Esenţiale azi, 9 iulie

55

România a folosit sub 3% din fondurile pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor

Fostul comisar european Corina Creţu spune că devine o împotrivire cronică refuzul Guvernului României de a accesa fonduri europene pentru proiectele majore, printre care și cele de infrastructură, și prezintă mai multe grafice care arată că pentru perioada 2014 – 2020 ţara noastră beneficiază de fonduri structurale și de investiţie de peste 30 de miliarde de euro, dar gradul de absorbţie a fondurilor europene rămâne la puţin peste 20%. Un mare eșec este că România a folosit doar 3% din banii europeni dedicaţi unui program anunţat cu mare fast de guvern în 2015, prin care angajatorii ar fi primit bonusuri angajând tineri. În schimb, alte ţări și-au epuizat fondurile dedicate angajatorilor care apelează la tineri între 18 și 25 de ani, afirmă Creţu.

Angajatorii vor putea aduce la muncă, în ţară, 30.000 de noi lucrători extracomunitari în 2019, dublu faţă de 2018

Guvernul vrea să suplimenteze cu 10.000 de oameni din afara Uniunii Europene şi a Spaţiului Economic European contingentul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, consultat de Economica. Dacă proiectul de act normativ va fi adoptat de guvern, 30.000 de noi lucrători extracomunitari vor putea fi aduşi la muncă în ţara noastră, în 2019, dublu faţă de numărul aprobat de guvern pentru 2018. Este al treilea an consecutiv în care guvernul recunoaşte amploarea crizei forţei de muncă locale şi propune să acopere o parte din acest deficit cu lucrători din afara Uniunii Europene.

Telefonul mobil a devenit cel mai important instrument de shopping pentru mai bine de jumătate dintre românii din mediul urban

Telefonul mobil a devenit cel mai important instrument de shopping pentru mai bine de jumătate dintre românii din mediul urban utilizatori de internet, iar căutarea de produse și servicii, de informaţii suplimentare despre ele, consultarea review-urilor postate de alţi utilizatori și compararea preţurilor sunt comportamentele de cumpărare pe internet cel mai des întâlnite.

Croaţia, care a intrat în UE la 6 ani după România, aderă la zona euro

Croaţia a trimis scrisoarea de intenţie pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb, n. r.), anticamera pentru aderarea la moneda unică, a anunţat luni seară şeful Eurogrup, Mario Centeno. BCE şi Comisia Europeană vor monitoriza implementarea angajamentelor Croaţiei. Dacă BCE şi cele 19 state membre ale zonei euro îşi dau acordul, Croaţia ar putea adera la euro cel mai devreme în 2023.

Companiile petroliere ar putea fi obligate să afişeze simultan majorarea preţurilor la benzină

Autoritatea de Concurenţă solicită adoptarea acestei măsuri în urma derulării unei anchete sectoriale pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi din România. Ancheta a confirmat faptul că existenţa unui lider, care deţine aproximativ jumătate din piaţă, are efect direct asupra modului în care se modifică preţurile cu amănuntul la carburanţi, acesta fiind, de regulă, şi iniţiatorul modificărilor de preţ. Consiliul Concurenţei nu nominalizează compania, însă lider pe această piaţă este OMV Petrom, care deţine peste 700 de benzinării, sub brandurile OMV şi Petrom. Compania este urmată, pe această piaţă, de Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom.

Raport ONU: Asasinatele cauzează „cu mult mai multe morţi în lume decât conflictul armat și terorismul”

Un nou studiu realizat de Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) arată faptul că America Centrală este cea mai periculoasă regiune pentru locuit din lume, rata omuciderilor ajungând în unele zone și la 62,1 cazuri la fiecare 100.000 de persoane. Cele mai sigure regiuni din lume se află în Asia, în Europa și în Oceania, unde rata crimelor este de 2,3, 3,0 și 2,1, sub media globală, de 6,1, potrivit studiului global publicat în acest an. Cu o rată de 13,0, rata omuciderilor din Africa este mai mică decât cea a Americii (17,2). În raportul UNODC sunt identificaţi mai mulţi factori ai acestei probleme, în plus faţă de crima organizată. Aceștia includ armele de foc, drogurile, alcoolul, inegalitatea, șomajul, instabilitatea politică și stereotipurile de gen. De asemenea, studiul subliniază importanţa investiţiilor în sectorul public, mai ales în domeniul educaţiei.

Lira turcească își continuă prăbușirea, după ce preşedintele Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale

Luni dimineaţă, moneda Turciei se tranzacţiona la 5,7525 lire/USD, după ce anterior se depreciase până la 5,8245 lire/USD. Murat Cetinkaya, care ar fi trebuit să ocupe funcţia de guvernator în perioada 2016-2020, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, arată un decret prezidenţial publicat sâmbătă în Monitorul Oficial. Nu a fost prezentat motivul oficial al demiterii, dar pieţele au speculat în ultimele săptămâni că Cetinkaya ar putea fi înlăturat deoarece se opune reducerii ratelor dobânzilor. Banca Centrală a Turciei s-a confruntat cu presiuni din partea preşedintelui Erdogan pentru a reduce ratele dobânzilor, în încercarea de a redresa economia, care anul acesta a intrat în recesiune.

Vladimir Putin a discutat cu Beniamin Netanyahu despre cooperarea bilaterală, inclusiv în Siria

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat luni, prin telefon, cu premierul Israelului, Beniamin Netanyahu, despre cooperarea bilaterală, inclusiv în Siria, transmite Kremlinul. „Vladimir Putin a avut o conversaţie prin telefon cu premierul statului Israel, Beniamin Netanyahu, la iniţiativa părţii israeliene. Beniamin Netanyahu a transmis condoleanţe pentru moartea tragică a marinarilor ruşi în Marea Barents”, a mai anunţat preşedinţia Rusiei într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Canada impune măsuri noi pentru protejarea balenelor nordice

Canada va implementa de marţi măsuri suplimentare pentru protejarea balenei nordice, o specie pe cale de dispariţie, după ce 6 exemplare din populaţia acestor mamifere au murit din luna iunie în golful St. Lawrence. Cel puţin 3 dintre aceste morţi ar fi fost cauzate de faptul că acestea au fost lovite de nave, susţine Marc Garneau, ministrul transporturilor din Canada.

Instagram va pune la dispoziţie noi instrumente împotriva cazurilor de bullying

Instagram a declarat că utilizează inteligenţa artificială pentru a recunoaște textele similare cu postările raportate de obicei din cauză că ar fi nepotrivite, de către alţi utilizatori. De exemplu, dacă o persoană scrie: „Ești foarte urât și prost”, va fi întrerupt de mesajul: „Ești sigur că vrei să postezi asta? Află mai multe.” Dacă utilizatorul alege opţiunea „află mai multe”, va fi informat că platforma le cere persoanelor care scriu comentarii asemănătoare cu altele raportate să se mai gândească încă o dată dacă aceasta este cea mai bună decizie. Utilizatorul poate ignora mesajul, însă Instagram a anunţat că rezultatele arată că această abordare încurajează oamenii „să refacă mesajele și să scrie ceva mai puţin jignitor”.

Instagram se află sub presiune să rezolve situaţiile de bullying care apar pe platforma sa, după unele cazuri de acest fel care au fost în atenţia presei, precum cel al adolescentei britanice Molly Russell, care s-a sinucis.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.