Esenţiale azi, 7 octombrie

69

Hong Kong: protestele violente continuă după interzicerea măștilor

Protestatarii din Hong Kong au aprins focuri, au construit baricade, au vandalizat staţii de metrou şi au spart vitrine în mai multe locaţii din Hong Kong vineri seară, după ce şefa executivului local, Carrie Lam, a anunţat interzicerea purtării măştilor în timpul manifestaţiilor. Poliţia a reacţionat cu gaze lacrimogene și a ameninţat cu folosirea de gloanţe neletale.

Militar ONU, ucis în Mali

Un membru al unei misiuni ONU a fost ucis duminică în nordul statului Mali, iar alţi 4 au fost răniţi în urma exploziei unui bombe artizanale în apropierea vehiculului în care se aflau. Militarii se aflau într-o misiune de patrulare în apropierea satului Aguelhok, a transmis un oficial ONU. Forţe ONU de menţinere a păcii și trupe franceze sunt cantonate în Mali pentru a ajuta armata locală să combată insurgenţii islamiști, care ameninţă securitatea în regiunea africană Sahel.

Un vas nord-coreean s-a ciocnit cu o navă japoneză

Un vas nord-coreean a lovit luni o navă de patrulare a agenţiei japoneze de pescuit în zona economică exclusivă a Japoniei. Pescarii nord-coreeni se aventurează la mare distanţă în Marea Japoniei pentru a încerca să realizeze planul de pescuit fixat de regimul de la Phenian. Ambarcaţiunile lor, adesea fragile şi vechi, intră frecvent în pană mecanică sau de carburant. Zeci de astfel de ambarcaţiuni eşuează în fiecare an pe coastele arhipelagului nipon, fiind găsite uneori cu membri de echipaj morţi la bord.

Cinci sute de refugiaţi din Lesbos, transferaţi pe continent

Aproximativ 500 de solicitanţi de azil au primit duminică permisiunea să părăsească tabăra Moria din Lesbos pentru a ajunge pe continent. Transferul survine după moartea unei femei afgane la Moria, într-un incendiu accidental urmat de un val de proteste. Majoritatea persoanelor care au părăsit Lesbosul sunt de origine afgană şi iraniană. Pe cele cinci insule „hotspot” grecești (centre de înregistrare şi de primire) trăiesc peste 26.200 de persoane, la o capacitate de 6.300 de locuri. Noul guvern s-a angajat să trimită în Turcia 10.000 de persoane până la finalul lui 2020, în baza acordului controversat UE-Turcia din martie 2016.

Negocierile SUA-Coreea de Nord, fără rezultat

Coreea de Nord a lansat duminică un nou atac la adresa Washingtonului, pe care îl acuză că duce o „politică ostilă” şi a respins orice dialog pe dosarul nuclear, atâta timp cât SUA nu îşi schimbă atitudinea. Negocierile din Suedia, de sâmbătă, dintre cele două state nu au avut niciun rezultat. „Soarta dialogului este în mâinile Washingtonului şi termenul-limită este la sfârşitul anului”, a transmis un oficial nord-coreean. Coreea de Nord a pus pe seama părţii americane eşecul discuţiilor, apreciind că SUA nu a adus „nimic la masa negocierilor”. În schimb, Washingtonul a estimat că discuţiile au fost bune, exprimându-şi disponibilitatea continuării lor.

Sinod la Vatican pe tema Amazoniei

Papa Francisc a denunţat duminică exploatarea şi distrugerea arealului amazonian, în deschiderea sinodului dedicat acestei regiuni, la care Vaticanul a invitat 184 de episcopi şi preoţi din Ecuador, Columbia, Venezuela, Brazilia, Peru, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză. „Incendii ce sunt motivate de interese distructive, aşa cum a fost cel care a devastat recent Amazonia, nu respectă Evangheliile”, a declarat apa. Şeful Bisericii Catolice a avertizat, de asemenea, cu privire la „lăcomia unui nou colonialism” şi a amintit de misionarii care şi-au pierdut viaţa răspândind Cuvântul lui Dumnezeu în regiunea amazoniană.

Unul dintre cele mai controversate subiecte ce vor fi discutate de prelaţi este sugestia privind hirotonirea membrilor respectaţi ai comunităţilor amazoniene, chiar dacă aceștia sunt căsătoriţi. Pe agenda sinodului cu rol consultativ mai figurează subiecte precum conservarea mediului în regiunea Amazonului şi chestiuni de doctrină, dar şi situaţia indigenilor din această regiune.

