Esenţiale azi, 9 ianuarie

85

România, pe locul 2 în topul ţărilor care nu reciclează și nu depozitează corespunzător gunoaiele

Un raport al Comisiei Europene a analizat toate statele UE şi a lansat un avertisment celor 14 ţări considerate a avea cel mai mare risc de a nu atinge obiectivul de reciclare stabilit pentru 2020, scrie adevărul.ro. Cele mai mari probleme sunt în Malta, în România, în Grecia şi în Cipru. În 2016, toate cele 4 au reciclat mai puţin de 20% din totalul deşeurilor produse.

Studiu: 1.000 de miliarde de dolari părăsesc Londra, din cauza Brexitului

Bănci, asiguratori şi companii financiare intenţionează să transfere active în valoare de 1.000 de miliarde de dolari din Marea Britanie către restul Europei, pe măsură ce incertitudinile legate de Brexit capătă amploare, arată un studiu realizat de EY. Firma de consultanţă afirmă că valoarea poate fi mai mare, pentru că multe firme nu au declarat în mod public valoarea transferului de active.

Anchetă ONU privind violenţele Jandarmeriei Române din 10 august

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a început o anchetă cu privire la violenţele Jandarmeriei Române din 10 august şi cere explicaţii Guvernului României pentru folosirea forţei împotriva demonstranţilor paşnici, anunţă comunitatea Declic. Raportul ONU privind încălcările drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 va fi finalizat şi făcut public în luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului, potrivit sursei citate.

O nouă înfrângere pentru Theresa May

Guvernul prim-ministrului britanic Theresa May a suferit marţi o înfrângere în Parlament după ce deputaţii care se opun ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord au câştigat un vot care a creat un nou obstacol în calea unui Brexit fără acord. Înfrângerea cu 303 la 296 înseamnă că guvernul are nevoie de aprobarea explicită a Parlamentului de a părăsi UE fără o înţelegere înainte de a putea folosi anumite competenţe legate de dreptul fiscal.

Val de aer polar în Europa

Frontul atmosferic polar care a pătruns în Europa în ultimele zile a îngropat sub zăpadă zona centrală a continentului. În Alpi s-au acumulat cantităţi enorme de omăt şi s-au produs avalanşe. Cel puţin 7 oameni şi-au pierdut viaţa în munţi. A nins şi în Grecia, în Turcia şi chiar în Sicilia, în mijlocul Mediteranei.

Analist The Guardian: 5 lucruri pe care trebuie să le facă România ca să evite un colaps economic

Să aplicăm o politică fiscală anticiclică, nu prociclică, să gestionăm bine Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiţii, echilibrând interesul companiilor care îl formează cu interesul poporului român, să continuăm investiţia în educaţie, să simplificăm și să menţinem mai mult timp legislaţiile. Acestea sunt, în mare, sfaturile oferite de Andrew MacDowall, analist specializat în probleme economice, sociale, politice și de afaceri ale Europei Centrale și de Est, intervievat de ziare.com.

Emisiile de CO2 din SUA au crescut fulminant în 2018

Un raport nou a revelat faptul că emisiile de dioxid de carbon generate în Statele Unite a crescut cu 3,4% în 2018, după trei ani de scădere. Creșterea bruscă este cea mai pronunţată din ultimii 8 ani și contribuie la prognosticul potrivit căruia SUA nu își va respecta, cel mai probabil, promisiunea de a-și reduce emisiile până în 2025, așa cum prevede Acordul climatic de la Paris.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.