Premiul Nobel pentru primul material bi-dimensional

113

Un fulg minuscul de carbon obișnuit, de grosimea unui atom, stă în spatele Premiului Nobel pentru Fizică de anul acesta.

    Profesori de fizică la University of Manchester, Andre Geim și Konstantin Novoselov sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică 2010. Premiul Academiei Suedeze a fost acordat pentru „experimente deschizătoare de drumuri în privinţa materialul bi-dimensional grafen".

 

    Grafenul este primul material cristalin bi-dimensional, complet nou și cu proprietăţi remarcabile. Deși a fost studiat teoretic încă din 1947, abia în anul 2004 cei doi laureaţi au publicat în Science raportul cu privire la reușita izolării unor straturi de grafen. Geim și Novoselov au extras grafenul din grafit, folosind bandă adezivă de repetate ori până când au ajuns la grosimea unui atom. Un milimetru de grafit conţine 3 milioane de straturi de grafen.

    Nu doar cel mai subţire, grafenul este și cel mai puternic material. În plus este conductor de electricitate de calitatea cuprului, conductor de căldură ca multe altele, aproape transparent, foarte dens și impenetrabil în faţa celui mai mic atom de gaz.

     Începând cu grafenul, fizicienii pot studia de acum o nouă clasă de materiale bidimensionale, cu proprietăţi unice, care vor fi utilizate în multe domenii ale știinţei și tehnicii, în special în electronică și comunicaţii. „Imaginaţi-vă că acum 100 de ani cineva ar fi descoperit proprietăţile uimitoare ale polimerilor și, la acel moment, nu am fi știut ce să facem cu polimerii – la fel, acum, nu putem decât să ne imaginăm spectrul de aplicaţii”, susţine Geim. „Sper că grafenul și alte cristale bi-dimensionale vor schimba viaţa de zi cu zi a omenirii, la fel cum a schimbat-o plasticul”.