Statele UE cer interzicerea mașinilor diesel și pe benzină

Danemarca şi alte 10 state din Uniunea Europeană cer interzicerea, până în 2040, a maşinilor care funcţionează cu motorină sau benzină. Uniunea Europeană şi-a propus reducerea la zero a emisiilor de carbon până în 2050. „Trebuie să realizăm că suntem în întârziere în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat ministrul danez pentru energie şi climă, Dan Jorgensen, afirmând că, în lipsa unui consens la nivelul UE, statele membre ar trebui să își asume măsura în mod individual. Lituania, Letonia, Slovenia şi Bulgaria au sugerat interzicerea vânzării maşinilor second-hand din Europa vestică în regiunile estice.

Ucraina: proteste împotriva autonomiei teritoriilor separatiste

Mii de manifestanţi s-au adunat duminică în centrul Kievului pentru a protesta împotriva unei autonomii sporite pentru teritoriile separatiste proruse, care ar putea fi acordată în cadrul eforturilor de pace ale preşedintelui Volodimir Zelenski. Naţionaliștii și organizaţiile paramilitare consideră inacceptabilă acordarea autonomiei regiunilor rebele, protestatarii afirmând că militarii ucraineni s-au sacrificat în zadar. Luptele începute în 2014 au făcut până acum circa 13.000 de morţi.

Incidente la protestele Vestelor Galbene

Manifestaţiile Vestelor Galbene, iniţiate de 10 luni împotriva politicii sociale şi fiscale a guvernului francez, au fost marcate sâmbătă de incidente. La Amiens, manifestanţi au aruncat în poliţie cu pietre şi bâte, iar aceasta a replicat cu gaze lacrimogene. La Besançon, circa 100 de persoane au atacat cu răngi de metal o schelă instalată pe faţada prefecturii. Câteva zeci de persoane au încercat apoi să pătrundă în gara închisă din oraș. Și aici, ca și la Toulouse, poliţia a folosit gaze lacrimogene. În toate cele trei locaţii au fost operate mai multe arestări.

Irakul anunţă o serie de măsuri sociale în urma protestelor sângeroase

Şaptezeci şi trei de persoane au fost ucise în Irak şi peste 3.000 au fost rănite în urma protestelor violente de săptămâna trecută. Guvernul a anunţat duminică 17 măsuri sociale, care includ construirea a 100.000 de locuinţe, alocaţii pentru tinerii șomeri și instalarea de hale pentru vânzătorii ambulanţi. Rezolvarea problemei şomajului în rândul tinerilor este principala revendicare a protestelor lansate marţi şi o chestiune sensibilă în Irak. În septembrie, un tânăr s-a autoincendiat după ce i s-a confiscat căruciorul de vânzător ambulant. Autorităţile au înscris persoanele ucise pe lista „martirilor”, oferind posibilitatea de acordare a unor despăgubiri pentru rudele victimelor.

Turcia lansează o operaţiune militară împotriva kurzilor din Siria

Turcia va lansa o operaţiune militară în nord-estul Siriei, a anunţat sâmbătă președintele Recep Tayyip Erdogan, care acuză administraţia de la Washington că nu a luat suficiente măsuri pentru a-i înlătura pe luptătorii kurzi de la graniţa sa. Forţele Democrate Siriene, susţinute de SUA, care controlează regiunea, au declarat că își doresc stabilitate, însă vor răspunde oricărui atac. SUA şi Turcia au convenit crearea unei zone-tampon în nordul Siriei pentru a îndepărta miliţiile kurde de la frontiera cu Turcia, dar Ankara s-a plâns în mai multe rânduri de lentoarea instalării acestei „zone de securitate”.

Israelul vrea să încheie tratate cu ţările arabe

Israelul doreşte încheierea de „tratate de neagresiune” cu ţările arabe din Golf, pentru a pune capăt conflictului de durată cu acestea, a anunţat duminică ministrul de externe israelian, Israel Katz. Ministrul susţine că această „mişcare istorică ar permite cooperarea civilă până când acorduri de pace vor fi semnate”. Katz le-a prezentat planul său miniştrilor de externe arabi şi actualului trimis special al SUA în Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt. Doar două ţări arabe, Egiptul şi Iordania, au în acest moment tratate de pace cu Israelul.

SUA limitează accesul migranţilor care nu își pot plăti îngrijirea medicală

Statele Unite vor limita drastic intrarea imigranţilor fără asigurări de sănătate sau care nu își pot plăti îngrijirea medicală, pentru a se evita „o povară suplimentară pentru sistemul de sănătate şi pentru contribuabilii americani”, a anunţat vineri seară preşedintele Donald Trump. Măsura va intra în vigoare pe data de 3 noiembrie. Doar imigranţii care vor face dovada că nu vor fi o „povară substanţială” pentru sistemul de sănătate american vor putea primi vize de intrare, a declarat liderul de la Casa Albă.