Statul Islamic aruncă în aer faimosul templu de la Palmira

582

Unul dintre cele mai importante monumente ale lumii a fost distrus de militanţii Statului Islamic. Templul Baalshamin de la Palmira a fost aruncat în aer duminică, conform informaţiilor oferite de autorităţile din Siria care se ocupă de conservarea artefactelor.

Templul Baalshamin era faimos pentru ruinele sale greco-romane, foarte bine conservate, și făcea parte din patrimoniul UNESCO. Orașul Palmira a fost numit de-a lungul timpului „Perla deșertului” sau „Veneţia nisipurilor”, datorită rolului strategic pe care îl avea, ca punct de întâlnire al celor mai importante rute comerciale ale Orientului.

Ruinele încă arată o mare parte din gloria acestui centru cultural antic, menţionează BBC. Situl arheologic cuprinde un număr impresionant de monumente, peste 1.000 de coloane și o formidabilă necropolă de peste 500 de morminte, dar nu se știe dacă și câte dintre ele au mai rămas intacte.

În luna iulie, în presă au apărut imagini cu membri ai grupării care distrugeau cu baroase faimosul Leu din Al-lāt, de la intrarea în sit, care cântărea nu mai puţin de 15 tone.

Motivul pentru care militanţii distrug aceste monumente este unul de natură religioasă. Într-o interpretare strictă a islamului, statuile și templele care indică existenţa altor zeităţi sunt considerate idolatre.

Militanţii au sub control regiunea din luna mai, iar Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susţine că exploziile de la templu au avut loc încă de atunci. Cu o săptămână în urmă, Khaled al-Asaad, arheologul în vârstă de 81 de ani care și-a dedicat 40 de ani conservării sitului, a fost ucis și mutilat de militanţi chiar lângă ruine, în faţa a zeci de oameni, pentru că a fost infidel religiei musulmane și protector al „idolilor” de la Palmira.