Extremiștii oricărei religii pot fi opriţi de moderaţi

13

Prim-ministrul Malaeziei a cerut la o întâlnire ONU constituirea unei „mișcări globale a moderaţilor" tuturor credinţelor, pentru a-i marginaliza pe extremiștii din toate religiile, informează Associated Press.

    Najib Razak a spus că acţiunile extremiștilor musulmani din Al Qaida nu au nimic în comun cu islamismul, după cum arderea Coranului de către extremiști creștini nu are nimic în comun cu creștinismul. „Problema reală nu e între musulmani și non-musulmani, ci între moderaţii și extremiștii din toate religiile, fie islamism, creștinism sau iudaism."

    Razak a observat că toate religiile au permis, în mod necorespunzător ca „vocile urâte ale periferiei să acopere vocile numeroase ale raţiunii și bunului simţ". Ca atare, oficialul malaezian a făcut apel la constituirea unei Mișcări Globale a Moderaţilor din toate credinţele, „hotărâţi să conlucreze pentru combaterea și marginalizarea extremiștilor care au luat lumea ostatică prin bigotismul și prejudecăţile lor."

    Vorbind despre eforturile creștinilor din America de a-i potoli pe cei ce ameninţau cu arderea Coranului, Razak a afirmat că „acesta este un bun exemplu cu privire la ce putem realiza atunci când moderaţii fiecărei credinţe iau o poziţie împotriva extremiștilor de încearcă deturnarea valorilor universale ale religiilor noastre."

    „Trebuie să alegem negocierea în locul confruntării. Să alegem să lucrăm împreună, și nu unii împotriva altora. Și trebuie să facem din asta prioritatea centrală, pentru că timpul nu este de partea noastră."