Biserica Ortodoxă din Grecia vrea să pună umărul la plata datoriei externe a ţării

217

Nu este un secret că Grecia are datorii internaţionale uriașe. La fel cum nu este un secret că Biserica Ortodoxă a Greciei este cel mai mare proprietar de terenuri din ţară, după stat. Întâi stătătorul instituţiei ortodoxe a văzut o legătură între cele două și a transformat-o într-un apel la muncă, pe care l-a lansat sâmbăta aceasta.

Capul Bisericii Ortodoxe din Grecia, arhiepiscopul Ieronim al Atenei a declarat sâmbătă că Biserica Ortodoxă este dispusă să pună la dispoziţie proprietăţi pe care le deţine, pentru a fi lucrate, cu scopul de a dona profitul pentru achitarea datoriei ţării.

Iniţiativa a fost anunţată într-un interviu acordat televiziunii de stat grecești, cu ocazia Paștelui grecesc. „Haideţi, să dezvoltăm (proprietăţile) pentru Grecia”, a declarat arhiepiscopul. „Dacă statul are nevoie să cooperăm, suntem aici.”

Arhiepiscopul nu a spus ce fel de afaceri ar lăsa să se dezvolte pe terenurile bisericii și nu este limpede nici ce suprafaţă totală au aceste terenuri. Asta și pentru că Biserica Ortodoxă Rusă are o structură descentralizată, iar Grecia oricum nu are o instituţie centrală pentru înregistrarea terenurilor.

Două lucruri sunt clare însă. Primul este acela că biserica nu dorește să vândă terenurile, pentru că, spunea înaltul prelat, „terenurile vor rămâne grecești, în mâini grecești”. Al doilea este că biserica are critici care spun că deţine prea multe bunuri, plătește prea puţin impozit și nu contribuie într-o măsură corectă la bunul mers al statului, în condiţiile în care impozitele și facturile cetăţeanului de rând au explodat din cauza crizei economice.

Biserica Ortodoxă Greacă a denunţat aceste acuzaţii drept „mituri”.