fi înlocuite cu afișe îndreptate împotriva prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Executivul a anunţat că va începe o altă campanie, care îl vizează pe Timmermans. „Ungurii au dreptul de a şti ce fel de planuri proimigraţie sunt pregătite de birocraţia de la Bruxelles”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

În urmă cu două săptămâni, guvernul ungar, condus de premierul Viktor Orban, a lansat o campanie sub sloganul: „Şi dumneavoastră aveţi dreptul de a şti ce pregăteşte Bruxelles-ul”. Afişele sunt ilustrate cu portrete în care apar Juncker şi miliardarul american de origine maghiară George Soros, cei doi fiind acuzaţi că vor să oblige ţările Uniunii Europene să accepte refugiaţi.

Partidul lui Viktor Orban, exclus din PPE

Douăsprezece partide membre ale Partidului Popular European (PPE), principalul grup politic din Parlamentul European, au cerut în mod oficial excluderea partidului Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban, în urma repetatelor conflicte ale acestuia cu liderii europeni. Potrivit regulilor PPE, iniţiativa expulzării unui partid din grup trebuie să vină de la cel puţin şapte partide din cinci state membre. PPE este cel mai important grup din Parlamentul European.

Camera Reprezentanţilor îl anchetează pe Trump

Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor a lansat luni o nouă investigaţie care îl vizează pe preşedintele SUA, Donald Trump, şi pe câţiva colaboratori apropiaţi ai acestuia, pentru presupuse acţiuni de obstrucţionare a justiţiei, corupţie şi abuz de putere. Comisia a transmis solicitări pentru oferirea de documente către 81 de persoane sau entităţi care au legătură cu preşedintele Donald Trump. La rândul lor, alte trei comisii din Camera Reprezentanţilor (Comisia pentru Informaţii, Comisia pentru Afaceri Externe şi Comisia pentru Monitorizarea Activităţilor Guvernamentale) au solicitat Casei Albe şi Departamentului de Stat documente referitoare la conversaţiile preşedintelui SUA cu președintele rus, Vladimir Putin.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi. Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei Juridice, a declarat că este „foarte clar” că preşedintele Trump a obstrucţionat justiţia.

Putin retrage oficial Rusia din Tratatul INF

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat, luni, un decret prin care suspendă oficial participarea Rusiei la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la finalul Războiului Rece, a anunţat luni Kremlinul. Cele două puteri nucleare se acuză reciproc de încălcarea Tratatului INF, semnat de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan în 1987. Acest pact crucial pentru securitatea europeană elimina folosirea de către cele două ţări a rachetelor cu lansare terestră cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

Conform textului decretului, participarea Moscovei este suspendată „până când Statele Unite vor elimina încălcările obligaţiilor care le revin în temeiul tratatului sau până la încetarea valabilităţii acestuia”.

Guaido a revenit în Venezuela. SUA promite protecţia sa

Liderul opoziţiei, Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, a revenit luni după-amiază în ţară, unde riscă să fie arestat. Guaido a fost aşteptat în aeroport de diplomaţi din Statele Unite şi din Uniunea Europeană, inclusiv din România. Liderul a părăsit Venezuela în urmă cu câteva săptămâni prin ignorarea unei interdicţii de călătorie impusă de Curtea Supremă de Justiţie. Administraţia Nicolas Maduro a avertizat că acesta riscă să fie arestat.

Statele Unite au promis luni o „reacţie rapidă” la orice „ameninţare, violenţă sau intimidare” împotriva lui Guaido, recunoscut de Washington ca preşedinte interimar, la întoarcerea acestuia la Caracas. „Statele Unite acordă o mare importanţă întoarcerii în Venezuela a lui Juan Guaido în condiţii de siguranţă”, a avertizat vicepreşedintele american, Mike Pence.

SUA și-au testat în Israel cel mai avansat sistem de apărare aeriană

Armata americană a desfăşurat pentru prima dată în Israel, în cadrul unor aplicaţii militare, cel mai avansat sistem al său de apărare aeriană şi antirachetă. Operaţiunea are ca scop testarea capacităţii armatei de a desfăşura rapid astfel de arme. Forţele americane vor lucra în diferite locaţii din Europa, SUA şi Israel pentru operarea sistemului, în strânsă cooperare cu militarii israelieni. Demersul SUA survine în contextul unor tensiuni crescânde între Israel şi Iran din cauza bombardamentelor israeliene din Siria. Ministrul iranian de externe a afirmat că nu poate exclude posibilitatea unui conflict militar între Iran şi Israel.

Analize medicale făcute în aceeași zi, rezultate diferite

Campania „Inspectorul PRO” a postului de televiziune PRO TV a descoperit nereguli majore în centrele de recoltare sanguină. În cadrul unui experiment, un voluntar a făcut acelaşi set de analize, în aceeaşi dimineaţă, în 3 centre medicale, selectate din rândul celor reclamate de bolnavi la Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor. În două dintre acestea regulile de igienă erau grav încălcate. Rezultatele primite de pacient nu au coincis, parametrii aceloraşi analize fiind diferiţi de la un laborator la altul. Direcţia de Sănătate Publică a sancţionat cele două clinici cu amenzi şi suspendarea temporară a activităţii.

Din cele peste 4.000 de laboratoare existente în România, 70% nu au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și nu sunt verificate. Acolo unde totuși au loc, controalele CNAS verifică numai documentele, nu și condiţiile de recoltare, stocare şi transport.

Trei marinari români, răpiţi în Togo

Ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, referitor la cei trei marinari români dispăruţi, duminică, la bordul unei nave în apele teritoriale ale statului Togo că deocamdată nu se ştie dacă a fost o acţiunie de piraterie sau un act terorist.

Trei marinari români ar fi fost răpiţi după ce vasul pe care erau a fost atacat de piraţi în Lome, Togo. Restul membrilor de echipaj aflaţi la bord sunt în siguranţă şi niciunul nu a fost rănit. Vasul tanc Histria Ivory – pavilion Malta, care aparţine companiei Histria, din Constanţa, a fost atacat duminică seara.

Niciun articol afișat