Esenţiale azi, 6 martie

63

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 166

Un bărbat din Capitală a murit din cauza gripei, informează Centrul Naţional de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul deceselor provocate de virusul gripal ajungând la 166. Bărbatul avea antecedente medicale și nu era vaccinat antigripal.

Magistraţii cer în continuare abrogarea Ordonanţei 7

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat abrogarea a cinci prevederi controversate din ordonanţa pe Legile Justiţiei, precum posibilitatea ca judecătorii să candideze la şefia marilor parchete. Magistraţii sunt în continuare nemulţumiţi şi cer abrogarea întregii Ordonanţe 7. Mai multe instanţe și parchete din ţară, printre care procurorii de la DIICOT și de la Parchetul General, protestează faţă de prevederile ordonanţei.

GRECO: Secţia pentru investigarea magistraţilor trebuie desfiinţată

GRECO – Grupul Statelor Împotriva Corupţiei – și Comitetul MONEYVAL (comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), organisme din cadrul Consiliului Europei, susţin că nu au fost consultate ori informate de către autorităţile române asupra adoptării OUG 7/2019 privind modificarea Legilor Justiţiei.

Într-o scrisoare adresată conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, reprezentanţii GRECO și MONEYVAL subliniază faptul că numirea judecătorilor și a procurorilor în funcţii de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare și obiective, luând în considerare experienţa și rezultatele obţinute, și declară că nou-înfiinţata secţie pentru investigarea infracţiunilor din justiţie trebuie desfiinţată. În februarie, DNA ceruse GRECO și MONEYVAL o opinie cu privire la modul în care ordonanţa va afecta eficienţa organelor de urmărire penală în combaterea corupţiei si a spălării banilor.

Statul vrea să crească amenzile pentru munca la negru și evaziunea fiscală

Guvernul intenţionează să crească amenzile și penalităţile pentru evaziunea fiscală și munca fără forme legale. În Planul Anual de Lucru al Guvernului 2019, pe lista propunerilor de acte normative se află un proiect de lege care prevede „majorarea drastică a amenzilor/penalităţilor pentru evaziune şi muncă la negru”.

Bombe depistate în două aeroporturi şi o gară din Londra

Trei dispozitive explozive de mică putere au fost depistate marţi în aeroporturile Heathrow şi London City, precum şi în Gara Waterloo. Cel puţin două dintre coletele care conţineau bombele aveau timbre irlandeze. „Cele trei dispozitive puteau provoca incendii de amploare mică dacă ar fi explodat. Comandamentul pentru combaterea terorismului consideră că aceste incidente fac parte dintr-o serie şi încearcă să afle motivele, a comunicat poliţia londoneză.

Coreea de Nord reconstruieşte o bază de lansare a rachetelor

Agenţiile sud-coreene de informaţii au detectat semne că Phenianul reconstruieşte parţial situl de lansare de rachete de la Dongchang-ri, pe care l-a demolat. Nord-coreenii au montat acoperişul şi o uşă la această incintă dezafectată.

Un al doilea summit privind denuclearizarea, între preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-a soldat cu un eşec săptămâna trecută din cauza divergenţelor privind cât de departe este dispusă să meargă Coreea de Nord în limitarea programului său nuclear şi disponibilitatea SUA de a relaxa sancţiunile economice. Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat luni că speră ca SUA să trimită o delegaţie în Coreea de Nord în săptămânile următoare.

O bancă europeană ar fi spălat sute de milioane de euro în favoarea Rusiei

Televiziunea finlandeză a scos la iveală că Nordea, cea mai mare bancă din nordul Europei, ar fi gestionat tranzacţii suspecte de 700 de milioane de euro în perioada 2005-2017, bani care ar fi provenit de la companii înregistrate în paradisuri fiscale. Informaţiile obţinute nu dezvăluie însă dacă Nordea a raportat sau nu autorităţilor tranzacţiile. La rândul lor, băncile nordice SwedBank şi Danske Bank sunt deja acuzate de spălare de bani în Estonia.

