Locuitorii oraşelor sunt mai rezistenţi genetic la TBC

32

    Viaţa la oraş creşte rezistenţa la infecţiile microbiene. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista lunară Evolution, citată de BBC şi Time Magazine.

    O echipă de cercetători de la Universitata din Londra a observat că oamenii din zonele cu o continuitate urbană de-a lungul istoriei prezintă o variantă specifică a unei gene despre care se ştie că ajută la rezistenţa împotriva tuberculozei şi a leprei. Ian Barnes, unul dintre cercetători, pune această descoperire pe seama evoluţiei, spunând că fenomenul ar putea fi un exemplu de "presiune selectivă" în ceea ce priveşte rezistenţa la boli.

    Explicaţia evoluţionistă ar fi că, atunci când o populaţie este expusă la o boală fatală, oamenii care au cele mai multe şanse să îşi transmită genele generaţiei următoare sunt aceia a căror alcătuire genetică le permite să lupte cu infecţia. În trecut, în zonele urbane cu o populaţie foarte densă, incidenţa bolilor infecţioase era foarte mare, ceea ce a potenţat dezvoltarea genei rezistente la boli, spun cercetătorii.

    "Există, desigur şi explicaţii alternative la tiparul pe care l-am depistat – aşa va fi mereu când vom încerca să corelăm distribuţia genelor cu spaţiul geografic", a declarat dr. Mark Thomas, adăugând că din punctul său de vedere ipoteza lansată de studiu este cea mai pertinentă.

    Jurnaliştii de la revista Time scot în evidenţă faptul că acelaşi studiu arată că populaţiile din Orientul Mijlociu au înregistrat cea mai mare rată a variantei de genă anti-TBC. De asemenea, o rată mare de răspândire a genei s-a constatat în zonele afectate de invaziile populaţiei arabe (Spania şi India). În acelaşi timp, gena are o prevalenţă mai scăzută în zone unde au existat oraşe antice, dar care nu au fost invadate de arabi (China).