Raport: Jumătate dintre jihadiștii europeni din Siria și Irak sunt francezi

73

Nu mai puţin de 1.500 de persoane au părăsit Franţa pentru a se alătura islamiștilor radicali din Siria și Irak, arată un raport publicat ieri de Senatul de la Paris. Acestea cumulează jumătate dintre jihadiștii străini deveniţi combatanţi în zonele controlate de gruparea Stat Islamic.

Raportul indică o creștere cu 84%, faţă de 2014, a numărului de persoane care au emigrat din Franţa pentru a se alătura islamiștilor. Cu 24% mai mare decât în 2014 este și numărul persoanelor de naţionalitate franceză suspectate de alăturare la filiere jihadiste siriene. Autorităţile monitorizează în prezent circa 3.000 de suspecţi, dintre care 1.432 au cetăţenia franceză. Dintre cetăţenii francezi emigraţi în scop terorist, 413 sunt deja în zone de conflict, iar dintre aceștia 119 sunt femei.

Drumul se face și întors, raportul arătând că circa 261 de persoane au părăsit zonele controlate de jihadiști, 200 dintre acestea revenind în Franţa.

Bilanţul victimelor franceze numără 85 de cetăţeni uciși și 2 încarceraţi în Siria și Irak. Francezii au propria bază de deţinuţi islamiști radicali, numărul acestora ridicându-se la 152.

Europa nu exportă doar militari, ci și muniţie. Conform celui de-al 15-lea Raport Anual al Oficiului de Control asupra Exporturilor de Tehnologie și Echipament Militar, ţările Uniunii Europene au acordat licenţe pentru exporturi de arme în valoare de aproape 40 de miliarde de euro, doar în 2012.