Esenţiale azi, 10 ianuarie

119

Euro atinge cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului – curs BNR: 4,6722 lei/euro

Euro creşte la 4,67 lei, faţă de 4,66 lei, cursul anunţat ieri de BNR (4,6670 lei/euro), şi atinge maximumul istoric în faţa monedei naţionale (4,6722 lei/euro). Precedentul record a fost atins la 21 iunie 2018, când cursul BNR a fost de 4,6695 lei/euro. La 24 decembrie, euro a scăzut la cea mai mică valoare din 13 septembrie 2018 în faţa leului: 4,6413 lei/euro.

Top The Economist: România, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește democraţia

„Indexul democraţiei” pe 2018 realizat de EIU – divizia de cercetare şi analiză a grupului The Economist – a relevat că România ocupă ultimul loc între ţările membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește democraţia. Europa de Vest are cele mai multe ţări pe care raportul le consideră „democraţii depline”, în timp ce Europa de Est domină în schimb categoria „democraţiilor imperfecte”.

Record bianual la preţul electricităţii

Electricitatea cu livrare în ziua de joi, în intervalul orar 16-18, a atins nivelul maxim al ultimilor doi ani în ce privește preţul, 610 lei/MWh, în timp ce media zilnică a ajuns la un nivel record pentru aceeași perioadă, de 411 lei/MWh, informează Profit.ro. Recordul absolut într-un interval orar pentru energia electrică a fost de 680 de lei pe MWh, înregistrat pe 1 februarie 2017.

Fiscul somează românii care muncesc în străinătate să-şi clarifice situaţia

ANAF a făcut o serie de precizări cu privire la stabilirea rezidenţei fiscale şi declararea veniturilor din străinătate, amintind că obligativitatea depunerii chestionarului se referă atât la românii care muncesc în străinătate mai mult de 6 luni, cât şi la cei care vin din străinătate şi muncesc în România aceeaşi perioadă. Ghidul privind rezidenţa fiscală a persoanelor fizice poate fi accesat în secţiunea „Asistenţă contribuabili”, rubrica „Ghiduri curente”, sau aici.

Peste 4 milioane de ouă contaminate cu Fipronil, găsite la o fermă din Teleorman

Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman a decis să distrugă 4,2 milioane de ouă găsite la o fermă din judeţ, din cauza depistării acestora cu Fipronil, un insecticid interzis în Uniunea Europeană. Dacă este ingerată, substanţa poate rămâne mult timp în organism, iar efectele ei sunt devastatoare. Folosită la combaterea căpușelor, substanţa poate afecta ficatul, rinichii, tiroida şi sistemul nervo şi pot apărea chiar convulsii, spun specialiştii.

Jurnalistă din Turcia, condamnată la închisoare pentru un articol despre fostul premier

Un tribunal din Istanbul a condamnat marţi o jurnalistă la peste un an de închisoare, cu posibilitate de apel, pentru un articol despre presupuse legături ale unui fost premier cu companii offshore. Ziarista Pelin Unker a primit 13 luni şi 15 zile de închisoare şi o amendă de 8.600 de lire turceşti (1.570 de dolari) pentru „insultarea şi defăimarea unui oficial public”, a precizat avocatul Abbas Yalcin. „Paradise Papers” este numele investigaţiei și reflectă „profilurile idilice ale multor jurisdicţii offshore”, așa-numitele paradisuri fiscale sau „paradisuri fiscale” implicate.

Franţa și Germania aprobă extinderea tratatului de reconciliere pentru a ajunge la UE

Franţa și Germania au convenit să aprofundeze un tratat din anul 1963 de reconciliere postbelică, în încercarea de a arăta că axa principală a Uniunii Europene rămâne puternică și contracarează naţionalismul eurosceptic printre alţi membri, scrie Euronews. Prelungirea Tratatului de la Elysee, aprobată de cabinetul german și de cel francez, va fi semnată de cancelarul Angela Merkel și de președintele Emmanuel Macron în orașul de frontieră german Aachen, un simbol istoric al concordiei europene, la 22 ianuarie.

Părinţii copiilor cu dizabilităţi din 7 state membre UE cer dreptul la educaţie incluzivă

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a reunit părinţi de copii cu dizabilităţi din 7 state membre UE (România, Belgia, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Ungaria) și a demarat prima iniţiativă civică europeană pentru Educaţie Incluzivă – Europe CARES. În Uniunea Europeană trăiesc peste 70 de milioane de persoane cu dizabilităţi, dintre care aproape 20% sunt copii. La nivelul UE numai 2 din 5 elevi cu dizabilităţi absolvă școala generală și mai mult de 40% nu dobândesc nicio calificare la ieșirea din sistemul de educaţie.

Președintele Braziliei: „Fetiţele vor rămâne prinţese”

Noul președinte brazilian, Jair Bolsonaro, promite să se opună „ideologiei genului” și să „respecte tradiţia noastră iudeo-creștină”, ca parte dintr-o serie de reforme pe care ţara sa ar urma să le aplice în perioada imediat următoare, scrie Christian Headlines, citând o declaraţie din cadrul ceremoniei de învestire a noului lider de stat.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.