Oficial ONU: Europa se află „într-o situaţie de respingere” a imigranţilor

773

Imaginea unui bărbat, identificat drept sirianul Laith Majid, strângându-și în braţe copiii a fost distribuită de mii de internauţi în ultimele zile. Instantaneul surprins de camera fotografului independent Daniel Etter a devenit un simbol pentru lupta migranţilor neeuropeni pentru o viaţă decentă în Europa.

Între timp, oficiali precum reprezentatul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), portughezul Antonio Guterres, reclamă retragerea Europei într-o „situaţie de respingere” a imigranţilor din zone de război.

migrantfatherGuterres a acuzat că „cei care profită de această situaţie sunt traficanţii” și a atras atenţia că ţările nu tratează în mod egal problema. „Este clar că în Europa unele ţări fac o treabă excelentă, în timp ce altele nu-și fac treaba”, a spus Guterres, subliniind totodată că „nicio ţară nu poate rezolva [criza imigranţilor] de una singură”. În schimb, a atras atenţia portughezul, migraţia ar putea rezolva o problemă serioasă pentru multe dintre ţările Europei. Invocând rata scăzută a natalităţii europene, Guterres a declarat că „migraţia oferă o parte din soluţia la bolile Europei”.

Apoi, în răspuns la maniera de gestionare a situaţiei imigranţilor aplicată de unele ţări din Europa de Est, criticând în speţă decizia Slovaciei de a accepta 200 de refugiaţi doar din rândul creștinilor, Guterres a punctat ferm că „relocarea este un lucru ce trebuie decis în funcţie de vulnerabilitatea (solicitanţilor), fără nicio formă de discriminare în funcţie de religie”.

Nu mai puţin de 260.000 de persoane au ajuns în Europa de la începutul anului, informează ONU. Cele mai multe provin din zone de conflict din Africa și din Orientul Mijlociu și pentru a ajunge în Europa au întreprins călătorii periculoase pe Marea Mediterană, organizate de traficanţi.

Foto: Wikimedia

DISTRIBUIE:
Alina Kartman
Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST. Are peste 8 ani de experiență în presa online din România și, atunci când nu scrie pentru ST, îmbină jurnalismul cu videografia și copywriting-ul la studioul KiteMedia.