Esenţiale azi, 7 martie

76

7 din 10 români cred că știrile false reprezintă un pericol pentru democraţie

Raportul naţional pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90, informează că românii consideră că știrile și informaţiile care denaturează realitatea sau chiar sunt false reprezintă un pericol pentru democraţie (69%, media europeană fiind de 76%). În plus, 72% dintre români consideră că știrile false sunt deseori întâlnite, faţă de 68% la nivel european, și reprezintă o problemă la nivel naţional (pentru 69% dintre români; 71%, la nivelul UE).

Osemintele regelui Carol al II-lea, reînhumate

Carol al II-lea, singurul rege al României care nu a avut parte de odihnă într-o biserică, va fi reînhumat vineri, cu onoruri militare. Sicriul regelui, aflat în capela din curtea mănăstirii Curtea de Argeș, va fi purtat întâi în Vechea Catedrală, apoi așezat în necropola regală din Noua Catedrală, în apropiere de mormintele regelui Mihai şi reginei Ana.

Kovesi, nominalizată de Universitatea Harvard

Fosta șefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, se numără printre cele 21 de femei din întreaga lume desemnate în acest an de Universitatea americană Harvard ca având contribuţii importante în justiţie și în domeniul legislativ. Selecţia a fost făcută în urma propunerilor studenţilor și cadrelor didactice ale Facultăţii de Drept din cadrul prestigioasei universităţi.

13 pacienţi au murit în București din cauza unei bacterii

Nu mai puţin de 13 dintre pacienţii care au murit la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti în primele două luni ale acestui an au fost contaminaţi cu acinetobacter, o bacterie periculoasă. Cifra este de aproape trei ori mai mare decât cea anunţată iniţial de reprezentanţii spitalului. Şefa spitalului susţine că epidemiologul nu a informat-o pe măsură ce au apărut aceste cazuri. Secţia de terapie intensivă şi blocul operator au fost închise în urma controalelor făcute de Direcţia de Sănătate Publică, ce a constatat nereguli legate de igienă și a amendat 16 angajaţi ai institutului.

Ortopezi din Piatra-Neamţ, arestaţi pentru luare de mită

Trei medici ai secţiei de Ortopedie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ şi medicul ortoped din policlinică au fost arestaţi pentru 30 de zile, iar un al cincilea medic se află sub control judiciar pentru 60 de zile. Ei au fost reţinuţi, marţi, de Direcţia Generală Anticorupţie, în urma unor percheziţii la cele două unităţi sanitare, dar şi la locuinţele acestora. Medicii din spital sunt suspectaţi că ar fi condiţionat actul medical de primirea unor sume de bani, iar cel din policlinică, de faptul că primea mită pentru eliberarea unor certificate medicale.

Grădiniţa va deveni obligatorie din 2020

Un proiect de lege aflat în dezbaterea Senatului prevede ca grădiniţa să devină obligatorie. Din toamna anului 2020, copiii care au împlinit 5 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu în grupa mare pentru a putea merge mai departe în clasa pregătitoare. Grupa mare va deveni obligatorie până în 2020. Din 2023, copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa mică. Treptat, anii de învăţământ obligatoriu în România se vor extinde de la 11 la 16, proiectul de lege propunând ca şi ultimii doi ani de liceu să devină obligatorii.

Agenţiile de rating dau cea mai mică notă României

Agenţiile de rating Standard&Poor’s și Fitch Ratings au menţinut ratingul României la BBB-, cea mai de jos treaptă la care este recomandat să faci investiţii în această ţară. Moody’s a menţinut calificativul Baa3 stabil, printre ultimele ratinguri care mai recomandă investiţii. Standard&Poor’s a avertizat că eficacitatea instituţiilor din România este slabă şi că deficitul bugetar şi cel de cont curent riscă să crească şi mai mult. Fitch a avertizat că riscurile la care este expusă România sunt deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, datoria externă şi politica fiscală. Moody’s a subliniat faptul că avansul economiei României este peste potenţial și nesustenabil.

Rusia va scufunda navele străine din Oceanul Arctic

O propunere legislativă a Ministerului rus al Apărării cere ca toate navele străine să anunţe Rusia cu 45 de zile înainte despre intenţiile de a folosi Calea Maritimă de Nord, aflată sub administrarea sa, care face legătura între Oceanele Atlantic şi Pacific, prin Oceanul Arctic. Mai mult decât atât, navele vor trebui să permită unui oficial rus să urce la bord şi să monitorizeze întreaga călătorie. Printre sancţiunile pentru nerespectarea noilor reguli sunt confiscarea şi chiar scufundarea navelor.

Rusia ar pregăti o invazie în Ucraina

Rusia ar pregăti o invazie în Ucraina din trei direcţii – nord, est şi sud – a susţinut miercuri Viktor Mujenko, şeful Statului Major al forţelor armate ucrainene. „Noi prognozăm ameninţări militare în trei dintre cele patru direcţii geografice – nord, est şi sud. Partea rusă încheie (în prezent) completarea la frontierele Ucrainei a „unităţilor ofensive, care împreună cu structuri ale trupelor speciale vor forma baza forţelor de invazie, a afirmat generalul. El a spus că nu exclude ca Rusia să comită diversiuni şi acţiuni de sabotaj pe timpul campaniei electorale şi în ziua alegerilor prezidenţiale, care se vor desfăşura la 31 martie în Ucraina.

SUA au cel mai mare deficit comercial din ultimii 10 ani

Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii a crescut cu 12,4% anul trecut, faţă de anul anterior, până la 621 de miliarde de dolari, cel mai ridicat din 2008 până în prezent, informează Departamentul de Comerţ. Deficitul comercial s-a deteriorat în pofida politicii comerciale protecţioniste a Casei Albe, despre care preşedintele Donald Trump a spus că este necesară pentru a proteja producătorii americani de „concurenţa străină inechitabilă.

Europa nu se mai confruntă cu o criză a imigranţilor

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a informat că în 2018 au existat 116.647 de persoane care au traversat Marea Mediterană, ceea ce reprezintă o reducere cu aproximativ 89% faţă de numărul de imigranţi din 2015, în timpul apogeului crizei. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri că Europa nu mai „trece printr-o criză a imigranţilor ca cea din 2015. Cu toate acestea, Bruxelles-ul a recunoscut că încă există probleme în Grecia, unde sunt tabere de imigranţi supraaglomerate. În prezent, Spania reprezintă punctul principal de sosire a imigranţilor care încearcă să ajungă în statele UE.