Esenţiale azi, 10 iulie

71

AEP a lansat platforma votstrăinătate.ro, pe care se pot înregistra cetăţenii aflaţi în străinătate la alegerile prezidenţiale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat, marţi, platforma votstrăinătate.ro, unde se pot înregistra cetăţenii care se vor afla în străinătate la alegerile prezidenţiale din acest an. În diaspora se va putea vota în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, atât la primul, cât şi la al doilea tur de scrutin. Înregistrarea pe votstrainatate nu este obligatorie, dar le va permite autorităţilor să stabilească secţiile unde afluxul de alegători va fi mai mare. Preşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, a afirmat marţi într-o conferinţă de presă că hotărârea de guvern care a stabilit data alegerilor prezidenţiale era urgentă, deoarece pe baza acesteia pot fi începute procedurile de strângere de semnături pentru susţinerea candidaţilor.

Super-bogaţii lumii „au sărăcit” pentru prima dată în ultimii 7 ani. Averea lor a scăzut cu 3%

Un raport al companiei de consultanţă Capgemini arată că averea milionarilor a scăzut cu aproape 3% faţă de 2017. Este pentru prima dată când se înregistrează o scădere, după 2011. Și numărul milionarilor a scăzut pentru prima dată de la criza financiară din 2008. Comparativ cu 2017, numărul milionarilor pe plan mondial a scăzut cu 0,3%, ajungând la 18 milioane. În Germania, numărul persoanelor cu o avere de peste 1 milion de dolari s-a diminuat la 1,35 milioane, adică 1,1% din populaţia ţării

Economia britanică a scăzut pentru prima dată în ultimii 7 ani

Lira sterlină s-a tranzacţionat marţi în jurul minimumului ultimilor peste 2 ani faţă de dolar, în contextul în care analiștii estimează că economia britanică s-a contractat în trimestrul al doilea pentru prima dată în ultimii 7 ani, iar datele economice recente sunt pesimiste. Potrivit unui sondaj Bloomberg, realizat în rândul economiștilor, economia britanică a scăzut cu 0,1%, primul declin trimestrial din 2012 încoace.

Germania, Marea Britanie, Franţa şi UE cer o reuniune urgentă pe tema acordului nuclear iranian

Germania, Marea Britanie, Franţa şi Uniunea Europeană au exprimat preocupare faţă de faptul că Iranul a depăşit concentraţia stabilită pentru purificarea uraniului şi cer o reuniune urgentă a tuturor părţilor implicate în acordul din anul 2015. Iranul a purificat uraniu dincolo de limita de 3,67%, stabilită prin acordul nuclear semnat cu marile puteri, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), confirmând un anunţ al administraţiei de la Teheran.

Reprezentanţii Statelor Unite și Chinei au reluat discuţiile comerciale

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, și reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer, au discutat cu vicepremierul chinez, Liu He, și cu ministrul Zhong Shan pentru a găsi o soluţie la conflictul comercial dintre cele două state. „Ambele părţi vor continua aceste negocieri”, au informat oficialii.

SUA îndeamnă Turcia să înceteze operaţiunile de exploatare în apele teritoriale ale Ciprului

Departamentul de Stat al Statelor Unite a îndemnat marţi autorităţile din Turcia să oprească operaţiunile de exploatare din apele teritoriale ale Ciprului. A doua navă turcească care intenţionează să înceapă extracţia de petrol şi gaze naturale din Marea Mediterană a ajuns luni în apropiere de coasta Ciprului, generând proteste aprinse din partea autorităţilor de la Nicosia.

Parisul a declarat „stare de urgenţă climatică”

Într-un angajament adoptat cu ocazia unei şedinţe a consiliului municipal, primăria Parisului a decis înfiinţarea unei „academii a climei”, care îşi propune „să le ofere tinerilor şi voluntarilor din domeniul climei un spaţiu de desfăşurare participativ şi educativ” şi totodată să „formeze şi să sensibilizeze acest public la subiecte de mediu pe tot parcursul perioadei de şcolarizare sau să permită elaborarea unor proiecte ecologiste”. Trebuie „să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris”, încheiat în decembrie 2015, a pledat Celia Blauel, adjuncta pe probleme de mediu a primarului Parisului, adăugând că Parisul, „asemenea altor numeroase oraşe, declară urgenţă climatică”.

Nivel al radiaţiilor alarmant în zona scufundării submarinului sovietic Komsomoleţ

Analiza primelor probe din conducta de ventilare a submarinului a arătat că emisia de radiaţii de pe submarinul scufundat continuă. După cum apreciază oamenii de ştiinţă norvegieni, rezultatele ultimelor măsurători sunt mai mari decât nivelul constatat de o expediţie rusă în 2007. „Vom examina probele mai amănunţit după ce ne vom întoarce la ţărm. Nivelul de radiaţie înregistrat aici este de 100 Bq/l”, a declarat Hilde Elise Heldal, şefa expediţiei. Astfel, una dintre probele prelevate indică un nivel radioactiv care depăşeşte de 100.000 de ori indicii apei curate marine, transmite portalul informaţional RNS, citând canalul de televiziune TV2. Cu toate acestea, poluarea nu este periculoasă. „Puteţi mânca fără teamă peşti din aceste zone din nord”, spune Heldal, citată de TV2.

Două avioane s-au ciocnit la una din porţile aeroportului Schiphol, din Amsterdam

Două avioane de pasageri, unul aparţinând companiei Easyjet, celălalt al KLM, s-au ciocnit la sol la una din porţile aeroportului internaţional Schiphol, din Amsterdam, marţi dimineaţă, dar nicio persoană nu a fost rănită. Avionul companiei olandeze era împins cu spatele, în timpul procedurii de „push-back” de dinaintea decolării spre Madrid, când a lovit aeronava Easyjet, care urma să decoleze spre Londra.

MAI: Din 2020, și fetele pot da admitere la școala de pompieri

Începând cu anul 2020, la admiterea pentru școala de pompieri se pot înscrie și fete, informează Ministerul de Interne, care precizează că tinerele trebuie să îndeplinească aceleași condiţii ca băieţii. Pentru a se înscrie la examen, fetele vor trebui: să aibă diplomă de bacalaureat, să fi împlinit 18 ani, să nu fie urmărite penal, să nu aibă media generală la purtare în liceu mai mică de 9. Pentru admiterea de anul viitor, sunt scoase la concurs 300 de locuri, care sunt la comun.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.