Poluarea, o ameninţare la adresa drepturilor omului

Poluarea atmosferică, care reprezintă de mult timp o problemă de mediu şi de sănătate, ar trebui considerată şi din perspectiva încălcării drepturilor omului, a declarat David Boyd, raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pe domeniul drepturilor fundamentale şi al mediului.

El a afirmat că poluarea atmosferică provoacă anual moartea prematură a 7 milioane de persoane din toate regiunile globului, dintre care 600.000 sunt copii. „Numărul anual de decese îl depăşeşte pe cel cauzat de război, crime, tuberculoză, HIV, SIDA şi malarie la un loc. Este o criză de sănătate globală pentru care trebuie găsită o soluţie. Poluarea atmosferică încalcă dreptul la viaţă, sănătate, drepturile copiilor şi, de asemenea, încalcă dreptul de a trăi într-un mediu sănătos şi sustenabil, a subliniat Boyd.

Macron își prezintă planurile pentru „renașterea” Europei

Într-un mesaj publicat luni seara în toate limbile oficiale ale UE, președintele Franţei, Emmanuel Macron, propune o serie de măsuri „pentru o Renaștere europeană. El critică discursul forţelor naţionaliste și antieuropene și cere reinventarea UE pe trei piloni principali: libertate, protecţie și progres. Printre propuneri se află: înfiinţarea unei agenţii europene de protecţie a democraţiilor, cu experţi care să combată atacurile cibernetice; interzicerea finanţării partidelor politice de către puteri străine; salariu minim european; o politică unică de azil; supravegherea marilor companii din domeniul digital; zero emisii de carbon pentru 2050 etc.

„Guvernul german susţine discuţiile despre direcţia Uniunii Europene”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german. Berlinul a subliniat faptul că este important ca forţele proeuropene să îşi prezinte ideile înaintea alegerilor din luna mai.

Peste 200 de militanţi islamişti, evacuaţi din ultima enclavă controlată de rebeli din Siria

Cel puţin 200 de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic (ISIS) au fost evacuaţi luni din zona oraşului Baghouz, din Siria. Forţele Democrate Siriene (FDS), susţinute de Statele Unite, au evacuat luni peste 3.000 de persoane din Baghouz. Mostafa Bali, purtătorul de cuvânt al FDS, a transmis că peste 1.000 de militanţi se află încă în zonă. Operaţiunea va continua în următoarele zile.

În ultimele săptămâni, orașul Baghouz, ultima enclavă controlată de militanţii ISIS, a fost bombardat în repetate rânduri de forţele conduse de SUA.

NSA închide un program controversat

Agenţia pentru Siguranţă Naţională (NSA) a închis tacit un sistem prin care erau colectate datele conversaţiilor telefonice ale cetăţenilor americani, un program care generase controverse privind respectarea sferei private. Programul nu a mai fost folosit de NSA de câteva luni, iar administraţia Trump probabil nu va cere Congresului prelungirea autorizaţiilor, care vor expira la sfârşitul anului.

Administraţia George W. Bush a recurs la privilegii executive pentru a lansa acest program imediat după atentatele din septembrie 2001, pentru depistarea membrilor reţelei teroriste Al-Qaida implicaţi în atacuri. Ulterior, controversatul program a fost autorizat în secret de o instanţă judiciară. Fostul analist Edward Snowden a dezvăluit existenţa acestui sistem în anul 2013, generând o dezbatere despre modul în care agenţiile guvernamentale şi firme colectează şi utilizează date private.

PPE lansează procedura de excludere a partidului lui Viktor Orban

Partidul Popular European (PPE), conservator, principalul grup politic din Parlamentul European, a lansat procedura de excludere a lui Viktor Orban şi a partidului acestuia, Fidesz. Chestiunea excluderii acestora va fi dezbătută pe 20 martie.

Douăsprezece partide membre PPE din 9 ţări europene au cerut excluderea sau suspendarea Fidesz. „Decizia finală le aparţine tuturor membrilor PPE. Fidesz va avea posibilitatea să se exprime şi să se apere”, a explicat preşedintele grupului, francezul Joseph Daul. Iniţiativa de excludere vine după ce luna trecută Orban a lansat o nouă campanie contra miliardarului George Soros, dar şi împotriva lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene şi membru al aceleiaşi familii politice.